Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε μια ακόμα εξέταση στο ετήσιο check – up μας! Στο χαρτί των αιματολογικών εξετάσεων, ανάμεσα στο σίδηρο, τη χοληστερίνη, την πρωτεΐνη (κ.λ.π.), προστέθηκε και η Βιταμίνη D3. Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί ξαφνικά όλος ο κόσμος ξεκίνησε να ασχολείται μαζί της, αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να δώσουμε βάση μιας και το τονίζουν οι ειδικοί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για να λύσω τις δικές σου απορίες, αλλά για να μάθω κι εγώ μερικές πληροφορίες παραπάνω, αποφάσισα να απευθυνθώ στον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου για… να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του.
Ο ειδικός εξηγεί τι είναι η Βιταμίνη D3, πως θα καταλάβεις ότι έχεις έλλειψη, τα “καλά” που μπορεί να σου προσφέρει και πως μπορείς να λάβεις την απαιτούμενη δόση. Τέλος, προτείνει μερικές τροφές που είναι πλούσιες σε αυτήν τη βιταμίνη για να τις εντάξεις στο μενού σου!
Τι είναι η Βιταμίνη D3;
Η Βιταμίνη D3 είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2000 διαφορετικών γονιδίων! Έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τα οφέλη της στον οργανισμό μας, αλλά έχουμε κατανοήσει το πρακτικό κομμάτι που την αφορά; Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι σχεδόν το 59% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D3;
Πως θα καταλάβεις ότι έχεις έλλειψη;
Η έλλειψη ή επάρκειά της μπορεί να ελεγχθεί εύκολα σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο με την ειδική εξέταση Βιταμίνη D3 υδρόξιλη. Σαν τιμή αναφοράς κρατάμε το 25- 40 με το 40 να είναι το βέλτιστο. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης θα μας δείξουν αν έχουμε ανεπάρκεια, αν είμαστε σε φυσιολογικό ή σε υψηλό επίπεδο κι ανάλογα θα ρωτήσουμε το θεράποντα ιατρό και έναν ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο.
Τα “καλά” αυτής της βιταμίνης:
Η Βιταμίνη D3 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στην πρόληψη κάποιων ασθενειών. Όταν υπάρχει στον οργανισμό στις απαιτούμενες ποσότητες, τότε τον προστατεύει από την οστεοπόρωση συμβάλλοντας από μικρή ηλικία στην καλύτερη ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Εμπειρικά και ερευνητικά θεωρείται ως σημαντική βιταμίνη για το κλινικό και παραγωγικό κομμάτι του οργανισμού μας. Προλαμβάνει διάφορα καρδιοαγγειακά νοσήματα, κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι αυτός του γυναικείου μαστού ή ο αντίστοιχος του προστάτη, αλλά και αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα.
Μια έξτρα πληροφορία που οφείλεις να γνωρίζεις:
Η έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρους ανθρώπους, ένα στοιχείο που σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μελέτες δείχνουν πως ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία και μεταξύ άλλων, μπορεί ν’ ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και βάσει αυτού ν’ ανταποκριθεί ή όχι, αυξάνοντας το σημείο ρύθμισης του σωματικού βάρους καθώς και το αίσθημα της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, η βιταμίνη D μπορεί ακόμη ν’ αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.
Πως να λάβεις την απαιτούμενη Βιταμίνη D3:
Ο ήλιος, ακόμη και της Ελλάδας που είναι τόσο φωτεινός, δεν αρκεί για την απαιτούμενη Βιταμίνη D3. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό συνδυασμό ισορροπημένης και στοχευμένης διατροφής, ενός συμπληρώματος διατροφής και του ηλίου με μέτρο.
Τροφές που είναι πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη:
- Λιπαρά ψάρια (σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα)
- Χαβιάρι
- Μανιτάρια
- Φυσικός χυμός πορτοκάλι
- Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Ελαιόλαδο
- Κρόκος αβγού
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Σέλερι
- Σελινόριζα
- Ντομάτα
- Γαρίδες
- Μουρουνέλαιο
- Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ