Η Ανοιξη τελειώνει και περιμένεις ανυπόμονα το καλοκαίρι. Να βγεις στην παραλία, να φορέσεις κοντομάνικα και ελαφριά ρούχα. Γνωρίζεις όμως πως να προφυλαχθείς από τον ήλιο; Οι ελιές του σώματος, συχνά έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Μάθε πως θα διαβάσεις τα σημάδια που πρέπει, ώστε να απευθυνθείς έγκαιρα σε ειδικό δερματολόγο.
Τι είναι οι “ελιές”;
Απευθυνθήκαμε στον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Εμμανουήλ Κουρή για να μας δωσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ελιές, που επιστημονικά ονομάζονται σπίλοι, είναι μια φυσιολογική εκδήλωση στο δέρμα κάθε ανθρώπου. Από απλές καφέ κηλίδες, κρεατοελιές (μικτοί ή χοριακοί, που προέχουν από το δέρμα και είναι σαρκόχροοι ή μικτής απόχρωσης).
Πάντως οι ύποτπες κηλίδες και σημάδια δεν είναι πάντα ελιές. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κουρής “Οι παντοειδείς βλάβες ή μορφώματα του δέρματος, που όπως προαναφέρθηκε, ονομάζουμε κοινά ‘ελιές’, δεν είναι πάντα σπίλοι. Πολλές από αυτές, εμφανίζονται επίκτητα και είναι απλώς προϊόντα φωτογήρανσης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος μας, ή είναι καλοήθεις ή ιογενείς βλάβες”!
Ποιές είναι όμως οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος;
Σε γενικές γραμμές μπορού να διακριθούν σε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– μη μελανωτικό καρκίνο του δέρματος (βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα),
– ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και υποκατηγορίες
– κακόηθες μελάνωμα.
“Η ουσιαστική διαφορά τους είναι ότι ο καρκίνος του δέρματος συνήθως εξαπλώνεται τοπικά και σε ορισμένες περιπτώσεις μεθίσταται, ενώ το μελάνωμα, εάν αφεθεί είναι πάντοτε μεταστατικό και οδηγεί σε μοιραία κατάληξη” επισημαίνει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Εμμανουήλ Κουρής.
Πώς μπορεί να εξελιχθεί μια ελιά σε καρκίνο;
Πώς θα διακρίνω αν μια ελιά έχει πρόβλημα;
“Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται ή ένα μικρό εξόγκωμα (υπόσκληρο έπαρμα) του δέρματος με ευρυαγγεία ή μία μελαγχρωματική επίπεδη βλάβη που επεκτείνεται βραδέως. Αν συναντήσουμε τέτοιες βλάβες στο σώμα μας ή στο πρόσωπο (ιδίως μύτη, αυτιά, χείλη, βλέφαρα, τριχωτό) οι οποίες δεν προϋπήρχαν, πρέπει να τις υποπτευθούμε”, επισημαίνει ο κ. Κουρής.
Μάλιστα αναφέρει πως το μελάνωμα δεν γίνεται να προκύψει σε μια ήδη υπάρχουσα ελιά. “Κυρίως εμφανίζεται εκ νέου. Μοιάζει συνήθως με μια επίπεδη κηλίδα, μελαγχρωματική, με ακανόνιστα χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να είναι και διαφορετικής όψης (πιο επηρμένη ή πιο διηθημένη, δηλ. με κάποιο βάθος)”.
Τι πρέπει να με βάλει σε υποψίες;
Αν μια βλάβη αιμορραγεί αυτόματα, δεν επουλώνεται, αυξάνεται σε μέγεθος, βρίσκεται σε φωτοεκτιθέμενη περιοχή μας εμβάλλει την υποψία του καρκίνου του δέρματος. Σε ό,τι αφορά στους σπίλους, η ακροστιχίδα ABCD μας καθοδηγεί στην αξιολόγησή τους.
Συγκεκριμένα:
Α (Asymmetry) δηλ. εμφάνιση ασυμμετρίας
B (border) ασαφή όρια
C (color) χρωματική ετερογένεια
D (diameter) διάμετρος > 6 mm
Ορισμένοι συγγραφείς προτείνουν και την αξιολόγηση του παράγοντα Ε (evolution) δηλ. της πρόσφατης εξέλιξης σύμφωνα με τα παραπάνω.
Είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογούνται σε ένα σπίλο, ως προς τη μεταβολή τους πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο.
Υπάρχουν ελιές που πρέπει να αφαιρεθούν κι ας μην είναι κακοήθεις;
Υπάρχουν ελιές που παρουσιάζουν κάποια δυσμορφία και καλό θα είναι να αφαιρεθούν. Σύμφωνα με τον κ. Κουρή “η οντότητα του δυσπλαστικού σπίλου αναφέρεται σε έναν σπίλο ο οποίος δεν είναι καρκινικός, έχει όμως κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι δραστήριος και υπάρχει πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής. Αυτός ο σπίλος πρέπει να αφαιρείται προληπτικά”.
Πώς θα προλάβω ανεπιθύμητα αποτελέσματα;
Ο Δερματολόγος – :Αφροδισιολόγος Εμμανουήλ Κουρής συστήνει: “Πρέπει να παρατηρούμε το δέρμα μας από το κεφάλι έως τα πόδια περιλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, της περιγεννητικής χώρας, νυχιών, παλαμών, πελμάτων και πτυχών στο δέρμα μας. Να αυτοεξεταζόμαστε σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο με τη βοήθεια καθρέφτη, συγκρατώντας την εικόνα των δερματικών βλαβών στη μνήμη μας”.
Μια επίσκεψη στο δερματολόγο θα σου λύσει κάθε απορία και θα διώξει όλες τις αμφιβολίες σου: “Η εισαγωγή της ψηφιακής δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης σπίλων τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Δερματολόγων για την πρόληψη και παρακολούθηση της υγείας του δέρματος σε μια εποχή που ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς”, αναφέρει ο κ. Κουρής.
Φυσικά η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στον ήλιο. Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Εμμανουήλ Κουρής είναι κατηγορηματικός: “Eίναι επιβεβλημένο, σήμερα που είναι ορατές πλέον οι συνέπειες της ελάττωσης του στρώματος του όζοντος και πράγμα που υφιστάμεθα στο επίπεδο της φωτοκαρκινογένεσης, να οριοθετήσουμε διαφορετικά τη σχέση μας με τον ήλιο: να εφαρμόζουμε συχνά αντιηλιακό, να εκτιθέμεθα σταδιακά και φειδωλά τις κατάλληλες ώρες και να εξετάζουμε το δέρμα μας”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ