Υπάρχουν brands ομορφιάς που έχουν γράψει ιστορία και η μπάρα σαπουνιού Lifebuoy ανήκει αναμφισβήτητα σε αυτή τη κατηγορία, αφού πρόκειται για ένα θρυλικό προϊόν που φροντίζει για την υγιεινή μας ενώ έχει και έντονο κοινωνικό προφίλ.
Δημιουργήθηκε πριν 127 χρόνια και πρόκειται για ένα… σαπούνι με αποστολή αφού προσέφερε τους ανθρώπους εκείνης της εποχής πρόσβαση σε ένα πολύτιμο αγαθό: την υγεία. Πώς; Ανακάλυψε στην ιστορία που ξεδιπλώνεται παρακάτω…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Lifebuoy: η χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού με τα 127 χρόνια ιστορίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η βικτωριανή εποχή θα έμενε στην ιστορία της Βρετανίας για την ευημερία, την εθνική υπερηφάνεια και την περιβόητη… σεμνοτυφία της, αν δεν ήταν ταυτόχρονα γνωστή για τις μεταδοτικές ασθένειες που αποτελούσαν τη βασική αιτία θανάτου του πληθυσμού. Ανάμεσα σ’ αυτές και η χολέρα.
Το 1894, λοιπόν, ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, δημιούργησε ένα «σαπούνι με αποστολή»: ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που, όπως είπε ο ίδιος όταν το παρουσίασε, είχε σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους». Έτσι γεννήθηκε το Lifebuoy – που σημαίνει σωσίβιο- και μαζί του, γεννήθηκε ένας θρύλος.
Η συμβολή του στην εξοικείωση των Βρετανών με τη συνήθεια του πλυσίματος των χεριών ήταν σημαντική, βοηθώντας να προστατευτούν ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης εκείνης επιδημίας. Και όταν, το 1918, ακολούθησε η Ισπανική γρίπη, το Lifebuoy ήταν ήδη εκεί, έχοντας εκπαιδεύσει στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών. Ήταν εκεί και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με κινητές μονάδες λουτρών για να στηρίξει τους πολύπαθους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου, βλέποντας τη φήμη του να εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Το 2010, το Lifebuoy έβαλε ένα μεγάλο στόχο: να προσεγγίσει, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.
Help a child reach 5: το πρόγραμμα της Lifebuoy που πρέπει να γνωρίζεις!
Παράλληλα, το Lifebuoy έχει αναλάβει μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία-αποστολή στον αναπτυσσόμενο κόσμο: να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών. Το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” βασίζεται στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν συνηθίσουν τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.
Σήμερα, στην εποχή μιας ακόμη μεγάλης πανδημίας, το Lifebuoy είναι πάντα εδώ δικαιώνοντας για μια ακόμη μια φορά τον άξια κερδισμένο τίτλο του θρύλου!
Ήξερες ότι; Στοιχεία για την ιστορία του σαπουνιού που δεν γνώριζες!
- Το όνομα «σαπούνι» είναι λατινικό –sapo– ενώ οι πρώτες σαπωνοποιίες ιδρύθηκαν τον 7ο αιώνα μ.Χ. στη Μέση Ανατολή.
- Γύρω στον 8οαιώνα η σαπωνοποιία ήταν γνωστή στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ αργότερα, τον 15ο αιώνα, ημί-βιομηχανοποιήθηκε, με κεντρικό σημείο παραγωγής, τη Μασσαλία. Σταδιακά, άρχισαν να παράγονται σε όλη την Ευρώπη πιο εκλεπτυσμένα, αρωματικά σαπούνια.
- Για τους αρχαίους Έλληνες, που προτιμούσαν να πλένονται με νερό, λάσπη, ελαφρόπετρα και στάχτη, ο μύθος λέει ότι στο νησί της Λέσβου, όταν θυσίαζαν ζώα προς τιμήν των θεών, οι στάχτες από τη φωτιά στην οποία τα έκαιγαν αναμειγνύονταν με το λίπος των ζώων, με αποτέλεσμα, κυρίως μετά από δυνατές βροχές, να ρέει στο ποτάμι ένα κιτρινωπό υγρό για το οποίο οι γυναίκες έλεγαν ότι καθάριζε καλά τα ρούχα.
- Το σαπούνι συνιστούσε αργότερα ο σπουδαίος γιατρός της αρχαιότητας, Γαληνός, για πρόληψη από δερματικές παθήσεις.
- Για πολλούς αιώνες κανείς δεν είχε μιλήσει για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών! Πρώτος το έκανε, το 1847, ο Ούγγρος γιατρός Ιγκνάτς Σέμελβάις, που ώθησε τους συναδέλφους του στο νοσοκομείο όπου εργάζονταν, να πλένουν προσεχτικά τα χέρια τους πριν από κάθε ιατρική πράξη για να μη μεταδίδουν μικρόβια στους ασθενείς,
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ