Τραχηλίτιδα: Μια φλεγμονή που έχει σχέση με τον τράχηλο της μήτρας και πρέπει να δώσεις την ανάλογη προσοχή. Τι είναι ακριβώς; Τι την προκαλεί και τι θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπισή της; Ο χειρουργός-μαιευτήρας-γυναικολόγος Νικηφόρος Κλήμης, μας δίνει όλες τις απαντήσεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ
Η φλεγμονή (μόλυνση) που αφορά στον τράχηλο της μήτρας ονομάζεται τραχηλίτιδα και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Συνήθως συνυπάρχει με μολύνσεις από τον κόλπο (κολπίτιδα). Οι μολύνσεις αυτές είναι συχνές και οδηγούν συχνά τη γυναίκα στο γυναικολόγο.
ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ
Από μικροοργανισμούς, από τους οποίους οι πιο συνηθισμένοι είναι οι μύκητες, οι τριχομονάδες, από μικρόβια αερόβια και αναερόβια, από τον αιμόφιλο του κόλπου, από χλαμύδια, μυκοπλάσματα, γονόκοκκους, καθώς και από ιούς, όπως του έρπητα και των κονδυλωμάτων.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι τραχηλίτιδες παρουσιάζονται με αυξημένη κολπική έκκριση, δηλαδή αυξημένα υγρά τα οποία μπορεί να είναι παχύρευστα λευκά ή πρασινοκίτρινα και δύσοσμα, τσούξιμο ακόμα και στην ούρηση, φαγούρα λίγο ή πολύ έντονη, ερυθρότητα, οίδημα, μερικές φορές και πόνο κυρίως στην επαφή ή μικρή αιμορραγία μετα την επαφή, αλλά και πόνο στο υπογάστριο στην περίπτωση που η φλεγμονή επεκταθεί στο ενδομήτριο ή τις σαλπιγγες.
Στο μυκόπλασμα και τα χλαμύδια συχνά δεν εμφανίζονται συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν τη γονιμότητα, γιατί εάν προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα μπορεί να είναι υπεύθυνα ακόμα και για στειρότητα. Ο έρπης είναι ιός που προκαλεί μικρές φουσκάλες και έλκη. Χαρακτηρίζεται από κνησμό, πόνο και τσούξιμο. Τα κονδυλώματα είναι θηλώδεις προσεκβολές στο αιδοίο, στον κόλπο ή στον τράχηλο. Ορισμένοι τύποι ενοχοποιούνται για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και καρκίνο στον τράχηλο και το αιδοίο. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο το test PAP από την ηλικία που ξεκινά η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας.
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς η θεραπεία στις τραχηλίτιδες;
Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού καθώς και το test PAP θα αποκαλύψει τη φλεγμονή και το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Για τη θεραπεία των μυκήτων, χορηγούνται αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα ή κολπικά υπόθετα ή κρέμες, για τις τριχομονάδες, το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια κατάλληλη αντιβίωση, για τον έρπητα ειδικά φάρμακα και για τα κονδυλώματα τοπική θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει ανάλογα με τη βλάβη κρυοπηξία, καυτηριασμό ή λέιζερ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ
Όλες οι παραπάνω μολύνσεις μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και οφείλονται επίσης στην κακή υγιεινή και στην κακή γενική κατάσταση του οργανισμού. Χρειάζονται λοιπόν καλές συνθήκες υγιεινής, φροντίδα του εαυτού μας και προσοχή στην ερωτική μας ζωή. Επίσης είναι αναγκαία η χρήση του προφυλακτικού και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γυναικολόγο όταν τα υγρά στον κόλπο είναι αυξημένα και δύσοσμα, ή υπάρχει πόνος στο υπογάστριο ή στην επαφή. Τέλος, κάθε χρόνο είναι απαραίτητο το test PAP για τις γυναίκες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ