Site icon TLIFE

Χριστουγεννιάτικο Hangover! Ήπιες πολύ; Δες τι μπορείς να κάνεις για νιώσεις καλύτερα…

Γιορτινές μέρες και όλο και κάποιο πάρτι, συγκέντρωση στο σπίτι με φίλους ή έξοδος για ποτό θα προκύψει. Τι γίνεται όμως όταν σηκωθείς την επόμενη μέρα με ένα κεφάλι “καζάνι” και αυτήν την ενοχλητική αδιαθεσία του hangover;

Αντεπίθεση τώρα! Μάθε τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις, έτσι ώστε να μην πάει χαμένη η επόμενη μέρα και να νιώσεις καλύτερα στη στιγμή. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τις λύσεις… Συνδύασε κάποιες από τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές και νιώσε καλύτερα.

-Νερό και καθάρισες… Είναι το πιο απλό, αλλά ίσως και το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για το hangover! Πίεσε τον εαυτό σου να πιει όσο περισσότερο νερο μπορεί. Θα αναπληρώσεις τα υγρά. Πιες τουλάχιστον 8 ποτήρια τη μέρα μετά το μεγάλο μεθύσι και να είσαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά.

-Δοκίμασε μια μπανάνα…
είναι ο καλύτερος φίλος σου για να αντιμετωπίσεις το μεθύσι! Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνεις, τόσο πιο μεγάλες δόσεις κάλλιου αποβάλλονται από τον οργανισμό. Η μπανάνα ως γνωστόν είναι πλούσια σε κάλλιο και έτσι θα αναπληρώσει τις ανάγκες σου, βοηθώντας σε να αισθανθείς καλύτερα.

Εναλλακτικές Προτάσεις: Αν δεν βρεις μπανάνα δοκίμασε αντίστοιχα 8 σταφίδες τύπου σουλτανίνα ή 2 αποξηραμένα σύκα

-Φτιάξε ένα ρόφημα με ginger…
Η αρωματική πιπερόριζα είναι ένα κι ένα για την ναυτία και τη ζαλάδα που προκαλεί το αλκοόλ. Αν πάλι δεν έχεις εξοπλίσει το ντουλάπι σου με φρέσκο ginger, τότε μπορείς να βρεις κάποια πολυβιταμίνη στα φαρμακεία που να περιέχει ginger. Θα κάνει κι αυτή τη δουλειά της.

-Μέλι και Λεμόνι!
Ζεστό νερό με μέλι και δυο σταγόνες λεμόνι, η πιο απλή συνταγή για να αναπληρώσεις τα υγρά και τα σάκχαρα που έχει χάσει ο οργανισμός από τις άμεσες συνέπειες του μεθυσιού. Εάν δεν σου αρέσει το μέλι και προτιμάς λευκή ζάχαρη, καταπιέσε τον εαυτό σου γιατί το μέλι περιέχει φρουκτόζη -ένα συστατικό που βοηθά στη γρήγορη μείωση των επιπέδων του αλκοόλ στο αίμα.

-Ελαφρύ και τονωτικό φαγητό.
Το μόνο που δεν έχεις όρεξη κάθε πρωί μετά από hangover είναι να φας. Κι όμως θα σου κάνει καλό, γεμίζοντας και πάλι τις μπαταρίες σου με ενέργεια. Κατανάλωσε ευκολοχώνευτα φαγητά, όπως τοστ (απλό, όχι special!), σκέτο ρύζι ή σούπα.

-Πιες έναν φρεσκοστιμμένο χυμό. Ένας χυμός θα αυξήσει τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα και θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα του hangover. Προτίμησε να… αναμείξεις το πορτοκάλι που είναι όξινο και ίσως ενοχλήσει το ευαίσθητο στομάχι σου με κάποιο πιο γλυκό φρούτο όπως μήλο, αχλάδι ή ρόδι!

-Ενεργειακά ποτά!
Είναι εκείνα τα ισοτονικά ποτά που αναπληρώνουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού μετά από εξαντλητική εκάσκηση. Το ίδιο θα κάνουν και μετά από μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού. Αναπληρώνουν την ενέργεια του οργανισμού αλλά και τους ηλεκτρολύτες και τη γλυκόζη.

Εναλλακτικές Προτάσεις: Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις ένα ενεργειακό ποτό, ψάξε για κάποιο σνακ που θα κάνει την ίδια δουλειά. Συγκεκριμένα δοκίμασε 1 μπάρα δημητριακών. Θα κερδίσεις ταχεία διάσπαση της αλκοόλης και τόνωση του οργανισμού.

-Πάγος – Κομπρέσες με πάγο
. Μπορεί να μην έχεις μελανιές, αλλά μια κομπρεσούλα με πάγο για λίγα λεπτά θα σε ξυπνήσει! Θα διώξει την έντονη δυσφορία και τον πονοκέφαλο και θα σε αναζωογονήσει.

Tips: Μήπως να κάνει μια βόλτα έξω στην… δροσιά; Η πρωινή ψυχρούλα θα έχει ανάλογη επίδραση στη διάθεση και την όρεξή σου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ
Ακολούθησες τη συμβουλή του διαιτολόγου και αισθάνεσαι ήδη καλύτερα. Μην ξεχνιέσαι… ο οργανισμός σου είναι ταλαιπωρημένος και καταπονημένος. Άλλωστε τέτοιες μέρες δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθείς με παρέα και πάλι και να σε δελεάσουν με ένα ποτηράκι κρασί.

– Απόφυγε τελείως το αλκοόλ όλη την ημέρα. Μάλιστα ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς προτείνει να μείνεις μακριά από κάθε ποτό για τις επόμενες 48 ώρες, αν φυσικά θέλεις να ξαναβρεις τη χαμένη σου ενέργεια και να μην δεις τις συνέπειες του αλκόολ και στη ζυγαριά σου!

– Δοκίμασε φαγητά χωρίς πολύ αλάτι. Σου φτάνει η αφυδάτωση που έχεις προκαλέσει στον οργανισμό σου από την υπερκατανάλωση αλκόολ. Δεν θέλεις να επιδεινώσεις την κατάσταση με αλμυρά σνακ και φαγητά.

– Το μεσημέρι καλό θα ήταν να δοκιμάσεις μια σαλάτα μαρούλι που θα ηρεμήσει το στομάχι και θα σε ενυδατώσει. Συνόδευσέ τη με λίγο ψητό κοτόπουλο και ρύζι για να εκμεταλευτείς την πρωτεΐνη που θα γεμίσει και πάλι ενέργεια τον οργανισμό σου.

– Για βραδινό προτίμησε κάτι ελαφρύ. Λίγο γιαούρτι (χαμηλό σε λιπαρά) με δημητριακά θα δροσίσει τα κύτταρα του οργανισμού και θα μειώσει την κατακράτηση που προκαλεί το αλκοόλ.

ΑΚΟΥΣΑ, ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ, ΔΙΑΒΑΣΑ
Το hangover εκτός από διάσημη ταινία έχει και μια σειρά από αστικούς μύθους να τον συνοδεύουν. Γιατροσόφια, μαντζούνια και συνταγές από γιαγιά σε εγγονή που υποτίθεται πως θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Κάνουν όμως καλό;

Πιες ένα ποτηράκι ελληνικό καφέ…
εκεί που δεν μπορείς να σηκωθείς από τον καναπέ, ακούς γύρω σου κάποιον να φωνάζει. “Να της φτιάξουμε έναν καφέ!”. Μπορεί να σε ηρεμήσει λίγο με την αδιαθεσία, αλλά την επόμενη μέρα ο πονοκέφαλος θα είναι ακόμη πιο έντονος. “Ο καφές προκαλεί ακόμη περισσότερη αφυδάτωση στον οργανισμό, η οποία σε συνδυασμό με την επιρροή του αλκοόλ θα κάνει τον πονοκέφαλο ακόμη πιο έντονο. Καλύτερα να πάρεις ένα ήπιο παυσίπονο αν ο πονοκέφαλος επιμένει” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Το αλκοόλ με αλκοόλ περνάει… Μυστικά από πολύπειρους μπάρμεν και φιλαράκια με προϋπηρεσία στη νύχτα θα σου προτείνουν ένα ποτηράκι αλκόολ για να διώξεις τα συμπτώματα του hangover. “Φυσικά και δεν ισχύει η φράση: μετά το μεθύσι, πιες μια μπύρα! Τα συμπτώματα της μέθης στον οργανισμό αυξάνονται παρά ελαττώνονται” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς!

Παυσίπονα… κοκτέιλ!
Μισή απιρινούλα ή ένα οποιοδήποτε παυσίπονο την επομένη του πάρτι ακούγεται δελεαστικό για να γλιτώσεις από τον πονοκέφαλο. Το πρόβλημα όμως εδώ είναι πως μπορεί να περάσει ο πονοκέφαλος, αλλά να χειροτερέψει το στομάχι σου. Για να μην αναφερθώ στη δυσκολία του σικωτιού να μεταβολίσει τις τεράστιες ποσότητες αλκοόλ, αλλά και τις ουσίες του φαρμακευτικού σκευάσματος.

© 2024 tlife.gr