Ποια είναι η σωστή περιποίηση των μαλλιών ανάλογα με τον τύπο τους

Ίσια, σπαστά, σγουρά, πολύ σγουρά. Αυτοί είναι οι βασικοί τύποι μαλλιών. Παράλληλα όμως υπάρχουν και υποκατηγορίες που σε μπερδεύουν μιας και δεν γνωρίζεις ποια προϊόντα και συνήθειες θα σε βοηθήσουν να περιποιηθείς την τρίχα σωστά. 

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις ότι ο τύπος των μαλλιών ορίζεται γονιδιακά που σημαίνει ότι είναι κληρονομικός. Πιθανότατα είναι ίδιος με εκείνον της μητέρας ή του πατέρα σου. 

Πως θα τον προσδιορίσεις 

Υπάρχει ένα μικρό, τρικ και έχει να κάνει με τη μπούκλα ή το σπάσιμο που κάνει η τρίχα. Θα το καταλάβεις μόνος σε βρεγμένα μαλλιά που σημαίνει ότι αμέσως μετά το λούσιμο και αφού τα ταμπονάρεις με μια πετσέτα βλέπεις το φυσικό τους “σχήμα”. Πόσο σγουρά, δηλαδή, πυκνά ή ίσια είναι. 

Οι τύποι των μαλλιών 

Τύπος 1:  Ίσια μαλλιά

Τύπος 2: Κυματιστά μαλλιά

Τύπος 3: Σγουρά μαλλιά

Τύπος 4: Πολύ σγουρά (άφρο) μαλλιά 

Τύπος 1

Τα ίσια μαλλιά είναι “επίπεδα” aka δεν έχουν καμία μορφή σπασίματος ή κυματισμού και τις περισσότερες φορές ή τρίχα είναι λεπτή. Δεν έχουν κίνηση και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να την δημιουργήσεις ακόμη και με τις συσκευές θερμότητας. Κι αν το πετύχει διαρκούν για ελάχιστη ώρα. Κι αν αυτό θεωρείται μειονέκτημα σου έχω και καλά νέα: Απ’ όλους τους άλλους τύπους είναι εκείνος που έχει το λιγότερο φριζαρισμένα ή και καθόλου. Και κάτι ακόμη. Σχεδόν πάντα είναι λαμπερά και με υγιή όψη. 

Περιποίηση: Λούζεις τα μαλλιά 2-3 φορές την εβδομάδα με ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα. Χρησιμοποιείς ένα απαλό κοντίσιονερ και μάσκα μία φορά το μήνα μόνο. Το τακτικό κούρεμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτόν τον τύπο μαλλιών μιας και οι άκρες είναι εξαιρετικά εύθραυστες. 

Τύπος 2

Τα σπαστά-κυματιστά μαλλιά είναι εξαιρετικά συνηθισμένα στους Μεσογειακούς λαούς κι εκείνα που μπορείς να επεξεργαστείς ευκολότερα. Έχουν πολύ ωραία κίνηση ενώ δεν είναι τόσο βαριά ή πυκνά όσο τα σγουρά μαλλιά. Εάν έχεις κυματιστά μαλλιά μπορείς πανεύκολα να δημιουργήσεις κάθε είδος μπούκλας ή να τα ισιώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, το πετυχαίνεις χωρίς να τα ταλαιπωρήσεις πολύ. Η πυκνότητα των μαλλιών είναι λεπτή προς μεσαία ή μεσαία προς χοντρή. Και στις δύο περιπτώσεις η κίνηση είναι κοινός παρανομαστής. Επίσης το πιθανότερο είναι να ταλαιπωρείσαι με φριζάρισμα τις ημέρες με υψηλά ποσοστά υγρασίας. 

Περιποίηση: Τα κυματιστά μαλλιά έχουν πάντα την τάση να φριζάρουν, επομένως χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και πλούσια ενυδάτωση. Αμέσως μετά τη χρήση σαμπουάν, ένα κοντίσιονερ με βάση τα λιπίδια χαρίζει την απαραίτητη υγρασία και ελαστικότητα ενώ ένα σπρέι λάμψης θα εξαφανίσει την θαμπάδα που επίσης παρουσιάζεται στον συγκεκριμένο τύπο μαλλιών. 

Τύπος 3

Τα σγουρά μαλλιά σχηματίζουν πιο σφιχτές, σχηματισμένες μπούκλες. Η πυκνότητα κυμαίνεται σε αρκετά επίπεδα από την πιο ανάλαφρη μέχρι την υπερβολικά curly. Αν και μακραίνουν με τον ίδιο ρυθμό το μήκος δεν είναι ορατό αλλά ο όγκος είναι εξαιρετικός και εμφανής. 

Περιποίηση: Επειδή ο συγκεκριμένος τύπος μαλλιών θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν οι μπούκλες ελαστικές θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείς δεν βαραίνουν την τρίχα. Η συχνή χρήση ενυδατικής μάσκας είναι απαραίτητη μιας και εκτός από ενυδάτωση χαρίζει θρέψη και ελαστικότητα. Και σε αυτά ακριβώς πρέπει να εστιάσεις μια και όσο λιγότερα προϊόντα styling χρησιμοποιείς τόσο το καλύτερο. 

Τύπος 4 

Πολύ σγουρά ή αλλιώς afro μαλλιά. Πολύ σφιχτή μπούκλα με έντονο φριζάρισμα και μήκος τρεις φορές μεγαλύτερο από το ορατό. 

Περιποίηση: Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο μοναδικός τύπος που θέλει σπάνιο λούσιμο ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο και το φριζάρισμα. Μία φορά την εβδομάδα αρκεί ενώ η χρήση κοντίσιονερ είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Τα χτενίζει; αποκλειστικά και μόνο όταν είναι νωπά με χτένα που έχει αραιά δόντια.

Photos: iStock

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164