Φεύγεις για διακοπές με ακμή και επιστρέφεις μετά από μέρες χωρίς σπυράκια. Χαίρεσαι, μέχρι που διαπιστώνεις ότι λίγο αργότερα τα ίδια αντιαισθητικά spots σου χτυπούν την πόρτα (ή για να κυριολεκτούμε, το πρόσωπο και την πλάτη). Μας ρώτησες κι εμείς με τη σειρά μας απευθυνθήκαμε στην καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνίου αν τελικά ο ήλιος και η θάλασσα βοηθούν στην ακμή ή εντείνουν το πρόβλημα.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ότι η ακμή βελτιώνεται το καλοκαίρι με την έκθεση στον ήλιο, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για ευνοϊκή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στις βλάβες της ακμής, Ωστόσο, φαίνεται ότι ο ήλιος ασκεί ορισμένες έμμεσες, μη ειδικές θετικές επιδράσεις. Έτσι, η χαλάρωση των διακοπών, η αίσθηση ευεξίας που προσφέρουν ο ήλιος και η θάλασσα, επιδρούν θετικά στον ψυχισμό μας, μειώνοντας το άγχος και συνεπώς ελαττώνοντας τις εξάρσεις της ακμής.
Επιπλέον, η βιταμίνη D η οποία συντίθεται στο δέρμα μας παρουσία του ηλίου, μπορεί ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στην ακμή. Από την άλλη πλευρά, το μαύρισμα λειτουργεί ως φυσικό make-up καμουφλάροντας τα σπυράκια και τα σημάδια της ακμής.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση παροδικής βελτίωσης της ακμής κατά τους θερινούς μήνες. Ωστόσο, οι δερματολόγοι συνιστούν στα άτομα με ακμή τη χρήση αντηλιακών προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για δέρματα λιπαρά με τάση για εμφάνιση ακμής, καθώς επίσης και την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, καθώς οι περισσότεροι απ’αυτούς συνήθως χρησιμοποιούν θεραπευτικά προϊόντα για την ακμή τα οποία καθιστούν το δέρμα τους πιο ευάλωτο στις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ