Site icon TLIFE

Τα λευκά σφραγίσματα είναι καλύτερα; Δεν θέλω να βάλω σιδεράκια, τι να κάνω;

Τι μπορείς να κάνεις για να επαναφέρεις το λευκό χρώμα των δοντιών σου; Αληθεύει πως τα νέα λευκά σφραγίσματα δεν διαρκούν όσο τα παραδοσιακά; Οι απορίες σου γύρω από το όμορφο και υγιές χαμόγελο είναι πολλές.

Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη αναλαμβάνει να σου δώσει την απάντηση σε ό, τι σε προβληματίζει!

1. Έχω κάνει λεύκανση πολλές φορές, αλλά δεν έχω πετύχει αυτό που θέλω, ούτε το αποτέλεσμα είναι ένα μόνιμο λευκό στα δόντια μου!

Η λεύκανση δεν δίνει ένα μόνιμο, μακροχρόνιο, διαχρονικό αποτέλεσμα και ούτε πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτα από τους ασθενείς, χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού. Αν το τελικό αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν ικανοποιεί, οι μόνιμες λύσεις με όψεις (ρητίνης ή με όψεις πορσελάνης) προσφέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα! Εκεί προεπιλέγεται και αποδίδεται ο βαθμός του λευκού που θέλει κανείς στα δόντια.

2. Με τα χρόνια τα δόντια μου κιτρίνισαν. Μπορούν να γίνουν λευκότερα;

Για να επανέλθουν τα δόντια στο αρχικό φυσικό τους χρώμα υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:

– Να γίνει λεύκανση στο ιατρείο, διάρκεια ½ της ώρας με ειδικά λευκαντικά και μηχάνημα που χειρίζεται ο οδοντίατρος
– Να γίνει χρήση λευκαντικών ουσιών σε συνδυασμό με λευκαντικούς νάρθηκες για κάποιες μέρες στο σπίτι
– Να γίνει lifting δοντιών με σύνθετες ρητίνες σε λευκό χρώμα
– Να τροχιστούν τα δόντια και να τοποθετηθούν όψεις πορσελάνης

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η λεύκανση, τόσο στο ιατρείο, όσο και στο σπίτι, δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα αλλά ούτε και γνωρίζουμε με ακρίβεια τον βαθμό της λευκότητας των δοντιών.Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Οι όψεις ρητίνης και οι όψεις πορσελάνης δίνουν μόνιμο αποτέλεσμα για πολλά χρόνια. Οι όψεις πορσελάνης είναι ακριβότερες από αυτές των όψεων ρητίνης, λόγω του ότι παρεμβάλλεται τεχνίτης και ο χρόνος αποκατάστασής τους είναι λίγες μέρες.

Οι όψεις ρητίνης έχουν φθηνότερο κόστος και φτιάχνονται σε 2-2 ½ ώρες. Για τις όψεις ρητίνης και τις όψεις πορσελάνης απαιτούνται εξειδικευμένοι οδοντίατροι στην αισθητική και προσθετική για την τέλεια εφαρμογή και αισθητική αποκατάσταση.

3. Έχω σφραγίσματα στα μπροστινά δόντια μου και φαίνονται. Τι να κάνω;

Η δυνατότητα που μας δίνει η αισθητική οδοντιατρική είναι τέτοια, έτσι ώστε να μπορεί ο ειδικός οδοντίατρος να αποκαθιστά τα δόντια χωρίς να φαίνονται καθόλου τα σφραγίσματα. Να είναι σαν τα φυσικά μας δόντια.

4. Έχω γέφυρες και ξεχωρίζουν από τα κανονικά μου δόντια. Φαίνονται ότι δεν είναι δικά μου και κοντά στα ούλα μαυρίζουν.

Όταν ο προσθετολόγος οδοντίατρος αποκαθιστά το στόμα και έχει καλή γνώση της αισθητικής των δοντιών, τότε δεν αποκαθιστά μόνο την υγεία και την σωστή λειτουργία του στόματος αλλά επιτυγχάνει και την απόλυτη προσομοίωση με τα φυσικά δόντια έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει τίποτα.

5. Έχω στραβά δόντια και δεν θέλω να βάλω σιδεράκια. Τι να κάνω;

Πρέπει καταρχάς να γνωρίζεις ότι τα σιδεράκια είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για να μετακινηθούν τα δόντια και να γίνουν ίσια. Εφόσον όμως δεν επιθυμείς μια τέτοια διαδικασία, μια πολύ καλή λύση είναι το lifting δοντιών. Πρόκειται για την αισθητική επέμβαση με την προσθήκη σύνθετης ρητίνης στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, όπου συγκολλάται μόνιμα η ρητίνη (οδοντιατρικό υλικό που χρησιμοποιείται για σφραγίσματα τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια). Στην συνέχεια ο οδοντίατρος δουλεύει σαν γλυπτό το υλικό που έχει συγκολληθεί και επιτυγχάνει να δώσει μια τέτοια εξωτερική όψη στα δόντια, έτσι ώστε να φαίνονται ίσια. Αυτή η εργασία διαρκεί 2 με 2 ½ ώρες.

6. Έχω αραιά δόντια. Τι μπορώ να κάνω;

Τα κενά μεταξύ των αραιών δοντιών μπορούν να κλείσουν είτε μετακινώντας τα με σιδεράκια, είτε προσθέτοντας υλικό, την σύνθετη ρητίνη, κάνοντας έτσι lifting δοντιών. Η εργασία ολοκληρώνεται σε 2 με 2 ½ ώρες.


7. Τα ούλα μου ματώνουν και είναι ερεθισμένα. Τι συμβαίνει;

Όταν τα ούλα ματώνουν και είναι ερεθισμένα είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Είναι σίγουρα ο μόνος που μπορεί να τα θεραπεύσει. Η αιτιολογία μπορεί να είναι καθαρά οδοντιατρική (πέτρα), αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κάποιου άλλου προβλήματος υγείας του οργανισμού. Γι’ αυτό ο οδοντίατρος πρέπει να κάνει και τη σωστή διάγνωση. Υπάρχουν ειδικοί οδοντίατροι, οι περιοδοντολόγοι, οι οποίοι ασχολούνται ειδικά με το περιοδόντιο (ούλα) όταν υπάρχουν προβλήματα. Γεγονός είναι ότι μετά την θεραπεία των ούλων το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα διατηρεί την καλή φυσική τους κατάσταση.


8. Δεν έχω αλλάξει μπροστά 2 παιδικά δόντια. Πως θα βελτιώσω το χαμόγελό μου;

Το χαμόγελο, εφόσον τα παιδικά δόντια δεν έχουν κινητικότητα, μπορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας τα ίδια δόντια σαν βάση και δημιουργώντας πάνω σ’ αυτά δύο νέα δόντια, σε μέγεθος ανάλογο με τα υπόλοιπα κανονικά δόντια. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ραντεβού 1 ώρας με τη βοήθεια της σύνθετης ρητίνης.


9. Όταν άλλαζα τα δόντια μου και βγήκαν τα κανονικά, δεν βγήκαν τα μπροστά 2 δόντια μου. Μου λείπουν μπροστά 2 κανονικά δόντια που δεν τα έβγαλα ποτέ. Τι να κάνω;

Σε κάθε περίπτωση όταν τα δόντια που λείπουν είναι ορατά, το χαμόγελο είναι αντιαισθητικό. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται το lifting δοντιών. Δηλαδή η προσθήκη ρητίνης στα δόντια και η μετατροπή τους σε μια φυσιολογική σειρά δοντιών. Αυτό γίνεται μέσα σε 2-3 ώρες. Είναι η πλέον συντηρητική διαδικασία και η πλέον ανώδυνη για τον ασθενή. Επίσης εφόσον οι συνθήκες του στόματος το επιτρέπουν μπορεί να γίνει με όψεις πορσελάνης ή με στεφάνες. Γεγονός είναι ότι σε όλη αυτή την περίπτωση σταθμίζεται η υπάρχουσα κατάσταση του στόματος και κρίνεται από τον ειδικό οδοντίατρο η πλέον ενδεδειγμένη λύση για το στόμα του ασθενούς. Εάν το κενό είναι μεγάλο, συνδυασμός ορθοδοντικής και lifting ή εάν το κενό είναι ακριβώς αυτό ενός δοντιού, εμφυτεύματα.


10. Έχω μαύρα σφραγίσματα στα δόντια μου και θέλω να τα κάνω λευκά. Πρέπει να τ’ αλλάξω;

Τα μαύρα σφραγίσματα, δηλαδή τα αμαλγάματα πρέπει να αλλάζονται απαραιτήτως μετά από 7-8 χρόνια. Λόγω του Hg (υδραργύρου) και των διαφόρων μετάλλων που περιέχουν βιολογικά δεν ανταποκρίνονται στους θεραπευτικούς λόγους για τους οποίους τοποθετούνται. Πρόσφατες έρευνες τα θεωρούν έως και επικίνδυνα για την υγεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους από τα λευκά σφραγίσματα.


11. Αντέχουν τα λευκά σφραγίσματα το ίδιο με τα αμαλγάματα;

Τα λευκά σφραγίσματα αντέχουν το ίδιο με τα αμαλγάματα, αρκεί ο γιατρός που τα χρησιμοποιεί να τα εφαρμόζει τηρώντας όλη την τυπική και επιστημονική διαδικασία. Τότε πραγματικά υπερτερούν έναντι των αμαλγαμάτων τόσο όσον αφορά στην αισθητική όσο και στη θεραπεία.

12. Έκανα εξαγωγή σε ένα δόντι και δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω εμφύτευμα ή γέφυρα.

Πολλές φορές αποφασίζεται μετά από πλήρη και σωστή διάγνωση να τοποθετηθεί εμφύτευμα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εξαγωγή. Άλλες φορές, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εξαγωγή αποφασίζουν οι ειδικοί οδοντίατροι (γναθοχειρουργός ή περιοδοντολόγος και προσθετολόγος) αν θα μπει εμφύτευμα ή θα τοποθετηθεί γέφυρα. Τα εμφυτεύματα πρέπει να μπαίνουν μετά από μια σειρά εξετάσεων μέσα από τις οποίες οι γιατροί αποφασίζουν αν το συγκεκριμένο περιστατικό ενδείκνυται και είναι μέσα στις προϋποθέσεις για να δεχτεί εμφυτεύματα. Γεγονός είναι ότι το εμφύτευμα είναι «μόσχευμα» για τον οργανισμό και σαν μόσχευμα έχει και μικρές πιθανότητες απόρριψης γι’ αυτό ο ασθενής πρέπει πάντα να γνωρίζει.


13. Πως μπορώ να μην έχω προβλήματα με τα δόντια;

– Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά πρωί-βράδυ και μετά τα ενδιάμεσα γεύματα ειδικά μετά τον καφέ.
– Χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα. Το βούρτσισμα δεν αρκεί για να απομακρύνει την τροφή από τα σημεία επαφής των δοντιών.
– Κάθε 6 μήνες απαραίτητα προληπτικό check up στον οδοντίατρο. Αυτό περιλαμβάνει καθαρισμό, γυάλισμα και φθορίωση.
– Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα.
– Μην χρησιμοποιείτε σόδα ή αλάτι για το βούρτσισμα των δοντιών.
– Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόκρεμες.
– Μην χρησιμοποιείτε σκληρές οδοντόβουρτσες.

© 2025 tlife.gr