Αν ακούς συχνά πως η μόδα είναι τέχνη τότε η αναφορά αυτή δεν αφορά στη φούστα – μπλούζα που μπορεί να βλέπεις σε κάποια boutique ούτε και τις συλλογές pret-a-porter των μεγάλων οίκων. Οι συλλογές αυτές (pret-a-porter) άλλωστε έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την πρακτικότητα δηλαδή να είναι “φορέσιμες”. Η έντονη διαφορά των συλλογών haute couture είναι ότι απευθύνονται σε ακόμη πιο λίγους. Υψηλές τιμές μιας και πρόκειται για μοναδικά κομμάτια και σχέδια και μέχρι σήμερα αυτό που τα χαρακτήριζε ειναι η έντονη θεατρικότητα μιας και περισσότερο έμοιαζαν με κοστούμια – στολές παρά με ρούχα φτιαγμένα για τις ανάγκες της καθημερινότητας.
Το ότι αναφέρω το ‘μέχρι σήμερα’ παραπάνω είναι γιατί οι οίκοι που συμμετέχουν σε αυτήν την εβδομάδα υψηλής ραπτικής που πραγματοποιείται μόνο στο Παρίσι μοιάζει να θέλουν να γυρίσουν σελίδα και να δημιουργούν συλλογές σύγχρονες, αρκετά φρέσκιες που μοιάζει να απευθύνονται σε αρκετά πιο νεανικό κοινό. Η Donatella Versace είχε δηλώσει πως πλέον τις σειρές haute couture τις αγοράζουν νέες κοπέλες από μεγάλες οικογένειες της Ρωσίας και οι οίκοι αυτό το κοινό το αγαπούν γιατί είναι το μέλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό μοιάζει να έχει επηρεάσει την ψυχοσύνθεση -και το στόχο- όλων των σχεδιαστών και φέτος το Παρίσι το είχε κατακλύσει νέος κόσμος με άποψη για την μόδα και διάθεση να δώσουν το κάτι παραπάνω για κομμάτια μοναδικά. Απουσία που σημειώσαμε, αυτή του οίκου Alexander McQueen που φέτος δεν ήταν έτοιμος να συμμετέχει δυναμικά.
Armani Prive
Ο οίκος Armani και πιο συγκεριμένα η συλλογή υψηλής ραπτικής Armani Prive ήταν απόλυτα θηλυκή με υφάσματα αέρινα. Επικρατέστερο υλικό το μετάξι και η οργάτζα ενώ οι τουαλέτες που έφταναν μέχρι το πάτωμα έδιναν την απαραίτητη αίγλη για μια συλλογή haute couture. Η χρωματική παλέτα κινήθηκε σε παστέλ αποχρώσεις με αρκετές πέτρες κεντημένες που έδιναν λάμψη.
Chanel
Ο Karl Lagerfeld φαίνεται να ψυχανεμίστηκε εξίσου την τάση της εποχής και “χαλάρωσε” αρκετά του τόνους της φετινής haute couture συλλογής Chanel δίνοντας πιο casual πινελιές στα κλασικά κομμάτια. Διατήρησε το ταγιέρ και το προσάρμοσε στο σήμερα με μακριές φούστες αλλά και σακάκια που πρόδιδαν ένα μικρό κομμάτι από την κοιλιά. Η αρκετά μοντέρνα διάθεση φάνηκε κι από τις Glitter πινελιές με τα καλσόν στην απόχρωση του γκρι να κερδίζουν τις εντυπώσεις και τα φορέματα από μετάξι και ταφτά να προδίδουν την απόλυτα προσεγμένη δουλειά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Dior
Αν περιμέναμε όλοι μία συλλογή τότε σίγουρα ήταν η πρώτη haute couture απόπειρα του Raf Simons για τον οίκο Dior. Oι κριτικές πολύ καλές κι ακόμη και το πιο απαιτητικό κοινό έμεινε ευχαριστημένο με μία συλλογή που χαρακτηριστικό της είχε τη λιτότητα, το χρώμα και τις θηλυκές γραμμές. Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Ο Raf Simons δήλωσε το ότι την είδε όλη σαν τρίτος!
Givenchy
Μπορεί να μην έκανε την κλασική -καθιερωμένη επίδειξη μόδας- αλλά ο οίκος Givenchy έφτιαξε μία από τις πιο εμπνευσμένες συλλογές υψηλής ραπτικής και την παρουσίασε στη Place Vendome με τον Ricardo Tisci να είναι “παρών”. Φορέματα μακριά, επιβλητικά κοψίματα, γεωμετρικά σχέδια, κρόσσια και τους υπεύθυνους να λένε πως έχει στοιχεία gypsy chic. Αν πρέπει να ξεχωρίσω μία συλλογή ως αγαπημένη θα επιλέξω αυτή!
Giambattista Valli
Αυτός ο οίκος έχει κάποια χαρακτηριστικά που με δυσκολία τα αλλάζει κι αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι καλό γιατί δίνει στοιχεία διαχρονικά που έχουν ταυτίσει οι αγοράστριες μαζί του κι άλλες φορές απόλυτα προβλέψιμος αφού κρατάει τη βάση κι αλλάζει το σχέδιο. Φορέματα εντυπωσιακά σε βαθιά χρώματα με το κόκκινο και το πράσινο – κιπαρισσί να επικρατεί και το όλο αποτέλεσμα να σε μεταφέρει σε επιβλητικό κήπο όπως αυτό των Βερσαλιών.
Versace
H Donatella Versace δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάποιον άλλο χώρο εκτός του ξενοδοχείου Ritz ώστε να παρουσιάσει τη συλλογή υψηλής ραπτικής. Φορέματα αέρινα μακριά, sexy κοντά και γραμμές που στόχο έχουν να αναδείξουν την γυναικεία σιλουέτα. Η collection μοιάζει πολύ με την προηγούμενη, γεγονός που δείχνει πως μάλλον είχε τη διάθεση να συνεχίσει την ήδη υπάρχουσα και επιτυχημένη (εμπορικά τουλάχιστον) γραμμή.
Elie Saab
Ο οίκος Elie Saab είναι άμεσα συνδεδεμένος με το κόκκινο χαλί και οσκαρικών προδιαγραφών εμφανίσεις. Είναι ο οίκος που ηθοποιοί όπως η Νicole Kidman έχουν ως πρώτη επιλογή κι όχι λανθασμένα αφού οι δημιουργίες είναι ιδανικές για αυτόν το σκοπό. Για ακόμη μία φορά λοιπόν ρούχα μακριά, με κεντημένες εντυπωσιακές λεπτομέρειες, δαντέλα και αποκαλυπτική διαφάνεια.
Jean Paul Gaultier
Ο Jean Paul Gaultier αναμφισβήτητα είναι ένας σπουδαίος σχεδιαστής μόδας αλλά θέλω να πω πως όλη αυτή η επαναλαμβανόμενη θεατρικότητα καταντάει πληκτική. Κοστούμια, ψηλόμεσες φόρμες με κεντημένες παγιέτες που σχημάτιζαν ‘αράχνη’ ενώ αυτό που άρεσε πολύ ήταν οι παντελόνες σε ανοιχτή γραμμή που κολακεύουν χωρίς καμία αμφιβολία τη γυναικεία σιλουέτα.
Valentino
Κλασικά ρομαντικός ο μόδιστρος της υψηλής ραπτικής Valentino. O οίκος παρουσίασε μακριές αέρινες τουαλέτες με κύριο χαρακτηριστικό τους τη διαφάνεια, το διακριτικό πλισέ, τα λουλούδια αλλά και τις γήινες αποχρώσεις όπως μπεζ και navy blue και μόνο χρωματικό ξέσπασμα το -γνωστό- κόκκινο. Για κάποιον λόγο τον Valentino όποτε τον σκέφτομαι το κόκκινο μου έρχεται στο μυαλό… κι εσένα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ