Site icon TLIFE

Σε ταλαιπωρούν ενοχλητικές κράμπες; Τι να κάνεις…

Fotolia

Επέστρεψες από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά…έβγαλες την ψηλοτάκουνη γόβα για να ξεκουράσεις τα πόδια σου και “να σου” η ενοχλητική κράμπα στη γάμπα. Ο μυς πιάστηκε και δεν μπορείς να ηρεμήσεις.

“Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή στην φυσιολογική σύσπαση των μυών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών” εξηγει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Κι αν κατηγορείς την τύχη σου για τις ενοχλητικές και επίπονες κράμπες, πρέπει να ξέρεις πως αυτές προκαλούνται συχνά από δικές σου κακές συνήθειες.

Η υπερκόπωση, η ορθοστασία, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που προκαλούν το “πιάσιμο” αυτό στους μύες. “Η φυσιολογική σύσπαση των μυών προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία του μυός αυτού καθεαυτού, την ομαλή λειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων, την ομαλή λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης – νεύρων – κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την λειτουργία του μυός, την ομαλή τροφοδοσία με αίμα, τη σωστή περιεκτικότητα του αίματος σε ορισμένες ορμόνες, βιταμίνες και στοιχεία, με παράλληλη απουσία ορισμένων τοξινών, βλαπτικών αντισωμάτων, τοξικών παθογόνων” εξηγεί η κα. Μοσχοβάκη.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΙΣ ΚΡΑΜΠΕΣ;

Αν έχεις συχνά κρούσματα, ίσως πρέπει να αλλάξεις κάποιες καθημερινές σου συνήθειες για να δεις αποτέλεσμα. Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη συστήνει:

• Να πίνεις αρκετό νερό αλλά και να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα άλατος – εφόσον βέβαια στο επιτρέπει η υγεία σου και δεν υπάρχουν σχετικές ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. περιπτώσεις υπέρτασης) – κατά τις ζεστές ημέρες του έτους. Μην ασκείσαι σε θερμό περιβάλλον και μην εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας.

• Προσπάθησε να αποφύγεις το αλκοόλ. Αντ’ αυτού φρόντισε να τρως καθημερινά τουλάχιστον πέντε φρούτα.

• Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις από τις κράμπες.

• Όπως συμβαίνει και με τους αθλητές, είναι πιθανό και εσύ να υποφέρεις από κράμπες εξ’ αιτίας της υπεπροσπάθειας. Εάν κάνεις εντατική άσκηση, λοιπόν μείωσε το χρόνο ή και την ένταση της.

• Το γνωρίζεις ότι οι ψηλοτάκουνες γόβες, μπορεί να τονίζουν τις υπέροχες γάμπες σου, δεν βοηθούν όμως στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μην χρησιμοποιείς υψηλά υποδήματα και απόφυγε την πολύωρη ορθοστασία.

• Άσε το…σκοτσέζικο ντους για τους Σκοτσέζους! Δεν είναι καλό να κάνεις μπάνιο με πολύ κρύο ή πολύ καυτό νερό!

• Τέλος, αν οι κράμπες επιμένουν καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον παθολόγο, ο οποίος και θα σου υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ

Σε πολλές περιπτώσεις οι αιτίες που προκαλούν κράμπα είναι παθολογικοί. Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη παραθέτει τις παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν την δυσλειτουργία στους μύες. Έτσι οι κράμπες μπορεί να οφείλονται:

1. Σε νοσήματα από διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, διαταραχές ασβεστίου κ.λπ. Η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι και η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για διαταραχές ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών με κράμπες και απαιτούν σε αρκετές περιπτώσεις ειδική θεραπεία.

2. Σε μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.

3. Σε νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, όπως είναι η σύφιλη, το aids, η ηπατίτιδα κ.λπ.

4. Σε νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων, όπως συμβαίνει με τα καρκινώματα, από την χρήση ορισμένων ναρκωτικών, τοξικών ουσιών και φαρμάκων κλπ

5. Στον υποθυρεοειδισμό και αντίστοιχες ασθένειες με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών

6. Σε νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια.

7. Σε αμιγή νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.).

8. Σε αμιγή ρευματολογικά νοσήματα, που επηρεάζουν τους παρακείμενους ιστούς, όπως είναι χαρακτηριστικώς η ρευματική πολυμυαλγία.

9. Σε νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία και η μυοπάθεια BETHLEM, η μυασθένεια κ.λπ.

10. Στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

© 2024 tlife.gr