Αισθάνεσαι το στόμα σου λιγότερο ή περισσότερο στεγνό; Σου συμβαίνει συχνά μετά από έντονο stress ή εξάρσεις θυμού να ξεραίνεται το στόμα και να μην μπορείς να καταπιείς; Η ξηροστομία μπορεί να εκδηλώνεται σαν παροδικό σύμπτωμα με αιτία ψυχολογική οπότε δεν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Όταν τα αίτια προέρχονται από διαταραχή της υγείας του οργανισμού, τότε μας ενδιαφέρει πολύ η αντιμετώπισή της.
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόβλημα αυτό που ενδέχεται να επηρεάσει εκτός από την υγεία των δοντιών και όλο τον οργανισμό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ;
Η ξηροστομία είναι κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό. Σε κάθε περίπτωση όμως και πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα διάβασε παρακάτω τα κλινικά συμπτώματα της:
1. Αίσθηση ξηρότητας
2. Δυσκολία στην μάσηση, κατάποση, γεύση, ομιλία.
3. Ξηρότητα στον λαιμό
4. Αίσθημα καύσου στο στόμα
5. Πολλές φορές χείλη με ραγάδες και χειλίτιδες
6. Κακοσμία του στόματος
7. Εύκολος τερηδονισμός των δοντιών
8. Εύκολες φλεγμονές
9. Στοματικά έλκη, γλώσσα στεγνή
Μερικές φορές η ξηροστομία είναι μια ενόχληση παροδική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί αρκετά, έτσι ώστε να εγκυμονούν κίνδυνοι για την στοματική υγεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, προφυλάσσει το στόμα από μολύνσεις διότι ελέγχει την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων στο στόμα και ταυτόχρονα βοηθά στην σωστή μάσηση – κατάποση και κατά συνέπεια στην σωστή πέψη των τροφών.
Η δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση από έλλειψη σάλιου μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες σε όλο το πεπτικό σύστημα και όσον αφορά την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών αλλά και όσον αφορά στομαχικές διαταραχές.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ;
Η ξηροστομία μπορεί να έχει πολύ απλά αίτια. Εκτός από τα ψυχολογικά αίτια, συχνά οφείλεται στην απόφραξη των σιελογόνων αδένων ή αντίστοιχες βλάβες σε αυτούς. Εκτός όμως από τις απλές αιτίες η απουσία σάλιου που είναι αποτέλεσμα της ξηροστομίας, μπορεί να οφείλεται σε:
1. Χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, η ασθένεια Πάρκινσον, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος Sjogren κ.λ.π., η μόλυνση από τον ιό ΗΙV που προκαλεί το AIDS.
2. Φάρμακα που αναγράφουν την ξηροστομία ως μία από τις παρενέργειες της χρήσης τους. Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις που τα φάρμακα είναι χρόνια, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ιδιαίτερα σοβαρά ο παράγοντας της ξηροστομίας. Τέτοια φάρμακα είναι συνήθως φάρμακα για την υπέρταση, το άσθμα και την κατάθλιψη.
3. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
4. Ακτινοθεραπείες μετά από θεραπεία καρκίνου που μπορεί να καταστρέψουν σιελογόνους αδένες.
5. Επίσης βλάβες των νεύρων μετά από τραυματισμό του λαιμού ή της κεφαλής που μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία των σιελογόνων αδένων.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Το πρώτο που απαιτείται είναι η σωστή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την έλλειψη σάλιου. Σε κάθε ιατρικό πρόβλημα η σωστή διάγνωση είναι το ήμισυ της θεραπείας. Έτσι o γιατρός ή ο οδοντίατρος αφού λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό από τον ασθενή του είναι σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή αιτία της ξηροστομίας.
Πιθανόν βεβαίως είναι να χρειαστούν συμπληρωματικές εξετάσεις και καθοδήγηση από τον γιατρό στον ασθενή του γι’ αυτό. Εάν π.χ. η αιτία της ξηροστομίας είναι τα φάρμακα χρειάζεται διακοπή και αντικατάσταση του φαρμάκου ή αναπροσαρμογή της δόσης. Εάν δεν λειτουργούν σωστά οι σιελογόνοι αδένες, αλλά διατηρούν ακόμη την δυνατότητα παραγωγής σάλιου μπορεί να του χορηγηθούν φάρμακα που διεγείρουν την έκκριση σάλιου.
Συμβουλέψου λοιπόν τον γιατρό σου και ακολούθησε και τις παρακάτω συμβουλές:
– Χρησιμοποίησε υποκατάστατα σάλιου.
– Πίνε άφθονα υγρά και κυρίως νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία γενικότερα του ανθρώπου. Υπολόγισε πως πρέπει να πίνεις απαραίτητα νερό 5-6 λίτρα την ημέρα.
– Χρησιμοποίησε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
– Περιόρισε τη ζάχαρη γενικά. Χαλάει τα δόντια.
– Απόφυγε το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ και τον πολύ ήλιο ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αφυδατώνουν.
– Χρησιμοποίησε σε καθημερινή βάση μαζί με το βούρτσισμα και νήμα φθόριο. Ειδικά μασελάκια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούμε για λεύκανση τα χρησιμοποιούμε με φθόριο.
– Χρησιμοποίησε οδοντόπαστα με φθόριο.
– Μάθε να βουρτσίζεις σωστά το στόμα σου και ζήτησε την βοήθεια του οδοντιάτρου στην εκπαίδευσή σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ