Site icon TLIFE

Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε; Το conditioner πριν το σαμπουάν;

Ερχόμαστε σε αυτή την ζωή και στο DNA μας είναι περασμένες κάποιες γνώσεις. Όπως: όταν τρώμε κρατάμε το πηρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί. Όταν κοιμόμαστε έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Μασουλάμε την τροφή πριν την καταπιούμε. Και κυρίως: όταν λουζόμαστε βάζουμε πρώτα το σαμπουάν και μετά το conditioner. Συμφωνούμε μέχρι εδώ;

Λοιπόν, κάπου εδώ εγώ πρέπει να σου πω ότι πρέπει να ξεχάσεις ό,τι ήξερες. Όσον αφορά τον τρόπο που λούζεσαι, τουλάχιστον! Εδώ και κάποιες μέρες οι bloggers και οι beautiezzz του εξωτερικού γράφουν και δοκιμάσουν την τάση του Reverse Hair Washing, ή αλλιώς του… ανάποδου λουσίματος. Πρόκειται για ένα mini trend που έχει κάνει τελευταία πολλές γυναίκες πάνω σε αυτόν τον πλανήτη να βάζουν πρώτα το conditioner στα μαλλιά τους και αφού ξεβγάλουν να περνάνε παραδοσιακά δύο χέρια σαμπουάν. Κάποιες μάλιστα, ισχυρίζονται ότι είναι ιδανικό για όσες έχουν λεπτά και άτονα μαλλιά, γιατί έτσι εξασφαλίζεις ότι θα έχεις ξεβγάλει εντελώς το conditioner από τα μαλλιά σου οπότε και θα τα έχεις ενυδατώσει και θα τους έχεις δώσει κάποιο όγκο.

Από τις πρώτες που το δοκίμασαν διαδικτυακά είναι η Anna Pursglove, συντάκτρια στην Daily Mail η οποία το έκανε επί μια συνεχόμενη εβδομάδα και δημοσίευσε και photos της πριν και μετά.

Αριστερά τα μαλλιά της συντάκτριας μετά από τον… παραδοσιακό τρόπο λουσίματος και δεξιά αφού υιοθέτησε το Reverse Hair Washing

Να τι είπε η ίδια για την εμπειρία της: “Η αίσθηση του conditioner πάνω στα άλουστα μαλλιά μου ήταν απαίσια. Έπρεπε να καταβάλω υπερπροσπάθεια να αφήσω το conditioner πάνω στα βρεγμένα μου μαλλιά για πέντε ολόκληρα λεπτά και έπειτα έπρεπε να ρίξω πολύ, πολύ νερό για να φύγει. Αφού το έκανα λούστηκα κανονικά με το σαμπουάν μου επαναλαμβάνοντας δύο φορές. Παραδόξως, όταν τα χτένισα ξεμπλέχτηκαν πολύ γρήγορα και αφού τα έκανα πιστολάκι έδειχναν εμφανώς πιο πυκνά και πλούσια. Δύο μέρες μετά επανέλαβα την διαδικασία και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: τα μαλλιά μου ήταν τόσο πυκνά όσο δεν τα έχω ξαναδεί ποτέ!”.

Το δοκιμάσαμε! Έχουμε και λέμε, λοιπόν…

Όταν φτάνει στα αυτιά μου κάθε τέτοια… παράδοξη είδηση η αντανακλαστική μου αντίδραση είναι να τη μοιράζομαι με μάτι που γυαλίζει με τα υπόλοιπα κορίτσια εδώ στο TLIFE και να συζητάμε κάθε τέτοιο μπιουτοθέμα για ωωωωωρες. Λοιπόν, η αρχισυντάκτριά μας (aka Ξένια Ιωάννου) το έχει κάνει πολύ, πολύ καιρό πριν! Και να τι είπε:

“Been there… Done that!!!

Όταν είχα πολύ μακριά μαλλιά, σε κάποια φάση που είχαν μπερδευτεί πάρα πολύ και πίστευα ότι δεν παίζει να καταφέρω να λουστώ σωστά χρησιμοποίησα πρώτα το conditioner. Για να τα ξεμπλέξω πρώτα και μετά να λουστώ κανονικά με το σαμπουάν. Με λίγα λόγια, εντελώς τυχαία -αναγκαστικά θα έλεγα- έκανα αυτό που λες.
Η αλήθεια είναι πως αν χρησιμοποιήσεις πρώτα το conditioner και μετά το σαμπουάν νιώθεις τα μαλλιά σου πιο καθαρά και ότι όντως έχουν φύγει όλα τα υπολείμματα από την μαλακτική κρέμα. Όμως… έχει φύγει εντελώς το conditioner και το χτένισμα μετά το μπάνιο είναι δύσκολο. Χρησιμοποίησα δε, ένα σαμπουάν φαρμακευτικό (καθόλου λιπαρό δηλαδή), οπότε καταλαβαίνεις.

Να επαναλάβω ότι είχα πολύ μακριά μαλλιά. Και τελικά, ξαναμπήκα στο ντους, έβαλα κρέμα, ξέβγαλα καλά και μετά χτενίστηκα”.

Τι μας είπε ο hair expert!
Πολλά ακούγονται και άλλα τόσα γράφονται και φυσικά όλα αυτά πρέπει να φιλτράρονται από τους ειδικούς! Στην δική μας περίπτωση ο Θοδωρής Οικονομάκης, hair expert και ιδιοκτήτης των κομμωτηρίων Ikonomakis που έχει να μοιραστεί μαζί μας πάντα τα σημαντικότερα tips. Λοιπόν, ορίστε τι μας είπε! Και κυρίως, κράτησε αυτό: ο hair expert δεν συμφωνεί κα-θό-λου με την τάση του Reverse Hair Washing!

Τι είναι στην πραγματικότητα το conditioner (που στην Ελλάδα κάνει… καριέρα ως μαλακτική):
“Η μαλακτική, το λεγόμενο conditioner, δεν είναι μαλακτική. Μαλακτική το λέμε εμείς ως ελληνικό όρο. Conditioner στην πραγματικότητα σημαίνει σταθεροποιητής κατάστασης των μαλλιών. Οπότε η γνωστή σε εμάς μαλακτική που σε όλο τον πλανήτη είναι γνωστή ως conditioner, στην πραγματικότητα σταθεροποιεί την κατάσταση της τρίχας. Δηλαδή, αυτό που κάνει είναι να κλείνει τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να ξεμπερδεύονται πιο εύκολα τα μαλλιά, εξού και νομίζουμε ότι τα μαλακώνει. Συνεπώς, τα μαλλιά που δεν έχουν conditioner θα έχουν ανοιχτά λέπια άρα θα υπάρχει τριβή τρίχα με τρίχα. Αντίθετα, τα μαλλιά που έχουν conditioner, έχουν σφραγισμένα λέπια, δεν υπάρχουν τριβές, ξεμπερδεύονται πιο εύκολα και μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουν μαλακώσει”.

Τι θα συμβεί στα μαλλιά μας αν βάλουμε πρώτα conditioner:
“Ας το πάρουμε από την αρχή: τι κάνει, δηλαδή, ένα σαμπουάν στα μαλλιά μας. Κάθε σαμπουάν δρα σε δύο φάσεις: αρχικά καθαρίζει πολύ καλά την τρίχα, κι έπειτα ανάλογα με το σαμπουάν που έχουμε επιλέξει είτε τα ενυδατώνει, είτε τα ανδομεί, είτε κλειδώνει το χρώμα. Όταν, λοιπόν, έχουμε βάλει πρώτα conditioner θα έχουμε σφραγίσει πολύ καλά τα λέπια της τρίχας οπότε μετά το σαμπουάν απλώς θα τα καθαρίσει και δεν θα προσφέρει τίποτα άλλο στα μαλλιά”.

Οι χρυσοί κανόνες του conditioner: Ο Θοδωρής Οικονομάκης έχει πάντα tips που με συναρπάζουν. Αλήθεια εσύ ξέρεις γιατί δεν πρέπει για κανέναν μα κανέναν λόγο να αντικαταστήσεις το conditioner με την μάσκα σου; Διάβασε παρακάτω και μάθε:
1. Το conditioner στην ρίζα είναι ένα τεράστιο DON’T γιατί βαραίνει την τρίχα. Βαλ’το μόνο μήκη και άκρες (τι-δεν-καταλαβαίνεις;)

2. Επίλεξε το σωστό conditioner ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών σου. Αν, για παράδειγμα, έχεις κόκκινα μαλλιά που τείνουν να αποβάλουν τις χρωστικές πιο γρήγορα επένδυσε οπωσδήποτε σε ένα conditioner για βαμμένα μαλλιά.
3. Αν έχεις σγουρά μαλλιά βάλε το conditioner και ξεμπέρδεψε με μια χτένα όσο έχεις το conditioner στα μαλλιά σου. Έπειτα, αφαίρεσε με χλιαρό νερό.
4. Είναι τεράστιο λάθος να χρησιμοποιείς σε κάθε λούσιμο μάσκα αντί για conditioner. Και ο Θοδωρής Οικονομάκης έχει μια τέλεια εξήγηση που θα μας βγάλει από περιττά έξοδα! “Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η μάσκα είναι ένα ακριβό προϊόν το οποίο δρα σε τρία στάδια: Α) ανοίγει τα λέπια της τρίχας Β) τα ευεργετικά συστατικά της μάσκας εισχωρούν στην τρίχα Γ) σφραγίζει τα λέπια. Μια μάσκα, λοιπόν, για να ολοκληρώσει αυτές τις τρεις δράσεις θα πρέπει να μείνει στα μαλλιά minimum πέντε λεπτά. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν και την αφαιρούν σχεδόν αμέσως με αποτέλεσμα τα λέπια της τρίχας να μένουν ανοιχτά!”. Συμπέρασμα: περιόρισε την χρήση της μάσκας 1-2 φορές την εβδομάδα και άφησε την όσο χρόνο αναγράφει στην συσκευασία!

© 2024 tlife.gr