Site icon TLIFE

Ζάχαρη ή Ζαχαρίνη;

Θέλεις να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά. Από την άλλη, δεν μπορείς να πιείς τον καφέ σου σκέτο. Έτσι, αποφάσισες να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη, με ζαχαρίνη. Γνωρίζεις όμως τι είναι ακριβώς η “περιβόητη” ζαχαρίνη; Μήπως αντί να κόψεις τη ζάχαρη, θα ήταν καλύτερο απλά να τη μειώσεις;

Τι είναι η ζαχαρίνη;
Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός εξηγεί στο TLIFE πως η ζαχαρίνη, όπως και δεκάδες άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι τεχνητά παρασκευάσματα, που αμφισβητήθηκαν πολλές φορές ως επικίνδυνα για την υγεία.
– Η γλυκαντική της ιδιότητα είναι 200% με 700% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της κλασικής ζάχαρης.
– Απορροφάται πολύ αργά από τον οργανισμό κι έτσι δεν μεταβολίζεται εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προσφέρει θερμίδες.
– Εκτός από τις ταμπλέτες, η ζαχαρίνη χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά, ροφήματα με μορφή σκόνης, χυμούς, τσάι, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαρμελάδες, καραμέλες, αλκοολούχα ποτά, πίκλες, σάλτσες, τσίχλες, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, παγωτά, πουτίγκες, ζελέ, σοκολάτες, οδοντόπαστες και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

– “Ερωτηματικά για την ασφάλειά της έκαναν την εμφάνισή τους από το 1911” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ιωάννης Σουπιός. Έκτοτε, πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει το τεχνητό αυτό σκεύασμα με την εμφάνιση καρκίνου. “Το 1977, μία μελέτη στον Καναδά, που εξέταζε ειδικά το ρόλο των παραπροϊόντων, απέδειξε ότι η ζαχαρίνη από μόνη της προκάλεσε καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους” σημειώνει ο κ. Σουπιός.

Η κατανάλωσή της από παιδιά πρέπει να αποφεύγεται λόγω περιορισμένων πληροφοριών για την ασφάλειά της.

– Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ζαχαρίνη μπορεί να περάσει τον πλακούντα και να μείνει πάνω στον εμβρυϊκό ιστό, επειδή το έμβρυο αργεί να την αποβάλλει. Έτσι, πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη.

Παρόλα αυτά η κατευθυντήρια οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νομιμοποίησε το 1994 την χρήση της ζαχαρίνης στα τρόφιμα. Γιατί μπορεί οι έρευνες να την ενοχοποιούν, διευκρινίζουν όμως ότι οι αρνητικές συνέπειες παρατηρήθηκαν έπειτα από τεράστια κατανάλωση.

Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες δεν φάνηκε να βρίσκουν σαφή συνδετικό κρίκο με καρκινογένεση κατά την χρήση της. Παρόλα αυτά σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί η κατανάλωση της. Οι οδηγίες ασφάλειας, ορίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται ημερήσια κατανάλωση ζαχαρίνης, σε ποσότητα μεγαλύτερη των 15mg ανά κιλό σωματικού βάρους .

Τι να χρησιμοποιώ όμως για λιγότερες θερμίδες;

Δεν είναι μόνο η ζαχαρίνη που θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις θερμίδες. Μπορείς να επιλέξεις φρουκτόζη. Πρόκειται για φυσικό συστατικό που περιλαμβάνει τις ίδιες θερμίδες με την απλή κρυσταλλική ζάχαρη. Επειδή όμως είναι πιο γλυκιά, θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις κουταλιές που βάζεις στον καφέ.

Η μαύρη ζάχαρη από την άλλη, είναι ίσως η πιο υγιεινή επιλογή. Είναι ακατέργαστη και περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες που χάνονται με την επεξεργασία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει λιγότερες θερμίδες. Έχει όμως εξαιρετικά θρεπτική αξία.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με τη συνεργασία του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ιωάννη Σουπιού

© 2025 tlife.gr