Site icon TLIFE

Ημέρα της Γυναίκας: Γυναίκες που άλλαξαν τον τρόπο που ντυνόμαστε

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Μια ημέρα αφιερωμένη σε όλες εμάς, στο γυναικείο φύλο και τα κατορθώματά μας. Κάθε χρόνο στο TLIFE βλέπεις αφιερωματικά θέματα για μεγάλες προσωπικότητες, γυναίκες που έχουν καταφέρει πολλά και έχουν αφήσει το προσωπικό τους σημάδι σε διάφορους τομείς. Σήμερα θα ανακαλύψουμε μαζί τις γυναίκες που μέσα από τη δουλειά τους ως σχεδιάστριες ή μέσα από το προσωπικό τους στιλ άλλαξαν τον τρόπο που ντυνόμαστε. Δυναμικές, με όραμα και ταλέντο, όλες είναι εμβληματικές προσωπικότητες, είναι Γυναίκες που έγραψαν ιστορία και αξίζει να της γνωρίζουμε.

Madeleine Vionnet

Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες του 20ου αιώνα, που έγινε διάσημη για τα grecian style φορέματα. Οι καινοτόμες τεχνικές της μελετήθηκαν ευρέως και χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς μεγάλους σχεδιαστές του τότε και του τώρα.

Elsa Schiaparelli

Ηταν από τις πρώτες που κατάφερε να δώσει έναν χιουμοριστικό χαρακτήρα στη μόδα και να δημιουργήσει ένα avant-garde στιλ. Ήταν ειδικός στο tailoring και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα γυναικεία σακάκια.

Coco Chanel

Από τις πιο εμβληματικές σχεδιάστριες που δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα εισαγωγή. Είναι γνωστό ότι η επιρροή της σήμερα είναι τόσο δυνατή όσο ποτέ, καθώς ο οίκος που ίδρυσε παραμένει ένα από τα πιο πολυπόθητα και σεβαστά brands στον κόσμο. Η ανατροπή που έκανε η Coco ήταν να εντάξει στα γυναικεία σύνολα, αγαπημένα κομμάτια από την ανδρική ντουλάπα.

Mary Quant

Η Quant είναι ο εφευρέτης της μίνι φούστας και των hot pants. Παρόλο που τότε αυτά τα σχέδια θεωρούνταν αρκετά τολμηρά και σέξι, αντιπροσώπευαν επίσης την απελευθέρωση στη γυναικεία μόδα. Μία σχεδιάστρια που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο γυναικείο ντύσιμο και άφησε ιστορία.

Κey Kabouco

Όταν έκανε το ντεμπούτο της το 1981 στο Παρίσι ως μέρος της «Ιαπωνικής εισβολής» -μαζί με τον Issey Miyake και τον εραστή της τότε, Yohji Yamamoto- οι κριτικοί σοκαρίστηκαν με τα ολόμαυρα ρούχα που αμφισβήτησαν τις έννοιες της δυτικής μόδας για το τι είναι όμορφο. Μαζί με την Coco Chanel έβαλαν το μαύρο χρώμα στη μόδα. Αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο, έχει αναδείξει τη μόδα ως τέχνη, κάτι που υπερβαίνει τις τάσεις της μόδας.

Vivienne Westwood

Μπορούμε να ευχαριστήσουμε την Westwood για το γεγονός ότι εισήγαγε την πανκ κουλτούρα στις τάσεις της μόδας και στην καθημερινότητά μας. Χωρίς αυτήν, τα μπλουζάκια με παραμάνες, τα platform shoes, τα καρό παντελόνια και, φυσικά, και τα draped dresses δεν θα ήταν τόσο κομψά. Έφυγε από τη ζωή φέτος αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο τόσο στην Μόδα όσο και στην οικολογία.

Miuchia Prada

Ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση από τον παππού της το 1978. Άρχισε να σχεδιάζει τσάντες το 1985, με την πρώτη της συλλογή να αποτελείται από μαύρες τσάντες από υφαντό νάιλον. Έγιναν αμέσως επιτυχία και ήταν γνωστές ως η «κλασική» τσάντα Prada. Μία από τις πιο δημοφιλείς τσάντες που εξακολουθεί να είναι περιζήτητη σήμερα. H Miuchia Prada συνεχίζει δεκαετίες μετά να μας εντυπωσιάζει με τα σχέδια της.

Stella McCartney

Από τότε που κυκλοφόρησε το brand της το 2001, η Βρετανίδα σχεδιάστρια είναι υπέρμαχος της βιώσιμης μόδας. Έχει συνεργαστεί με πολλές οργανώσεις για να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με οικολογία και την ethical fashion.

Εκτός όμως από τις γυναίκες που με το design και την επιρροή τους στην βιομηχανία της Μόδας άλλαξαν τον τρόπο που ντυνόμαστε, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και κάποιες γυναίκες που είχαν μοναδικό στιλ και επηρέασαν και αυτές το γυναικείο ντύσιμο. Γυναίκες που μέσα από το στιλ και την αισθητική τους απέκτησαν τον τίτλο του style icon!

Marlene Dietrich

Ήταν η πρώτη γυναίκα που φωτογραφήθηκε τη δεκαετία του ’30 φορώντας κοστούμι, δίνοντας πρώτη το μήνυμα  ότι κομμάτια που μέχρι στιγμής υπήρχαν αποκλειστικά στην ανδρική γκαρνταρόμπα μπορούν να προσαρμοστούν και να φορεθούν άνετα από όλες τις γυναίκες. 

Jackie Kennedy

Τα oversized γυαλιά ηλίου, τα μαντήλια που τόσο αγαπούσε να τοποθετεί στα μαλλιά της, τα pillbox καπέλα και τα θηλυκά, αλλά minimal φορέματα και κοστούμια που φορούσε της χάρισαν τον τίτλο του style icon. Ένα διαχρονικά κομψό στιλ που ακόμη και σήμερα είναι η επιτομή του jet setter look!

Jane Birkin

Όσο και αν πιστεύεις ότι το  στιλ της Jane Birkin ήταν απλό, minimal, τόσο δύσκολο -σχεδόν ακατόρθωτο- ήταν να αντιγραφεί διότι ήταν αυθεντικό. Η επιτομή του ανεπιτήδευτα κομψού που ακόμη και σήμερα εμπνέει!

Πριγκίπισσα Diana

Η Diana λάτρεψε τα midi φορέματα, αλλά έγραψε ιστορία με το revenge dress που αναδείκνυε άψογα τη σιλουέτα και τη θηλυκότητα της. Από τις πρώτες που φόρεσε το athleisure style συνδυάζοντας τέλεια sporty κομμάτι σε καθημερινό στιλ.

Κate Moss

Mία κατηγορία από μόνη της. Βασίλισσα του boho style με iconic εμφανίσεις κυρίως στα 90s και στα 00s που θυμίζουν editorial μόδας. Αξεπέραστη και πάντα με τέλεια αίσθηση των trends.

Φωτογραφίες Getty Images- Αρχείο Tlife- Reuters-Splash/Ideal Images

© 2024 tlife.gr