Η Athens Xclusive Designers Week έρχεται από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου και είναι έτοιμη να υποδεχτεί καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές, αλλά και διεθνείς συμμετοχές, επιτυχημένα ελληνικά fashion brands και ανερχόμενους νέους σχεδιαστές που θα παρουσιάσουν τις νέες τάσεις για την επόμενη σεζόν. Mία από τις σχεδιάστριες που θα δούμε φέτος είναι η Myrto Dramountani, η οποία έχει σαν βάση της το Ντουμπάι. Εμείς την συναντήσαμε λίγες μέρες πριν και είχαμε μαζί της μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Γιατί Ντουμπάι;
Η Νέα Υόρκη ήταν για μένα η πρώτη πόλη που έζησα μετά την Αθήνα. Ήταν μια περίοδος που σηματοδότησε έντονα την πορεία μου. Όλα ήταν πιο δύσκολα, αλλά και πιο ωραία! Είναι η ατμόσφαιρα τέτοια στη Νέα Υόρκη που σου γεννά μια ανυπόστατη τάση προς δημιουργία και πειραματισμό. Ίσως γιατι τα πάντα είναι πιο ευκαιριακά και ήθελα να αναζήτησω έναν άλλο τόνο καθημερινότητας. Για καθαρα προσωπικους λόγους συνέχισα στο Λονδίνο και τελικά καταλήξαμε με την οικογένειά μου στο Ντουμπάι. Το θεώρω μια ευκαιρία να δημιουργήσω σε ένα περιβάλλον με άλλο πολιτιστικό υπόβαθρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα ρούχα σου;
Τα ρούχα μου έρχονται να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις που γεννιούνται μέσα από τον τρόπο κοπής των υφασμάτων και τις ανάγλυφες εγκοπές τους. Η φετινή πρόταση χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικές φόρμες που συνδυάζονται μοναδικά με μία vintage αισθητική. Σκοπός είναι κυρίως η πρόκληση του θεατή μέσω της οπτικής Τέχνης, δηλαδή των φαινομένων οπτικής απάτης και οπτικών ψευδαισθήσεων. Μέσω ψηφιακών τεχνικών σχεδιασμού και τεχνολογίας κατασκευής του ρούχου, δίνεται στο θεατή η εντύπωση κίνησης κρυμμένων εικόνων, αναλαμπών, δονητικών μοτίβων διόγκωσης και στρέβλωσης.
Έχεις σπουδάσει και αρχιτεκτονική. Πόσο έχουν επηρεάσει τη δημιουργία των ρούχων σου αυτές οι σπουδές;
Δεν διαχωρίζω στη σκέψη μου την αρχιτεκτονική από τη μόδα. Αντιλαμβάνομαι το ρούχο σαν αρχιτεκτονικό εργαλείο που ντύνει το “κτίριο” του ανθρώπινου σώματος. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνυφασμένη με το fashion design σε επίπεδο δομής. Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε ότι χρησιμοποιούμε τους ίδιους όρους κατά την επεξεργασία ιδεών για το “ρούχο” και το “χώρο”. Αυτό συμβαίνει διότι στο design χειριζόμαστε τα ίδια νέα ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού με τέτοιο τρόπο, ώστε οι επεξεργασίες επιφανειών να δινουν τη δυνατότητα παραγωγής “χώρου” στην ίδια την επιφάνεια. Σε επίπεδο παραγωγής, οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες κατασκευής δίνουν τη δυνατότητα να κατασκευάσεις επιφάνειες υφασμάτων που αποδίδουν τρισδιάστατο αποτέλεσμα πάνω στο σώμα. Με τεχνικές lasercut και χρησιμοποιώντας layers υφασμάτων, το ρούχο αποκτά αρχιτεκτονική υπόσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι θα δούμε στην AXDW;
Στη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2019/20, ο σχεδιασμός των ρούχων στηρίζεται και πάλι στην προσέγγιση που έχω καθιερώσει: με τη χρήση τεχνικών λέιζερ και ψηφιακής εκτύπωσης στο ύφασμα, δημιουργώ γεωμετρικά σχήματα καταφέρνοντας να αποδώσω τρισδιάστατες εγκοπές και ανάγλυφες επιφάνειες στα υφάσματα. Έτσι, τα υφάσματα αποκτούν αναπάντεχη ιδιότητα: αναδεικνύονται σαν μία δεύτερη επιδερμίδα και επιδρούν στην εμφάνιση του όγκου του σώματος.
Παράλληλα, προσδίδω μία vintage αίσθηση, ντραπάροντας το σχήμα και τις λεπτομέρειες των ρούχων. Οι γραμμές των ρούχων είναι ελαφριές, εύκαμπτες, άνετες και τα υφάσματα που επιλέγονται αγκαλιάζουν το σώμα για αυτόν τον σκοπό. Πρόθεσή μου είναι να καλύψω, αλλά και να αποκαλύψω το σώμα με ένα δομικό τρόπο. Κατασκευάζουμε ρούχα για τον ίδιο λόγο που κατασκευάζουμε ένα σπίτι: αναζητούμε καταφύγιο για το σώμα μας και το πετυχαίνουμε μέσα από γεωμετρικούς σχεδιασμούς.
Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και δύο συνεργασίες. Η πρώτη είναι με το γραφείο ArchitectScripta που ιδρύθηκε απο τη Νεφέλη Χατζημηνά και το Νίκο Παπαβασιλείου το 2007 στη Νέα Υόρκη. Τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, έργα τους έχουν διακρίθει και δημοσιευθεί διεθνώς. Συνεργάζομαι με την ομάδα architectscripta για τη δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών που λειτουργούν ως χωρικά τουρμπάνια και καταλαμβάνουν το χώρο του κεφαλιού. Η μοναδιαία επανάληψη μοτίβων με απότομη εναλλαγή της κλίμακας εφαρμογής τους, προκαλούν το οπτικό εφέ της παραίσθησης και επαναπροσδιορίζουν την ανθρώπινη φιγούρα. Η δεύτερη συνεργασία είναι με τη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια ελληνικών σανδαλίων VALIA GABRIEL για το πρότζεκτ THE BODYSUIT.
Τι είναι τα ρούχα για μια γυναίκα; Και ποιο είναι αυτό το “κάτι” που εσύ προσφέρεις με τις δικές σου δημιουργίες;
Τα ρούχα αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητα της γυναίκας. Το “κάτι” που προσφέρω μπορεί να κάνει μια γυναίκα να ξεχωρίσει.
Από τι εμπνέεσαι συνήθως;
Εμπνευσή μου αποτελεί κυρίως το ίδιο το ύφασμα, πάνω στο οποίο ξεκινώ το σχεδιασμό. Επίσης, οτιδήποτε μας περιβάλλει μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για μένα. Χρησιμοποιώ ψηφιακά προγράμματα, που συναντάμε στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, και τεχνικές laser δημιουργώντας τρισδιάστατες εγκοπές και ανάγλυφες επιφάνειες.
Πού μπορούμε να βρούμε τα ρούχα σου;
Στην Ελλάδα: Jet Black, Athens, Chambre 22840, Paros, Sketch Boutique, Mykonos, Stylefax Boutique, Thessaloniki και Ego Boutique, Patmos. Στις Η.Π.Α.: Runway Passport, New York και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: O Concept Store, Jumeirah και Urbanist Store, Boxpark, Dubai.
Επίσης, κάνω custom made παραγγελίες από το atelier μου στο Ντουμπάι. Έχω τη δυνατότητα να στείλω σε όλο τον κόσμο και να κάνω παραγγελίες απο απόσταση.
Τι σου αρέσει ιδιαιτέρως στο στιλ των σύγχρονων γυναικών;
Το προσωπικό στιλ που μπορεί να ξεχωρίσει και να είναι μοναδικό χωρίς να ακολουθεί τις τάσεις της μόδας.
Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μόδα;
Κοιτάζοντας πίσω, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το σχέδιο μόδας όταν συνειδητοποίησα ότι η μόδα είναι κάτι περισσότερο από ωραία φορέματα και ότι αποτελεί μια ευρύτερη έννοια στην αισθητική. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου με γοήτευε ο μυστηριώδης κόσμος του ρούχου. Μου άρεσε να συνθέτω τα υφάσματα που έβρισκα μπροστά μου. Αντιλαμβανόμουν ακόμα και την καθημερινή ένδυση σαν παιχνίδι και πειραματιζόμουν.
Αυτή η αντίληψη με ακολούθησε μέχρι και τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι ο τρόπος που σκέφτομαι πάνω στις αρχιτεκτονικές επιφάνειες, και στο χώρο που δημιουργούν, δεν απέχει καθόλου απο το πώς αντιλαμβάνομαι τις επιφάνειες των υφασμάτων και το πως αυτές “ντύνουν” το ανθρώπινο σώμα. Η ελληνική πραγματικότητα, όμως, δεν μπορούσε να απαντήσει σε αυτές μου τις ανησυχίες. Για αυτό, αφού αποφοίτησα απο το Μετσόβειο Πολυτεχνείο ως αρχιτέκτων χώρου, κυνήγησα μια καριέρα αρχιτεκτονικής στο ρούχο. Ήθελα να ζήσω στη Νέα Υόρκη, όποτε ολες μου οι σκέψεις οδήγησαν στη σχολή Parsons The New School for Design, που αποτελεί πλέον το λικνο της έμπνευσής μου.
Υπάρχει κάποια στιγμή της καριέρας σου που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σου;
Το γεγονός ότι η διπλωματική μου στο Parsons The New School for Design επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο Lord and Taylor στο Manhattan και η Betsy Johnson φωτογραφιζόταν δίπλα στο φόρεμα που σχεδίασα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ