Σίδηρος
Είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς . Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά , σπανάκι , θαλασσινά , συκώτι , όσπρια , σύκα .
Ασβέστιο
Ο ρόλος του ασβεστίου είναι να βοηθήσει να μακραίνουν τα μαλλιά χωρίς να σπάνε και να είναι θαμπά και άτονα . Τροφές που δίνουν ασβέστιο τυριά , ψάρια , καρύδια , γάλα , αυγά , φρούτα.
Ψευδάργυρος
Ηαποστολή του ψευδαργύρου είναι σπουδαία . Συμμετέχει στον μεταβολισμό και τη σύνθεση νουκλεικών οξέων , πρωτεινών ( βασικός ο ρόλος του στην σύνθεση της κερατίνης ) , βοηθά την ανάπτυξη , την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού , τη σεξουαλική ανάπτυξη . Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην μερική ή ολική απώλεια τους . Πηγές ψευδαργύρου διατροφή πλούσια σε πρωτείνες δίνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου . Τα οστρακόδερμα , τα μαλάκια , τα εντόσθια , το κρέας , τα σύκα , τα μανιτάρια , το φύτρο δημητριακών , τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και οι ξηρού καρποί .
Βιταμίνη Β12
Είναι υδατοδιαλυτή , συμμετέχει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων . Η δουλειά των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος , όπως είναι και τα μαλλιά . Η ανεπάρκεια Β12 οδηγεί σε μαλλιά θαμπά , εύθραστα και αυτό συμβαίνει λόγο της απουσίας οξυγόνου . Πηγές Β12 είναι όλα τα ζωικά τρόφιμα και κυρίως τα εντόσθια ,όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά προιόντα που έχουν υποστεί βακτηριακή ζύμωση.
Βιταμίνη C
Είναι υδατοδιαλυτή ,είναι αναγκαία για την σύνθεση του κολλαγόνου , είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό , αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο .Βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως πιπεριά , λάχανο , ντομάτα , κουνουπίδι , μαιντανός , εσπεριδοειδή , ακτινίδιο , φράουλα , ροδάκινο . Στα ζωικά τρόφιμα η περιεκτικότητα είναι μικρή και κατά την παστερίωση χάνεται ένα μέρος της.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η θερμική επεξεργασία και η οξείδωση καταστρέφουν την βιταμίνη C .
Βιταμίνη Α
Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη , βρίσκεται στο συκώτι , τα γαλακτοκομικά , στις σαρδέλες , στο σολομό , στον κρόκο του αυγού , σε ηπατέλαια . Τα καροτένια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βρίσκεται στα καρότα , τα βερίκοκα , την ντομάτα , τα σπανάκι , το πεπόνι , το ροδάκινο , όπως επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο πράσινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σημαντικές είναι οι απώλειες σε βιταμίνη Α κατά την αφυδάτωση των τροφίμων .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ