Site icon TLIFE

Knotting Robin Hood: Μια παραμυθένια έκθεση με κάπες από την Πόπη Αναστούλη

Η Πόπη Αναστούλη είναι η ειδικός του DIY, που κάθε εβδομάδα μέσα από το Tlife μας δείχνει τον τρόπο να γίνουμε ακόμα πιο δημιουργικές και να φτιάξουμε τα δικά μας ρούχα και αξεσουάρ. Η Πόπη μας συστήνεται ξανά, αυτήν τη φορά σαν σχεδιάστρια, και μας περιμένει την Τετάρτη 29/11/2017 στο ΦΟΥΑΡ για να μας ξεναγήσει στην προσωπική της έκθεση, όπου παρουσιάζει χειροποίητες δημιουργίες υλοποιημένες δίχως τη χρήση οποιουδήποτε μηχανήματος ή ηλεκτρικού εξοπλισμού. Η WAKEUPCUT τεχνική της, εμπνέεται μέσα από το όραμα της για τεχνικές αυτάρκειας που σέβονται την ανάγκη για βιωσιμότητα στο χώρο της μόδας, αλλά και την ανάγκη όλοι μας να είμαστε διαφορετικοί.

Στην έκθεση της “Knotting Robin Hood” για όχημα της επιλέγει χειροποίητες κάπες, ένα ένδυμα προστασίας που αγαπήθηκε από πολλούς που έζησαν ή αναζήτησαν κρησφύγετο στο δάσος, εκεί όπου υπάρχει μια κοινή γλώσσα για όλους· “η γλώσσα των δέντρων”. Την κάπα τη φοράς και όταν κουραστείς ως περιπατητής, τη στρώνεις για να κοιμηθείς και εκεί… να ονειρευτείς!

Μέσα από μερικές ερωτήσεις που της κάναμε, η Πόπη αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσής της, από που προέκυψε η ιδέα του “Knotting Robin Hood”, πότε ξεκίνησε το DIY και πολλά ακόμα. Επιπλέον, θα βρεις τις απαραίτητες πληροφορίες για να επισκεφτείς την έκθεσή της και να δεις από κοντά τις δημιουργίες της!

Από που προέκυψε η ιδέα του “Knotting Robin Hood”;
Ο Robin Hood σίγουρα είναι ένας αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, μεταξύ αλήθειας και ονείρου, με στόχο να μοιραστεί και να μοιράσει το όραμα της δικαιοσύνης! Η εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας συνδέεται με την κλασσική του κάπα μέσα στο δάσος, εκεί όπου αναζήτησε κρησφύγετο για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όραμά του. Αυτό το δασός ήταν που με συνεπήρε. Αυτή η τοποθεσία όπου ζώα, δέντρα, φυτά, ποτάμια και ρυάκια συνυπάρχουν σε μια αρμονία μιλώντας μια κοινή γλώσσα. Εκεί λοιπόν, σε αυτό το υπαρκτό αλλά και γεμάτο με συμβολισμούς μέρος, όπου όλοι μπορούμε να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε δίχως να μιλάμε την ίδια γλώσσα, όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την απλότητα και τη σοφία της φύσης, βρέθηκα και εγώ ως δημιουργός και εμπνεύστηκα το “Knotting Robin Hood”.

Γιατί επέλεξες συγκεκριμένα τις κάπες;
Οι κάπες είναι ένα από τα αρχαιότερα ενδύματα που συναντούμε στο χωροχρόνο της ένδυσης και κατά συνέπεια της μόδας. Είναι ένα βασικό ρούχο που το χαρακτηρίζει απλότητα στη δομή και προσφέρει προστασία από το κρύο, τη βροχή, καλύπτοντας σχεδόν όλο το κορμί σου. Η απλότητα αυτή της κάπας με γοητεύει, ενώ παράλληλα το δάσος που ανέφερα πριν, είναι ο κατεξοχήν τόπος όπου όλοι, ανεξαρτήτου καταγωγής, κληρονομιάς ή παρελθόντος μπορούμε να συναντηθούμε φορώντας την κάπα μας. Όταν κουραστούμε μπορούμε να τη βγάλουμε και να τη στρώσουμε στα χορτάρια για να ξεκουραστούμε, να αποκοιμηθούμε και να ονειρευτούμε, πριν τη φορέσουμε και συνεχίσουμε να περιφερόμαστε ξανά στο δάσος.

Ειδικεύεσαι στο DIY. Πολύ πριν γίνει “τάση”. Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε και σε οδήγησε προς τα εκεί; Τι είναι αυτό που σε εκφράζει περισσότερο;
Μέσα από το ταξίδι μου στον χώρο της μόδας, και μάλιστα στο Λονδίνο όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα για περίπου 10 χρόνια, το οποίο Λονδίνο είναι μια πολύ απαιτητική και ανταγωνιστή αγορά, το DIY ήρθε πραγματικά ως outsider! Εκεί το DIY ήταν πολύ δημοφιλές ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και έτσι ήρθα σε επαφή με διάφορα communities, όπου γνώρισα τη φιλοσοφία του crafter. Σε αυτήν μοιράζεσαι την απλότητα της γνώσης με όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν και μετά συζητάς για το αποτέλεσμα, βλέπεις πως ο καθένας υλοποιεί με τον δικό του τρόπο ποικίλες ιδέες και πως τις εξελίσσει. Ασφαλώς για εμένα που εξειδικευόμουν στο Σχεδιασμό Μόδας και το Product Development, μέσω σπουδών αλλά και συνεργασιών, απέκτησα πολύτιμες γνώσεις, που με έκαναν να μπορώ να απλοποιήσω δημιουργικές διαδικασίες και αυτό ήταν το δικό μου κίνητρο. Να τις μοιραστώ με άλλους crafters, όπως έκαναν και εκείνοι, ελεύθερα, δίχως ανταλλάγματα και απλά για την χαρά της δημιουργίας.

Από που αντλείς έμπνευση για τις δημιουργίες σου;
Η έμπνευση, συνήθως προκύπτει από κάποια ανάγκη και από την προσωπική μου ανάγκη για διαφοροποίηση. Εκτιμώ ότι είναι όμορφο, να μας κατακλύζουν brands με κοινά προϊόντα, προτάσεις, τάσεις και να ενημερωνόμαστε για πράγματα, αλλά θεωρώ ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι να μη πάψουμε να αναζητούμε το customization, το tailor-made, αυτό δηλαδή που δεν εξυπηρετεί μαζικά, αλλά έρχεται να «κουμπώσει» σε προσωπικές ζητήσεις και να είναι μοναδικό, όπως όλοι εμείς!

Η έκθεση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό;
Μπορούν οι επισκέπτες να αγοράσουν τις κάπες;
Ασφαλώς και είναι δωρεάν η είσοδος και θα χαρώ πολύ να σας ξεναγήσω. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις δημιουργίες στην έκθεση, οι οποίες είναι φτιαγμένες μέσα από βιώσιμες τεχνικές, δίχως να χρησιμοποιώ ρεύμα ή οποιοδήποτε μηχάνημα και σχετικό εξοπλισμό και είναι όλες μοναδικές, single editions. Την ημέρα της έκθεσης στις 29/11, ανοίγει και το e-shop μου, στο www.tispopis.gr & www.wakeupcut.com και όσοι θέλουν μπορούν να τις προμηθευτούν από εκεί.

Όσοι σε γνωρίζουν ξέρουν ότι είσαι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος που συνεχώς ψάχνεται για καινούρια πράγματα. Τι είναι για σένα η δημιουργία;
Η δημιουργία είναι ελευθερία. Είναι ένα μέσο έκφρασης που μπορεί να σε οδηγήσει σε μια κάθαρση. Μετά από κάθε δημιουργικό ταξίδι, σε όποιον χώρο καλής ή εφαρμοσμένης τέχνης και αν είναι αυτό, ο δημιουργός αισθάνεται κάθαρση. Είναι αδύνατον να παραμείνει δηλαδή όπως ήταν πριν από αυτό το ταξίδι. Κάτι κερδίζει, κάτι χάνει … κάτι αλλάζει. Στη συνέχεια, όταν μοιράζεται τη δημιουργία και με τους άλλους, τότε αρχίζει η δημιουργία να αποτελεί ηδονή.

Το DIY πιστεύεις ότι μπορεί να το μάθει και να το κάνει οποιοσδήποτε ή απαιτεί κάποιο ταλέντο;
Το DIY μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Είναι μια πειραματική διαδικασία που ο καθένας ορίζει τα δεδομένα που επιθυμεί να πετύχει. Από εκεί και πέρα, η γνώση, η καλλιέργεια της παιδείας μας στο ντιζάιν, στις τέχνες, στο τι έχει υπάρξει και σε ποια εποχή (zeitgeist) καθώς και η μελέτη γενικότερα, είναι πιο σημαντικά από το ταλέντο. Για όποιον θέλει να εξελίξει το DIY, από μια πρόχειρη κατασκευή σε ένα προϊόν, artwork ή ακόμα και μια υπηρεσία πρέπει να εμβαθύνει. Για όσους ενδιαφέρονται απλά να φτιάχνουν για τον εαυτό τους, τότε το μόνο που χρειάζονται είναι το όραμα τους και μια καλή εργαλειοθήκη!

Σχετικά με την έκθεση!

  • Ημερομηνία: 29/11/2016 – 06/12/2017
  • Ώρα: 20.00
  • Τοποθεσία: ΦΟΥΑΡ, Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 6 (1ος Όροφος), Μοναστηράκι, Αθήνα
  • Τηλ.: 21 0321 1381
  • Ελεύθερη είσοδος

Λίγα Λόγια για την Πόπη…
Η Πόπη Αναστούλη είναι από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο London College of Fashion, συνεργάστηκε με την VF Northern Europe ως Product Manager Αγγλίας και Ιρλανδίας, και φέτος κλείνει 10 χρόνια στην Αθήνα. Εδώ δραστηριοποιείται ως σχεδιάστρια και ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο Product Development στο χώρο της μόδας, είναι στην ακαδημαϊκή διεύθυνση σε σχολή art & design και αγαπά να μοιράζεται μαζί μας τις ιδέες της για να φτιάχνουμε τα πάντα μόνοι μας!

© 2025 tlife.gr