Είναι μέρες τώρα που δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά. Ένιωθα το σπίτι ακατάστατο, ένιωθα πως έχει πολλά πράγματα που έπιαναν άσκοπα χώρο και στερούσαν από το οξυγόνο μου. Ένα βράδυ (και ενώ οοοολος ο υπόλοιπος πλανήτης έβλεπε Casa de Papel), έβαλα ένα επεισόδιο από την σειρά της Marie Kondo. Δεν ήταν εύκολο να αρχίσω να πετάω έπιπλα αλλά ήταν πολύ εύκολο να ανοίξω εκείνο το έπιπλο που αποθηκεύω μέσα όλα μου τα καλλυντικά, καλλυντικά χρόνων, και να αρχίζω να πετάω κραγιόν από την εποχή που πήγαινα λύκειο ή εκείνη τη μάσκαρα που είχα ανοίξει ένα χρόνο πριν και το βουρτσάκι της ήταν πολύ παχύ και τελικά δεν με βόλεψε καθόλου. Αφού την είχα ένα χρόνο εκεί ανοιχτή τι θα ήταν αυτό που θα με έκανε τώρα να την χρησιμοποιήσω; Τώρα, που #μένουμεσπίτι και βρισκόμαστε σε καραντίνα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήξερες ότι τα καλλυντικά λήγουν; Και αν δεν είναι τώρα η ευκαιρία να ξεφορτωθείς ότι παλιό τότε…. πότε;
Μετά από αυτά τα συνεχόμενα ερωτήματα, ας πιάσουμε δουλειά. Βάλε στην to do λίστα σου να πετάξεις τα παλιά σου καλλυντικά όπως έκανα εγώ και θα με ευγνωμονείς! Κι επειδή το task είναι μεγάλο, ας ξεκινήσουμε από τα προϊόντα μακιγιάζ.
Πριν από αυτό: γιατί είναι σημαντικό να ξεφορτωθείς τα παλιά σου προϊόντα μακιγιάζ;
Στα καλλυντικά σου αναπτύσσονται βακτήρια τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα μπορεί να προκαλέσουν από σπυράκια, μέχρι ακμή ή ακόμη και επιπεφυκίτιδα όταν μιλάμε για προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τα μάτια σου, όπως είναι η μάσκαρα ή οι σκιές.
Πώς θα καταλάβεις αν ένα προϊόν έχει “χαλάσει”;
Τα περισσότερα καλλυντικά έχουν στην συσκευασία τους ένα ανοιχτό μπουκαλάκι που γράφει 3Μ, 6Μ και πάει λέγοντας. Αυτό το “M” αντιστοιχεί στους μήνες ζωή ενός προϊόντος από την στιγμή που το ανοίξεις. Αν στα προϊόντα σου δεν δεις αυτό το σημαδάκι τότε μπορείς να μυρίσεις το προϊόν (ειδικά τα κραγιόν μυρίζουν άσχημα όταν έχουν λήξει) ή να δεις την υφή του. Στα υγρά προϊόντα όπως τα foundation υπάρχει συνήθως διαχωρισμός και δημιουργείται ένα έλαιο πάνω.
Bonus info
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου: τα προϊόντα που είναι σε υγρή μορφή όπως και εκείνα που έρχονται πιο κοντά στα μάτια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής σε σχέση με ένα προϊόν σε μορφή πούδρας ή για το πρόσωπο.
Πότε λήγει τι!
Και τώρα ήρθε η ώρα να πιάσεις δουλειά. Άνοιξε τα ντουλάπια σου, βγάλε έξω όλα σου τα καλλυντικά και ξεκινάμε! Παρακάτω θα βρεις μια αναλυτική λίστα με τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων μακιγιάζ!
Foundation: ένας χρόνος
Μπορείς να παρατείνεις την διάρκεια ζωή του makeup σου αποφεύγοντας να βάζεις τα χέρια σου πάνω στο στόμιο. Αντ’αυτού, άφησε το προϊόν να πέσει στην ραχιαία επιφάνεια του χεριού σου. Και φυσικά, όπως όλα τα προϊόντα σου, μην τα αποθηκεύεις στο μπάνιο όπου υπάρχει υγρασία και υδρατμοί και μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν βακτήρια. Τοποθέτησέ τα σε ένα μέρος ξηρό και χωρίς ιδιαίτερο φως.
Κραγιόν, μολύβια και lip gloss: ένας χρόνος
Ξέρεις ότι έφτασε η στιγμή να πετάξεις το αγαπημένο σου προϊόν χειλιών αν είδες ότι έχει αποκτήσει μια περίεργη μυρωδιά ή αν ξεραίνει τα χείλη σου. Αν και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αν ήταν τόσο αγαπημένο σου θα ήταν σχεδόν στα τελειώματα (αν δεν είχε τελειώσει ήδη!) μετά από ένα χρόνο.
Μολύβι φρυδιών και ματιών: ένας χρόνος
Αν και είπαμε πως τα προϊόντα που προορίζονται για τα μάτια έχουν την μικρότερη διάρκεια ζωής, τα προϊόντα ματιών και φρυδιών μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο γιατί ακριβώς χρησιμοποιούμε ξύστρα. Και ένα βασικό tip: ξύσε τα μολύβια σου κάθε φορά προτού τα χρησιμοποιήσεις.
Μάσκαρα: τρεις μήνες
Είναι το προϊόν με την μικρότερη διάρκεια ζωής γιατί α) προορίζεται για τα μάτια β) είναι υγρό. Επίσης, ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε με το βουρτσάκι της μάσκαρα είναι να βάζουμε και να βγάζουμε επίμονα το βουρτσάκι μέσα στο μπουκάλι. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει αέρας και δημιουργούνται βακτήρια. Εδώ θα δεις πώς χρησιμοποιείς σωστά τη μάσκαρά σου για να μην την “φορτώνεις” βακτήρια.
Υγρό eyeliner: τρεις- τέσσερις μήνες
Εδώ ισχύει ότι και με τη μάσκαρα: έρχεται πολύ κοντά στα μάτια σου και πρόκειται για υγρό προϊόν, οπότε πρέπει να το πετάξεις ειδικά αν δεις αλλοιώσεις στην σύνθεσή του ή αρχίσει να μυρίζει περίεργα.
Πούδρες και ρουζ: δύο χρόνια
Θυμήσου το παραπάνω tip: εδώ μιλάμε για προϊόντα που προορίζονται για όλο το πρόσωπο και προϊόντα που δεν έχουν υγρή σύσταση. Άρα, η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη.
Κρεμώδη ρουζ και πολυχρηστικά στικ: 12-18 μήνες
Ξεφορτώσου τα νωρίτερα αν και πάλι έχεις εντοπίσει αλλοιώσεις στην μυρωδιά ή την υφή τους.
Σκιές: 6 μήνες
Μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των πουδρέ προϊόντων αλλά πρέπει να τα αντικαθιστάς συχνά μιας και μιλάμε για ένα προϊόν που μπαίνει στην περιοχή των ματιών.
Αντί επιλόγου/beauty editor’s note: ξέρω πως είναι σκληρό να αποχωρίζεσαι κάτι για το οποίο έχεις ξοδέψει λεφτά. Αλλά θα πρέπει να αναρωτηθείς: αυτό το κάτι σε κάνει χαρούμενη ή είχες ξεχάσει την υπάρξή του; Μετά την Marie Kondo είδα ένα επεισόδιο Casa De Papel κι έπειτα έκανα τον πιο βαθύ και ανάλαφρο ύπνο. Είχα ξεφορτωθεί ότι δεν χρειαζόμουν πια…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ