Δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά “πρέπει”. Ένα γενικό check up είναι απαραίτητο. Έτσι για να τσεκάρεις τον οργανισμό σου. Η υγεία άλλωστε είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Τι λες λοιπόν να εκμεταλλευθείς τη “δύναμη” των διακοπών και να κλείσεις το ραντεβού σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου δίνει τον δεκάλογο του σωστού check up. Διάβασέ τα όλα πριν φιξάρεις το ραντεβού σου…
1. Mην κανονίζεις μόνη σου τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις. Το είδος των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε συνάρτηση με τα ευρήματα της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης και ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σήμερα γίνονται εξατομικευμένα και όχι ενιαία για όλους check up.
2. Εξομολογήσου τα πάντα στον γιατρό σου! Μην αποκρύπτεις στοιχεία από το ιστορικό σου, την κληρονομικότητα, τις συνήθειές σου ή την ηλικία σου. Το σωστό εξατομικευμένο check up συγκροτείται σήμερα τόσο με βάση τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης, όσο και με τα παραπάνω στοιχεία.
3. Ακύρωσε τις εξετάσεις αν εν τω μεταξύ αρρωστήσεις! Δεν πρέπει να πραγματοποιείς μετρήσεις κατά τη διάρκεια οξέων νοσημάτων, παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό. Αρκετές μετρήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, είναι φυσιολογικά διαταραγμένες, διότι λόγω της αντίδρασης του οργανισμού, το αμυντικό σύστημα, ευρίσκεται σε ιδιαίτερη δραστηριοποίηση.
Σημείωση: Στα οξέα νοσήματα συγκαταλέγονται η γρίπη, το κρύωμα, ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευτστικού.
4. Μην αλλάζεις τις καθημερινές σου συνήθειες επειδή θα κάνεις check up. Συχνά έχουμε την τάση να προσέχουμε, να μην τρώμε βαριά και να μην πίνουμε αρκετές μέρες πριν κάνουμε εξετάσεις. Μην αλλάζεις παράγοντες και συνήθειες που αφορούν στην καθημερινότητά σου, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν σου έχει δοθεί αντίθετη οδηγία λόγω ειδικής αιτίας, από τον θεράποντα ιατρό. Η τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης, επιδρά στα αποτελέσματα των εξετάσεων και παρεμβαίνει στην αξιοπιστία τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πραγματοποίηση εντατικοποιημένης σωματικής άσκησης από απροπόνητο άτομο την παραμονή της εξέτασης, που μπορεί να αυξήσει την κρεατινοκινάση και η νηστεία την παραμονή της εξέτασης, που μπορεί να αλλοιώσει ψευδώς τις τιμές του σακχάρου και της χοληστερόλης.
5. Μην πραγματοποιείς εξετάσεις κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως! Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν έχει δοθεί αντίθετη οδηγία λόγω ειδικής αιτίας, από τον θεράποντα ιατρό.
6. Τα δείγματα προς εξέταση πρέπει να συλλέγονται όσο γίνεται πιο άμεσα από το εργαστήριο και να δαπανάται, εάν είναι δυνατόν, μηδενικός χρόνος για την μεταφορά του δείγματος.
7. Το check up είναι πρωινός τύπος! Η καλύτερη ώρα συλλογής των δειγμάτων για πολλές μετρήσεις, είναι το πρωί πριν τις 9.00 πμ, ενώ είστε εντελώς νηστικοί επί δώδεκα ώρες, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, που πρέπει πάντα να συζητάτε με τον θεράποντα ιατρό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σάκχαρο, το οποίο εάν μετρηθεί σε άτομο νηστικό, κλινικά υγιές και χωρίς συμπτώματα κατά τις 11.00 πμ, μπορεί να είναι ψευδώς φυσιολογικό, λόγω πολλαπλών αλληλεπιδράσεων του σακχάρου με ορμόνες που συντελούν στον μεταβολισμό του και εκκρίνονται κατά την διάρκεια του πρωινού.
8. Πάψε να… διαβάζεις από μόνη σου τα αποτελέσματα. Mην εκτιμάς τα αποτελέσματα με βάση τις εργαστηριακές φυσιολογικές τιμές που δίνουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Οι φυσιολογικές και οι παθολογικές τιμές που δίδουν τα εργαστήρια, προέρχονται από μια στατιστική πραγματικότητα στον πληθυσμό των υγιών ατόμων και των αρρώστων. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές και να παρουσιάζει μία παθολογική εργαστηριακή τιμή, καθώς και το αντίστροφο, ένα άτομο να είναι άρρωστο και η αντίστοιχη εργαστηριακή τιμή να είναι φυσιολογική. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται πάντα σε συνάρτηση με τα στοιχεία από τη σωστή ιατρική εξέταση από έμπειρο και ενημερωμένο παθολόγο και ποτέ μεμονωμένα και πρόχειρα.
Smart Info: Μπορεί να έχεις τσεκάρει τις φυσιολογικές τιμές για μια γυναίκα, όμως είσαι σίγουρη πως είναι αυτές που ανταποκρίνονται και στην ηλικία σου. Τα εργαστήρια συνήθως συνήθως δεν περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που εμφανίζονται κατά ηλικία, ούτε τις φυσιολογικές μεταβολές που προκαλεί σε ορισμένες εργαστηριακές τιμές κάποιο γνωστό νόσημα ή νοσηρή προδιάθεση.
9. Κράτησε τα αποτελέσματα εως την επόμενη φορά. Αν το έχεις ήδη κάνει, τότε με τις νέες εξετάσεις μπορει ο γιατρός σου να αξιολογήσει με βάση προγενέστερες μετρήσεις προς συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού σας.
10. Πήρες τα αποτελέσματα; Μπορεί να χρειαστούν και πάλι εξετάσεις. Ένα παθολογικό εύρημα πολλές φορές χρειάζεται επιβεβαίωση σε δεύτερη μέτρηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ