Site icon TLIFE

Τhierry Mugler: O θρυλικός σχεδιαστής που ξεπέρασε την μόδα

Ο Τhierry Mugler έφυγε από την ζωή χθες το βράδι σε ηλικία 73 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στον κόσμο της μόδας. Καινοτόμος, τολμηρός και παθιασμένος με το έργο του κατάφερε να ξεπεράσει την μόδα και να αφήσει για πάντα το δικό του στίγμα.

Φωτογραφίες: Getty Images

 

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο τον Δεκέμβριο του 1948 Στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών προσλήφθηκε στο σώμα του μπαλέτου της Opéra du Rhin και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα ως χορευτής στο μπαλέτο της Όπερας του Ρήνου. “Ο χορός με δίδαξε πολλά για τη στάση του σώματος, την οργάνωση του ρούχου, τη σημασία των ώμων, τη στάση του κεφαλιού, το παιχνίδι και τον ρυθμό των ποδιών”, είχε πει αργότερα.

Στα 18 του, μετακομίζει στο Παρίσι, με στόχο να συμμετάσχει σε οντισιόν χορού, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι το πάθος του είναι το σχέδιο μόδας, γρήγορα εισήλθε στον κόσμο της μόδας το 1971 σχεδιάζοντας αρχικά ρούχα για τον Karim.Την δεκαετία του ’70 δείχνει το χαρακτηριστικό στιλ του εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’40. Στα 24 σχεδιάσει ρούχα για την παριζιάνικη μπουτίκ Gudule. Στα 26 του εργάζεται σε γνωστές γαλλικές μάρκες έτοιμων ενδυμάτων, όπως Cacharel και Dorothée Bis.

Το 1973, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή και το 1978 άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ. Κατάφερε και  εισχώρησε στον χώρο της μόδας με το brand «Cafe de Paris» ακριβώς έναν χρόνο πριν ιδρύσει τη μάρκα «Thierry Mugler».

 

Στις συλλογές του οι ρόλοι της γυναίκας εναλλάσσονταν καθώς τη μεταμόρφωνε από αντικείμενο φαντασιώσεων, σε γαλαξιακή σειρήνα, cyber-robot, άγγελο της κόλασης ή μετενσάρκωση της Marilyn Monroe. Τολμηρές, ανατρεπτικές, ασεβείς ή φουτουριστικές, οι δημιουργίες του είχαν πάντα κάτι κοινό: πρόδιδαν την υπογραφή “Mugler” με την πρώτη ματιά.

 

Το 1984, με αφορμή τη δέκατη επέτειο από τη δημιουργία του οίκου Mugler διοργάνωσε το πρώτο ανοιχτό στο κοινό σόου μόδας που έγινε στην Ευρώπη. Ηταν από τους πρώτους σχεδιαστές που άλλαξε την πασαρέλα και την μετέτρεψε σε show! Οι θεατές μπορούσαν να παραβρεθούν πληρώνοντας εισιτήριο το οποίο κόστιζε 178 φράγκα (27 ευρώ). Ο κόσμος συνέρρευσε στον πολυχώρο Zenith, όπου συγκεντρώθηκαν 6.000 άτομα τα οποία αντιμετώπισαν το event σαν μια ροκ συναυλία. Άλλωστε ο ίδιος ήταν ένας ροκ σταρ. Τα μοντέλα παρέλασαν πάνω σε ένα βάθρο ύψους 35 μέτρων με εκείνον να επιμελείται τα πάντα, από τα αξεσουάρ μέχρι τη μουσική υπόκρουση σε ένα σόου που άφησε εποχή.

To 1992, ο Mugler μπήκε και στο χώρο της αρωματοποιίας, λανσάροντας το Angel, το διάσημο άρωμα στο μπλε μπουκάλι σε σχήμα αστεριού που δεν σταμάτησε να πουλάει τρελά έκτοτε. Moύσα του η Jerry Hall!

Το 1995 γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της εταιρείας του, συγκέντρωσε στο Cirque d’hiver ένα all star cast με τις μεγαλύτερες διασημότητες των ’90s (Diana Ross, Tippi Hedren, Liza Minnelli, κ.ά.), σε ένα σόου διάρκειας μιάμιση ώρας που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ. “Το μέτρο μου είναι υπερβολή” έλεγε και στη συνέχεια το έκανε πράξη. Η αχαλίνωτη φαντασία του έδινε μορφή σε πρωτοποριακές σιλουέτες μετατρέποντάς τις σε έργα τέχνης, όπως τα “γλυπτά” φορέματα που δημιούργησε μαζί με τον γλύπτη Jean-Jacques Urcun.

 

 Μια από τις πιο διαχρονικά διάσημες στιγμές της καριέρας του ήταν όταν to 1992 ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την παραγωγή του βιντεοκλίπ για τη μεγάλη επιτυχία “Too Funky” του George Michael όπου πρωταγωνιστούν τα μεγαλύτερα μοντέλα της εποχής Linda Evangelista, Eva Herzigova, Nadja Auermann, Tyra Banks κ.λπ. ντυμένα με τις δημιουργίες του.

Παρόλο τις μεγάλες του συνεργασίες έχει πει και πολλά όχι, μία από τις πιο ηχυρές ήταν στην Madonna όταν εκείνη του πρότεινε να σχεδιάσει ρούχα για τις εμφανίσεις της στη σκηνή αλλά αρνήθηκε. Αντιθέτως, συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον David Bowie (είχε μάλιστα σχεδιάσει το νυφκό φόρεμα της Iman στο γάμο τους) κι αργότερα με τη Beyoncé σχεδιάζοντας κοστούμια για τις εμφανίσεις της.

Το 2002, ο σχεδιαστής είχε αποσυρθεί από το χώρο της μόδας και ασχολιόταν με την τέχνη αλλά και με τη…μεταμόρφωσή του. Είχε βάλει στόχο να σβήσει κάθε ίχνος από το παρελθόν, ακόμα και από το πρόσωπο και το σώμα του, τα οποία μεταμόρφωσε με εντατική γυμναστική και αισθητικές επεμβάσεις, κάνοντάς τα σχεδόν αγνώριστα. Ήταν επείγον να ανακτήσω το σώμα μου που είχε εξαντληθεί όλα αυτά τα τα χρόνια από το χορό και το ράψιμο. Ήθελα μια αναγέννηση, έναν τρόπο να σβήσω το παρελθόν“, είχε πει αλλάζοντας και το όνομά του, ζητώντας να αναφέρεται πλέον ως “Manfred T. Mugler”.

 

Το 2010, ο ιαπωνικής καταγωγής Nicola Formichetti ανακοινώθηκε ως δημιουργικός διευθυντής της μάρκας Thierry Mugler, την οποία ο Formichetti αργότερα μετονόμασε σε MUGLER, αφαιρώντας το μικρό όνομα.

Παρόλο που ο  Μιγκλέρ είχε αποσυρθεί από τη μόδα, επανήλθε δυναμικα με την epic εμφάνιση της Kim Kardashian στο Met Gala το 2019 με δική του custom δημιουργία. Για αυτό το look εμπνεύστηκε από μια από τις κινηματογραφικές εμφανίσεις της Sofia Loren και χρειάστηκε οκτώ μήνες για να δημιουργηθεί. Στην συνέχεια το 2021, η Cardi B φόρεσε ένα αξέχαστο φτερωτό κόκκινο φόρεμα από τη συλλογή υψηλής ραπτικής Mugler του 1995, δείχνοντας πόσο πραγματικά διαχρονικά είναι τα σχέδια του σχεδιαστή.

 

Με την έκθεση, “Thierry Mugler – Couturissime  που ξεκίνησε πέρσι το Musée des Arts Décoratifs αποτίει φόρο τιμής σε αυτό τον μοναδικό καλλιτέχνη που έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο της μόδας, της υψηλής ραπτικής, της σκηνογραφίας και του αρώματος σε όλη τη διακεκριμένη καριέρα του, περικλείοντας τη ζωή αλλά και εκείνους τους σταθμούς που καθόρισαν τις ιστορικές συνεργασίες μεταξύ του Thierry Mugler και του δημιουργικού του alter-ego Manfred. Η έκθεση δίνει μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ή να ξαναθυμηθούμε τον εντυπωσιακό αυτό καλλιτέχνη με τα διαφορετικά ταλέντα του που επανεφηύρε τον κόσμο της μόδας, της μουσικής, της σκηνογραφίας αλλά και της φωτογραφίας.

Ένας καλλιτέχνης που σηματοδότησε την εποχή του και έκανε επανάσταση στον κόσμο της μόδας μέσω των φουτουριστικών και συνάμα κομψών δημιουργιών του. Το ξεχωριστό στιλ του Mugler ξεπερνά τη μόδα, έχει επηρεάσει και συνεχίζει να καθοδηγεί δημιουργικά γενιές καλλιτεχνών ακόμα και σήμερα αλλά και σίγουρα για τα επόμενα χρόνια.

 

 

.

 

 

© 2024 tlife.gr