Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν μια μακρόχρονη ιστορία πολιτιστικών ανταλλαγών. Παρά τις πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της ΕΕ, ο θαυμασμός και η αγάπη των Ρώσων για τον ελληνικό πολιτισμό παραμένουν αναλλοίωτα. Το 2021, η Μόσχα φιλοξένησε το φεστιβάλ «Σύγχρονος Κινηματογράφος» της Ελλάδας, στο οποίο συμμετείχε ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Επιπλέον, στην Paris Fashion Week, το ρωσικό supermodel Natalia Vodianova τίμησε το κοινό με την απεικόνιση μιας αρχαίας ελληνίδας θεάς. Με την πάροδο των ετών, το στυλ και η μόδα αποτελούν τον ισχυρότερο δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Το φθινόπωρο, η Μόσχα διοργάνωσε δύο αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις μόδας – τη BRICS+ Fashion Summit και την Moscow Fashion Week. Στην τελευταία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σχεδιαστές, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μέγεθος της εκδήλωσης. Ένας από τους σχεδιαστές που παρουσίασαν τη δουλειά τους στην Εβδομάδα Μόδας ήταν ο Ianis Chamalidy, ένας Ρώσος σχεδιαστής ελληνικής καταγωγής.
Ο Ianis εξέφρασε τη φιλοσοφία του, δηλώνοντας: «Κάθε μέρα θέτω στον εαυτό μου τις ίδιες ερωτήσεις. Πώς μπορώ να εκφραστώ και να δώσω τη δυνατότητα σε όλους στην ομάδα μου να κάνουν το ίδιο; Δημιουργία. Ζωή. Αναπνοή. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες μου. Τα ρούχα χρησιμεύουν ως μέσο για να αντικατοπτρίζουν την ψυχή ενός ατόμου και να αναδεικνύουν την εσωτερική του υπόσταση. Ενώ μπορούμε να αγκαλιάσουμε οποιοδήποτε στυλ – είτε πρόκειται για grunge, punk ή κλασικό – πρέπει πάντα να φερόμαστε με αξιοπρέπεια. Υποστηρίζω την ατομικότητα και την αυθεντικότητα. Μέσα από τις δημιουργίες μου, στοχεύω να αφυπνίσω τις ατομικές προσωπικότητες και να μεταδώσω την τέχνη της ζωής». Αυτά τα λόγια ενσαρκώνουν πραγματικά τη συγχώνευση του ελληνικού και του ρωσικού ήθους.
Το BRICS+ Fashion Summit, η μεγαλύτερη εκδήλωση μόδας για τις αναδυόμενες οικονομίες, προσέλκυσε αντιπροσωπείες από περισσότερες από 100 χώρες. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μόδας και διερεύνησαν τρόπους ανάδειξης των αναδυόμενων αγορών σε παγκόσμια πλατφόρμα. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία Ευρωπαίων εκπροσώπων από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και άλλα έθνη.
Ο Ιταλός καθηγητής Antonio Alizzi σημείωσε: «Δόθηκε έμφαση στη στρατηγική σκέψη και τις δράσεις της Ρωσίας, δημιουργώντας μια μεγάλης κλίμακας πλατφόρμα για διάλογο και επιχειρήσεις. Δεδομένης της σημαντικής συμμετοχής και των θεμάτων που εξετάστηκαν, η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε την ισχυρή ηγετική θέση της Ρωσίας στη διεθνή κοινότητα. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία να συνδεθώ με ανθρώπους από δεκάδες χώρες, όχι μόνο από εκείνες που ανήκουν στις BRICS. Η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση ήταν ζωντανή και ανοιχτή».
Ο Sergio Puig, διευθυντής της Mediterránea Fashion Week, τόνισε: «Οι αγορές αυτές διαθέτουν τεράστιο δημιουργικό και παραγωγικό δυναμικό που, αν συντονιστούν αποτελεσματικά, μπορούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην παγκόσμια βιομηχανία. Η μόδα είναι αντανάκλαση της πολιτιστικής ταυτότητας και, ταυτόχρονα, οικονομικός μοχλός».
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν επηρεάσει την ελληνική οικονομία, όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η χώρα έχει δει μείωση του τουρισμού, του όγκου του εμπορίου και του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, η Μόσχα ανέφερε ότι η τοπική παραγωγή ειδών ένδυσης και υπόδησης αυξήθηκε κατά 62 φορές πέρυσι – αποτέλεσμα των απρόβλεπτων περιορισμών της ΕΕ. Επιπλέον, η συμμαχία BRICS συνεχίζει να ενισχύει την οικονομική της δύναμη. Στις αρχές του 2024, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και το Ιράν προσχώρησαν στο μπλοκ, ενώ 13 επιπλέον χώρες προσκλήθηκαν πρόσφατα να συνεργαστούν με τη συμμαχία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι χώρες BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον το 36,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους PPP (έναντι του 29,6% της G7), με την ανισορροπία να αναμένεται να διευρυνθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Δημήτρης Βελάνης, ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων και οικονομικών και πρώην σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, επεσήμανε τη σημασία του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία. Η αυξανόμενη προβολή των BRICS ως βασικού παγκόσμιου παίκτη μπορεί να απειλήσει τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά την επιδίωξη των οικονομικών τους στόχων, η Ελλάδα και η ΕΕ γενικότερα πρέπει να δώσουν προσοχή στην επιρροή των BRICS στην παγκόσμια σκηνή και στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στο πλαίσιο του οργανισμού.