Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα αφιερωμένη σε όλες εμάς, το γυναικείο φύλο, και τα κατορθώματά μας. Κάθε χρόνο στο Tlife βλέπεις αφιερωματικά θέματα για μεγάλες προσωπικότητες, γυναίκες που έχουν καταφέρει πολλά και έχουν αφήσει το προσωπικό του σημάδι σε διάφορους τομείς. Επειδή λοιπόν, εμείς είμαστε κορίτσια της μόδας, σήμερα θα ασχοληθούμε με όλες τις σχεδιάστριες που επηρέασαν με τις δημιουργίες τους το τότε, το τώρα και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν ακόμα και το μέλλον. Σχεδιάστριες και γυναίκες της μόδας από το 1880 μέχρι και σήμερα. Ναι, καλά διάβασες! Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό θέμα για να γνωρίσουμε τη μόδα από τα βάθη της, και να θυμηθούμε ξανά όλα όσα ξέρουμε.
Μετακινούμαστε, λοιπόν, προς τα κάτω και βλέπουμε τις σπουδαίες κυρίες της μόδας που άφησαν το δικό τους σημάδι, τις ανατρεπτικές τους ιδέες, την ιστορία τους, το ταμπεραμέντο τους και τον τρόπος ζωής τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Madeleine Chéruit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί το όνομά της να μην είναι τόσο οικείο, όπως της Coco Chanel ή της Elsa Schiaparelli, αλλά ήταν από τις πρώτες γυναίκες που δούλεψαν για τη μόδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, έραβε για τον οίκο Raudnitz & Cie House of Couture, το ταλέντο της όμως, ήταν τόσο μεγάλο που κατέληξε να είναι διευθύντρια και να “διαχειρίζεται” πάνω από 100 υπάλληλους, με αποτέλεσμα το 1905 ο οίκος να μετονομαστεί σε “Chéruit”. Η ίδια “προώθησε” την καριέρα του Paul Poiret, κέρδισε βραβείο από τη Vogue και ήταν ένας από τους λίγους οίκους που παρέμειναν ανοικτοί κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλο που ο οίκος έκλεισε το 1935, η επιρροή της Chéruit είναι ζωντανή ακόμα και τώρα.
Jeanne Paquin
Θεωρείται ότι είναι η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε να ασχολείται με την Υψηλή Ραπτική. Η Paquin έγινε γνωστή από τα μοντέρνα βραδινά φορέματα που σχεδίαζε τον 18ο αιώνα, τις επιδείξεις μόδας και από τα σύνολα που έδινε να φορούν οι γυναίκες σε εμφανίσεις, όπως στην Όπερα ή σε αγώνες.
Coco Chanel
Προφανώς, η Coco Chanel δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα εισαγωγή. Είναι γνωστό ότι η επιρροή της σήμερα είναι τόσο δυνατή όσο ποτέ, καθώς ο οίκος που ίδρυσε παραμένει ένα από τα πιο πολυπόθητα και σεβαστά brands στον κόσμο. Η ανατροπή που έκανε η Coco ήταν να εντάξει στα γυναικεία σύνολα, αγαπημένα κομμάτια από την ανδρική ντουλάπα.
Jeanne Lanvin
Μια άλλη σχεδιάστρια μόδας, της οποίας ο οίκος παραμένει τόσο σημαντικός ακόμα και σήμερα, όσο και όταν τον ίδρυσε, είναι η Jeanne Lanvin. Εκπαιδεύτηκε ως σχεδιάστρια καπέλων και κοσμηματοποιός, αλλά η Lanvin άρχισε να φτιάχνει ρούχα για την κόρη της που ήταν τόσο όμορφα, με αποτέλεσμα αρκετοί πλούσιοι να ζητούν αντίγραφα για τα δικά τους παιδιά. Ο οίκος Lanvin ξεκίνησε σαν παιδικό brand, αλλά σύντομα οι μητέρες άρχισαν να ζητούν παρόμοια σχέδια που θα μπορούσαν να φορέσουν και οι ίδιες. Μέσα σε λίγα χρόνια η επιχείρηση αναπτύχθηκε και συμπεριέλαβε αρώματα, αλλά και είδη σπιτιού.
Elsa Schiaparelli
Κατάφερε να δώσει ένα χιουμοριστικό χαρακτήρα στη μόδα και να δημιουργήσει ένα avant-garde style. Ήταν ειδικός στο tailoring και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα γυναικεία σακάκια.
Madeleine Vionnet
Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες του 20ου αιώνα, που έγινε διάσημη για τα grecian style φορέματα. Οι καινοτόμες τεχνικές της μελετήθηκαν ευρέως και χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς μεγάλους σχεδιαστές του τότε και του τώρα.
Madame Grès
Αν και δεν είναι τόσο γνωστή όσο η Vionnet, η Chanel ή η Schiaparelli, η Madame Grès ήταν μια καλλιτέχνιδα με επιρροή. Η σχεδιάστρια είναι γνωστή για τα πλισέ και μάξι φορέματα, όπως επίσης και για τα ντραπέ, wrap dresses.
Valentina
Η Valentina σχεδίαζε dramatic βραδινά φορέματα για την ελίτ του Χόλιγουντ, κάνοντας την ανατροπή στα red carpet της τότε εποχής. Ήταν από τις λίγες που έγιναν διάσημες μόνο με το όνομά τους.
Claire McCardell
Έγινε διάσημη ως ο εφευρέτης των αμερικανικών αθλητικών ειδών και ready-to-wear. Οι απλές γραμμές και η λιτή χρήση των υφασμάτων (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου) βοήθησαν στη διαμόρφωση της αμερικάνικης μόδας, ακόμα και του τώρα. Η επιρροή της ήταν τόσο μεγάλη που το 1950, ο Harry S. Truman της έδωσε το βραβείο Women’s National Press Club Award.
Bonnie Cashin
Μαζί με την McCardell, η Cashin πρωτοπόρησε στον σχεδιασμό αμερικανικών αθλητικών ειδών και ready-to-wear ενδυμάτων. Η σχεδιάστρια ξεκίνησε την καριέρα της σχεδιάζοντας ρούχα για κορίτσια που άνηκαν σε χορωδίες στο Λος Άντζελες, ενώ έπειτα έφτιαξε κοστούμια για ταινίες όπως το “A Tree Grows in Brooklyn” και “Anna and The King of Siam”. Μεταξύ των καινοτομιών της, ήταν η ελάχιστη χρήση ραφών, και το στιλάτο layering που προσαρμοζόταν τέλεια σε jetset lifestyles.
Barbara Hulanicki
Το κατάστημα της Hulanicki, που ήταν γεμάτο φθηνές μίνι φούστες, καπέλα, φτερωτά αξεσουάρ και βελούδινα κοστούμια, έγινε συνώνυμο με το λαμπερό, rock n ‘roll στιλ της εποχής. Σαν πελάτες της είχε τους David Bowie, The Rolling Stones και Marianne Faithfull, ενώ το 1964 έδωσε σε μια 15χρονη, με την ονομασία Anna Wintour, την πρώτη της θέση ως βοηθός πωλήσεων.
Mary Quant
Η Quant έχει καθοριστική σημασία στο κομμάτι της μόδας και είναι ο εφευρέτης της μίνι φούστας και των hotpants. Παρόλο που τότε αυτά τα σχέδια θεωρούνταν αρκετά τολμηρά και σέξι, αντιπροσώπευαν επίσης την απελευθέρωση στη γυναικεία μόδα. Σίγουρα χρωστάμε πολλά από τα σημερινά στυλ που φοράμε στη Mary.
Sonia Rykiel
Τα super soft φορέματα και τα πουλόβερ της Rykiel, με το πιο γνωστό το “The Poor Boy Sweater”, το οποίο πρωταγωνίστησε στο εξώφυλλο του περιοδικού Elle το 1967, έδωσαν στην σχεδιάστρια τον τίτλο “Queen of Knits”, ένα όνομα που ο οίκος διατηρεί ακόμα και σήμερα.
Katharine Hamnett
Influencers δεν είναι μόνο οι σχεδιαστές που ασχολούνταν με την Υψηλή Ραπτική. Τα slogan t-shirts της Hamnett μπορεί να φαίνονται τώρα αρκετά συνηθισμένα, αλλά τότε ήταν επαναστατικά και ο σχεδιασμός τους συνεχίζει να αντιγράφεται από αμέτρητες εταιρείες και σχεδιαστές ακόμα και σήμερα.
Rei Kawakubo
Στη δεκαετία του ’80, μαζί με τον Yohji Yamamoto, ξεσήκωσε τη μόδα του Παρισιού, εισάγοντας ένα στυλ φορέματος με επιρροές από τη δυτική και ιαπωνική κουλτούρα. Μέχρι σήμερα, η Kawakubo παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες και ασυνήθιστες σχεδιάστριες της εποχής μας.
Vivienne Westwood
Μπορούμε να ευχαριστήσουμε την Westwood για το γεγονός ότι εισήγαγε την πανκ κουλτούρα στις τάσεις της μόδας και στην καθημερινότητά μας. Χωρίς αυτήν, τα μπλουζάκια με παραμάνες, τα platform shoes, τα καρό παντελόνια και, φυσικά, και τα draped dresses δεν θα ήταν τόσο κομψά.
Betsey Johnson
Τα υπερσύγχρονα σχέδια της Johnson κατέλαβαν το νεανικό κίνημα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, καθιστώντας την αγαπημένη σχεδιάστρια πολλών style icons, όπως η Edie Sedgwick, που ήταν μοντέλο της Johnson και φορούσε μόνο δικές της δημιουργίες στην τελευταία της ταινία, “Ciao Manhattan”.
Diane Von Furstenberg
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Furstenberg συνέβαλε στην επανάσταση των γυναικείων ενδυμάτων με την εισαγωγή του διάσημου wrap φορέματος. Μια δουλειά που την κάνει εξίσου σημαντική, είναι ο ρόλος της ως πρόεδρος στη CFDA, η ανάδειξη νέων ταλέντων και η συμβολή της στην επίτευξη πιο “υγειών” προτύπων στη βιομηχανία της μόδας.
Carolina Herrera
Η Herrera, που έχει λάβει το βραβείο Lifetime Achievement του Geoffrey Beene το 2008, δημιούργησε μια αυτοκρατορία από κομψά κομμάτια που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει στην ντουλάπα της, με πιο γνωστό το λευκό πουκάμισο.
Vera Wang
Είναι γνωστή για τη δημιουργία των πιο αναγνωρισμένων νυφικών (τύπου Kim Kardashian). Επιπλέον, η αυτοκρατορία της Wang περιλαμβάνει ready-to-wear ρούχα, κοστούμια και αρώματα, κάνοντάς την μια φοβερή επιχειρηματία αλλά και σχεδιάστρια.
Donna Karan
Καθώς ο ρόλος των γυναικών άρχισε να αλλάζει, με όλο και περισσότερες να ανεβαίνουν σε ηγετικές ή διευθυντικές θέσεις, τόσο η Donna δημιουργούσε άνετα και καλαίσθητα σύνολα με μια αύρα εξουσίας. Η γυναίκα που έδινε έμπνευση στην σχεδιάστρια, ήταν επιτυχημένη στη δουλειά της, αλλά και μια καλή σύντροφος – μητέρα.
Miuccia Prada
Το εύρος των σχεδίων της Prada, από τις νάιλον τσάντες στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μέχρι την ανοιξιάτικη συλλογή του 2012 εμπνευσμένη από τα fifties, την κάνουν να μοιάζει ως μια iconic σχεδιάστρια του τότε, του τώρα και του μέλλοντος.
Stella McCartney
Εκτός από τη γυναικεία, κολακευτική και ευκολοφόρετη πινελιά που προσθέτει στα ρούχα της, η McCartney έχει επίσης πρωτοπορήσει εντάσσοντας το vegan δέρμα στις συλλογές της και ενισχύοντας την περιβαλλοντολογική ευαισθησία του κόσμου της μόδας.
Phoebe Philo
Δεν είναι μυστικό ότι ο Philo είναι μια από τους πιο αξιόλογους και ισχυρούς σχεδιαστές που εργάζονται σήμερα. Είναι υπεύθυνη για την επιτυχημένη δημιουργία της Celine, και προηγουμένως της Chloe. Η Philo όταν ήταν έγκυος, αποφάσισε να αλλάξει την ημερομηνία του show της για το Φθινόπωρο του 2012, λόγω του ότι βρισκόταν στις τελευταίες μέρες τις εγκυμοσύνης. Αυτήν ήταν μια κίνηση που σχολιάστηκε θετικά από πολλές εργαζόμενες γυναίκες στο χώρο της μόδας, καθώς έδειξε ότι προτεραιότητά της είναι η οικογένεια, και μετά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Kate και Laura Mulleavy
Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που οι αδελφές Mulleavy, ίδρυσαν τον οίκο Rodarte. Οι ίδιες έχουν αποκτήσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, A-list πελάτες και έχουν διοργανώσει πολλές εκθέσεις σε μουσεία. Αν και πρόκειται για αρκετά φρέσκα ονόματα στο χώρο της μόδας, είμαστε σίγουρες ότι θα αφήσουν μια μεγάλη κληρονομιά πίσω τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ