Η επιδερμίδα σου είναι θαμπή; Το πρόσωπό σου έχει σπυράκια; Έχεις δυσχρωμίες; Επισκέψου το γιατρό σου και εμφανίσου μετά από μερικές μέρες στο γραφείο με νέο, λαμπερό και νεανικό πρόσωπο (οι συνάδελφοι θα απορούν τι έκανες το Σ/Κ!). Λέγεται δερμοαπόξεση και η αισθητική γιατρός Έλενα Μπαλτζάκη λύνει όλες τις απορίες μας επ’ αυτού!
Για ποιο λόγο οι γυναίκες κάνουν δερμοαπόξεση;
Η δερμοαπόξεση κάνει ανανέωση του προσώπου. Κάνει ουσιαστικά μια μηχανική απολέπιση και ανανεώνει την επιδερμίδα.
Από ποια ηλικία και μετά επιτρέπεται να κάνεις δερμοαπόξεση;
Μπορεί να κάνει κάποιος από τα 18 με 20 αν υπάρχει ανάγκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόση ώρα διαρκεί;
Διαρκεί γύρω στα 10 με 15 λεπτά.
Και πόσο κοστίζει;
Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Γύρω στα 100 με 150 και έχει να κάνει με το ιατρείο.
Αν κάνεις μια φορά δερμοαπόξεση μετά πρέπει να κάνεις συνέχεια ή δεν επιτρέπεται για το δέρμα; Γενικά, με ποια συχνότητα πρέπει να γίνεται;
Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να κάνει κάποιος μία φορά και μετά μπορεί να μην ξανακάνει. Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει πάρα πολλές, απλώς για να υπάρχει ένα αποτέλεσμα πρέπει να κάνει μια σειρά θεραπειών, ανάλογα πάντα με το τι πρόβλημα έχει ο καθένας και τι θέλει να βελτιώσει. Μπορεί να γίνει μία τον μήνα ή δύο τον μήνα επί τέσσερις φορές. Από μόνη της μπορεί να γίνει μία αλλά δεν έχει νόημα. Συνήθως γίνονται τέσσερις με έξι αλλά εξαρτάται και από την ηλικία και το πρόβλημα της επιδερμίδας. Όλα είναι σχετικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορείς να κάνεις δερμοαπόξεση σε όλους τους τύπους δέρματος; Τι γίνεται με τα δέρματα με ακμή και τα πολύ ξηρά;
Μπορεί να γίνει σε όλους τους τύπους δέρματος απλά σε κάποιες περιπτώσεις θα γίνει πολύ light επειδή έχουν ευρυαγγείες ή ακμή. Η δερμοαπόξεση είναι μια ασφαλής θεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί ελαφριά, μέτρια και λίγο πιο δυνατά. Όταν είναι σε έξαρση η ακμή δεν μπορείς να κάνεις. Στα πολύ ξηρά δέρματα γίνεται συνδυασμός θεραπειών και πρέπει να δεις από τι πάσχει το δέρμα σου πρώτα.
Πως φαίνεται το δέρμα σου μετά την δερμοαπόξεση; Είναι πολύ ερεθισμένο;
Εξαρτάται από το πόσο ισχυρή θα γίνει η δερμοαπόξεση. Συνήθως το δέρμα είναι ροζ σαν να έχει εκτεθεί πολλές ώρες στον ήλιο. Ανάλογα, όμως, με την ένταση που χρησιμοποιούμε θα μπορούσε ο ερεθισμός να είναι μικρός ή μεγάλος. Επίσης, η ίδια η ένταση εξαρτάται με το αν πρόκειται για την πρώτη θεραπεία ή την δεύτερη κλπ. Με το πέρασμα του χρόνου και των θεραπειών οι δερμοαποξήσεις γίνονται λίγο πιο δυνατές. Δηλαδή, σταδιακά γίνεται λίγο πιο βαθύ το τρίψιμο με τους μικροκρυστάλλους.
Μετά από πόσες μέρες επανέρχεται το δέρμα σου;
Εξαρτάται πάντα από το πόσο σοβαρή θα είναι η δερμοαπόξεση, δηλαδή το βάθος της. Μπορεί σε μία μέρα να φύγει ο ερεθισμός, μπορεί να έχει διάρκεια τριών ημερών. Ανάλογα με το τι ζητά κανείς. Πρόκειται για μια συνεργασία που γίνεται πάντα με τον πελάτη. Πρέπει να λέει για παράδειγμα ο πελάτης ”εγώ δουεύλω, είμαι καθηγήτρια, είμαι μαθήτρια κλπ οπότε θέλω το πρόσωπό μου αύριο να είναι σε καλή κατάσταση, μπορούμε να το κάνουμε έτσι;”. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε τη δερμοαπόξεση Παρασκευή ώστε να μεσολαβήσει Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα να επιστρέψει κανονικά στη δουλειά του.
Κατά την διάρκεια της δερμοαπόξεσης μπορείς να πάθεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα;
Συνήθως όχι. Αν κάποιος πάει στον κατάλληλο γιατρό δεν υπάρχει θέμα.
Χρειάζεται τοπική αναισθησία;
Όχι πια. Μόνο στο παρελθόν που γινόταν επεμβατικά.
Πόσο επώδυνη είναι η δερμοαπόξεση σαν διαδικασία;
Καθόλου επώδυνη. Μόνο ένα μικρό τσούξιμο μπορεί να νιώσει κάποιος.
Σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται η δερμοαπόξεση;
Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ακμή. Όταν το δέρμα είναι τραυματισμένο γενικώς ή έχει έρπη στα χείλη αποφεύγεται. Πρέπει το δέρμα να είναι καθαρό.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να μην κάνει κάποιος δερμοαπόξεση;
Ναι υπάρχουν. Είναι τα χημικά πίλινγκ, όλοι οι μηχανισμοί απολέπισης. Η δερμοαπόξεση είναι μια πιο απλή διαδικασία όταν γίνεται ήπια γιατί μπορεί να γίνει και πιο επεμβατική.
Εκτός από το πρόσωπο, μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάποια άλλα σημεία;
Μπορεί να γίνει και στο μπούστο, στα χέρια, στην πλάτη αλλά και στο λαιμό με πολύ καλά αποτελέσματα.
Της Αγγελικής Χριστοπούλου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ