Pericles Kondylatos! Το όνομα που ακούγεται τον τελευταίο καιρό από τα στόματα εκείνων που γνωρίζουν και δουλεύουν στο χώρο της μόδας. Ή η απάντηση στην ερώτηση… “Τι ήταν το κολιέ που φόραγε η Τάμτα;”
Ένας άνθρωπος μόλις δει παιχνίδια θα παίξει. Ή θα αδιαφορήσει. Εξαρτάται από τη διάθεσή του. Κι αν δει κόκκαλα, θα τρομάξει, θα ανησυχήσει. Ή θα αδιαφορήσει. Σίγουρα όμως δεν θα φτιάξει κοσμήματα. Κι αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός ανθρώπου κι ενός καλλιτέχνη. Ο τελευταίος ξεπερνά τα αυτονόητα, προσπερνά τα αναμενόμενα και αγγίζει το διαφορετικό. Αυτό που θα γαργαλήσει το μυαλό σου, αυτό που θα πάει και τη δική σου σκέψη λίγο παραπέρα. Κι αυτό λέγεται τέχνη. Κι όταν ζευγαρώνει με τη μόδα… λέγεται κόσμημα ενός ασυμβίβαστου δημιουργού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Pericles είναι ένας νέος πολύ ενδιαφέρον τύπος που αυτήν την περίοδο ασχολείται με την δημιουργία κοσμήματος. Ο ίδιος δηλώνει καλλιτέχνης αφού αγαπάει οτιδήποτε τον κάνει και του δίνει τη δυνατότητα να εκφράσει τη δημιουργικότητά του.
Και τί περισσότερο μπορεί να θέλεις να ακούσεις για να αποφασίσεις να πας να τον συναντήσεις και να δεις τη δουλειά του από κοντά; Το ραντεβού κλείστηκε και ο Pericles με υποδέχτηκε μαζί με τις πρωτότυπες δημιουργίες του που πρέπει να μην χάσεις την ευκαιρία να δεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Δεν είμαι άνθρωπος της μόδας, δεν είμαι ούτε σχεδιαστής κοσμημάτων. Είμαι καλλιτέχνης κι αυτή την περίοδο φτιάχνω καλλιτεχνήματα για το σώμα. Έτσι τα βλέπω τα κοσμήματά μου. Το background μου άλλωστε δεν είναι σχετικό με τη μόδα αφού τελείωσα Καλές Τέχνες στο Λονδίνο κι επειδή έχω πολλούς ανθρώπους στον χώρο αυτό ξεκίνησα να τα δίνω σε μαγαζιά και εξελίχθηκε αυθόρμητα και αβίαστα. Κάνω πολλά άλλα στο χώρο της τέχνης και της δημιουργίας που είναι κοντά -όπως η φωτογραφία- αλλά δεν θεωρώ πως είμαι φωτογράφος. Κάνω ό, τι μπορούν να κάνουν τα χέρια μου. Δηλαδή αν μου δώσεις μία πολυθρόνα θα την βάψω”.
Η ενασχόλησή του με τα μπιζού ξεκίνησε καιρό πριν από την επιθυμία του να δημιουργεί πράγματα και να τα φοράει ο ίδιος. Τελικά φέτος κάποια από αυτά μπήκαν στην boutique του Βασίλη Ζούλια αλλά και κάποια τα πήρε μαζί του στην Πάτμο όπου όπως με χαρά λέει πήγανε πολύ καλά. Αυτό άλλωστε του έδωσε και τη διάθεση να συνεχίσει και να δημιουργήσει πολλά περισσότερα.
” Η πηγή έμπνευσής μου είναι τα ετερόκλητα πράγματα που έρχονται μαζί και μου δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου. Δεν μπορώ να σταματήσω.Μου βγαίνει φυσικά. Εάν μου βάλεις υλικά δίπλα μου θα σου βγάλω κάτι. Είναι σαν το νερό της βροχής που πέφτει σε ένα βαρέλι και ξεχειλίζει. Έτσι νιώθω. Τόσο απλό μου φαίνεται”.
Η αδυναμία στα ετερόκλητα άλλωστε φαίνεται και μπορείς να το δεις κι εσύ αν παρατηρήσεις την αντίθεση που δημιουργούν τα υλικά που χρησιμοποιεί. “Αγαπημένο μου υλικό είναι τα κόκκαλά. Τα κόκαλα είναι κάτι πολύ παρεξηγημένο σαν υλικό. Είναι ακανόνιστο, ενώ παράλληλα έχει δομή! Είναι η δομή που έχουν όλα τα έμψυχα αντικείμενα που τη βλέπεις μέσα από την τελειότητά τους».
Το κόκαλο που είναι κόσμημα από μόνο του, σύμφωνα με τα λόγια του Pericle, τον ενέπνευσε να δημιουργήσει μια σειρά κοσμημάτων μόνο από αυτά. Επίσης αγαπημένο του υλικό είναι τα παιχνίδια που σε συνδυασμό με τα κόκκαλα δημιουργούν αυτήν την ετερόκλητη αίσθηση που τόσο του αρέσει.
Αλλά είμαστε εμείς οι Ελληνίδες τόσο τολμηρές ώστε να φορέσουμε κάτι τόσο πρωτότυπο;
“Eάν ο μεσάζων μεταξύ των τεχνιτών και των καταναλωτών που είναι τα μαγαζιά τολμήσουν να τα παραουσιάσουν τότε σίγουρα και οι Ελληνίδες, που είναι τόσο καλαίσθητες, θα τολμήσουν να τα αποκτήσουν. Κι αυτό δεν στο λέω με σκοπό τον εντυπωσιασμό αλλά λόγω του ότι έχω βγει κι εκτός Ελλάδος κι έχω δει πολλά. Ο συντηρητισμός που πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει στις Ελληνίδες προκύπτει από τα μαγαζιά που δεν τολμούν να δείξουν νέα πράγματα. Ευτυχώς που πλέον ζούμε στην εποχή του internet κι έχουμε αποκτήσει πολλές περισσότερες εικόνες. Άνοιξε το μυαλό και πλέον οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες”.
Κι επειδή είμαι περίεργη όπως σίγουρα είσαι κι εσύ πάντα ρωτάω να μάθω ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι του σχεδιαστή αλλά και την ιστορία που κρύβει από πίσω του. Έτσι λοιπόν ο Pericles στην ανάλογη ερώτηση σηκώθηκε και μου έφερε ένα τεράστιο – αρκετά βαρύ κολιέ από κρύσταλλα.
“Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι αυτό γιατί αγαπώ ιδιαίτερα την ιστορία που κρύβουν τα κομμάτια πίσω τους. Οι κρύσταλλοι είναι από πολυέλαιο που είχα στο πατρικό μου σπίτι όπου μετά από ένα μεγάλο σεισμό έσπασε και επειδή αγαπώ πολύ τους πολυελαίους κράτησα τα κομμάτια του”. Το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι από κούκλα αφού είναι από παιδικά οικογενειακά του παιχνίδια. Τα κολιέ όλα, εάν τα παρατήρησες, είναι κομμάτια που δημιουργήθηκαν από συλλογική δουλειά υλικών.
Κι αν σου θυμίζει κάτι το κολιέ από κρυστάλλους να σου πώ πως το κολιέ της Τάμτα στο γάμο που ήταν κουμπάρα είναι δημιουργία Pericles Kondylatos.
Κι αν σε εξιτάρει η συλλογή του Pericle και θέλεις να τη δεις μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς τη boutique του Βασίλη Ζούλια, Ακαδημίας 30 όπου πολλά από τα κομμάτια κοσμούν τα ρούχα του σχεδιαστή. Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ίδιο για να κανονίσεις να δεις ολοκληρωμένη τη συλλογή του στο sonizane@hotmail.com αλλά και στη δελίδα του στο Facebook, www.facebook.com/kondylatosart
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ