Είναι το χειρότερο που μπορείς να σκεφτείς – μετά βέβαια από τον τροχό – στην καρέκλα του οδοντίατρου. Πρέπει όμως να φανείς δυνατή… ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο μπορεί να χρειαστεί την εξαγωγή κάποιων δοντιών. Ποιες όμως είναι αυτές οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να καλέσεις την Νεράιδα των παιδικών σου χρόνων για να παραλάβει το δοντάκι σου;
Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου εξηγεί τους λόγους που μπορούν να αναγκάσουν τον γιατρό σου να προχωρήσει στην εξαγωγή ενός δοντιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Όταν υπάρχουν δόντια που έχουν υποστεί μεγάλη οστική απώλεια λόγω περιοδοντικού προβλήματος
Τι είναι όμως περιοδοντοπάθεια; Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση του περιοδοντίου που μπορεί να εντοπίζεται μόνο στα ούλα (ουλίτιδα) ή να εκτείνεται και στους γύρω ιστούς (περιοδοντίτιδα). Τα δόντια σου αραιώνουν και παρουσιάζουν κινητικότητα; Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις τι μπορείς να κάνεις
2. Όταν παρατηρείται κάταγμα στη ρίζας των δοντιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα δυνατό χτύπημα, μια ατυχής στιγμή που σε έφερε στο έδαφος με το πρόσωπο και το δοντάκι (όπως και όλα τα οστά στο σώμα) σπάει. Βέβαια το κάταγμα στη ρίζα δεν συμβαίνει μόνο από κάποιο ατύχημα! Δόντια με βαθειά τερηδόνα, απανωτά σφραγίσματα ή απονευρωμένα δόντια μπορεί να επηρεάσουν τη ρίζα και έτσι αυτή να σπάσει.
3. Σε περίπτωση απονεύρωσης δοντιού.
Ο πόνος στο δόντι ήταν τέτοιος που δεν άφηνε άλλη επιλογή στον οδοντίατρό σου. Η απονεύρωση βοήθησε λίγο την κατάσταση, όμως παρά τη δεύτερη επανάληψη και ακρορριζεκτομή υπάρχει εν νέου υποτροπή της απονεύρωσης. Τότε το δόντι πρέπει να εξαχθεί.
4. Όταν το δόντι έχει υποστεί μη αντιμετωπίσιμη διάτρηση της ρίζας, μεγάλη απορρόφηση της ρίζας των δοντιών ή σπασμένα εργαλεία.
Η διάτρηση της ρίζας συμβαίνει για διάφορους λόγους, τους οποίους θα αξιολογήσει μόνο ο οδοντογιατρός σου. Από την άλλη, όταν η ρίζα ενός δοντιού μικραίνει σε όγκο, τότε συμβαίνει αυτό που λέμε απορρόφηση της. Αν αυτό γίνει σε εκτεταμένη μορφή, ο οδοντίατρος θα χρειαστεί να αφαιρέσει το δόντι.
5. Σε δόντια που έχουν βαθειές τερηδόνες πολύ κάτω από το όριο των ούλων
Είναι αποτέλεσμα αμέλειας της υγιεινής των δοντιών. Η τερηδόνα είναι τόσο εκτεταμένη που εισχωρεί ακόμη και στο εσωτερικό του δοντιού, κάτω από τα ούλα. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον δεν είναι δυνατή η αποκατάστασή τους με σωστά όρια στα ούλα, τα δόντια πρέπει να αφαιρεθούν.
6. Σε δόντια κακής πρόγνωσης, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για στηρίγματα γέφυρας
Ο οδοντίατρός σου είναι αυτός που θα κρίνει ποια δόντια θα λειτουργήσουν ως στηρίγματα για τις ολοκαίνουριες και καλοφτιαγμένες γέφυρες.
7. Aν το κρίνει σκόπιμο ο ορθοδοντικός σε περίπτωση ορθοδοντικής θεραπείας
Πολλές φορές ο ορθοδοντικός θα αποφασίσει την εξαγωγή κάποιων δοντιών για την καλύτερη αποκατάσταση μιας στραβής οδοντοστοιχίας. Είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την διόρθωση των στραβών δοντιών μας. Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνίσταται σε ηλικία 6 – 7 ετών, προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος. Μάθε περισσότερα εδώ
8.Σε έγκλειστα δόντια ή σε φρονιμίτες οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα στην σωστή στοματική υγιεινή
Είναι το δόντι που μπορείς να χαρακτηρίσεις απλά άχρηστο! Οι φρονιμίτες δεν εμφανίζονται ποτέ πριν τα 18, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που λόγω έλλειψης χώρου στη γνάθο δεν μπορούν να εμφανιστούν ποτέ και παραμένουν έγκλειστοι. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως βρίσκονται κρυμένοι κάτω από τα ούλα. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα κρίνει αν πρέπει να βγει ο φρονιμίτης πριν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
9.Σε παιδικά δόντια όταν δεν επιτρέπουν την φυσιολογική ανατολή των μόνιμων δοντιών του παιδιού
Μπορεί να θυμίζουν την παιδική ηλικία, να σε κρατούν δεμένη με τα όμορφα χρόνια πρέπει όμως να φύγουν. Αν λοιπόν δεν έχουν πέσει, για να βγει το κανονικό (“ενήλικο”) δόντι – πράγμα που πρέπει να συμβεί από την εφηβική ηλικία – δεν περιμένουμε να « πέσει» το δόντι από μόνο του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ