Στο σχολείο ήμουν η καλύτερη στην έκθεση και η χειρότερη στην χημεία. Δεν περίμενα ποτέ ότι μεγαλώνοντας θα την αγαπούσα τόσο πολύ. Put the blame on skincare και όλη αυτή την υπέροχη τάση που έχει ανοίξει το instagram: την τάση να ασχολούμαστε/θέλουμε να μαθαίνουμε για συστατικά και το τι περιέχουν τα προϊόντα που επιλέγουμε να φοράμε στο πρόσωπό μας.
Τελευταία, λοιπόν, διαβάζω στα μεγαλύτερα beauty site του εξωτερικού για τα PHA. Και αν έχεις αυτή την ίδια εμμονή με εμένα για το skincare τα PHA θα σου θυμίζουν κάτι. Θα σου θυμίζουν τα AHA (άλφα-υδροξυοξέα) και τα BHA (βήτα- υδροξυοξέα) τα οποία κάνουν απολέπιση στο δέρμα μας. Τα PHA, λοιπόν, (πολυ-υδροξυοξέα) φαντάσου τα σαν πρώτα τους ξαδέρφια. Σε τι διαφέρουν, τι κάνει το καθένα από αυτά και γιατί πρέπει να τα βάλεις στην ρουτίνα σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρώτησα τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη, ο οποίος με έναν μαγικό τρόπο κάνει όλη αυτή την χημεία κατανοητή. Αυτό, λοιπόν, έκανε και αυτή την φορά!
Τι είναι τα AHA, τα BHA και τα PHA;
Και τα τρία είναι τύποι χημικής απολέπισης, αυτό που λέμε peeling. Και τα τρία δημιουργούν μια μικρή φλεγμονή, απολεπίζουν και καταστρέφουν τα κερατινοκύτταρα κατά ελεγχόμενο τρόπο. Η καταστροφή μπορεί να είναι επιφανειακή, μέση ή πολύ βαθιά ανάλογα με την δραστικότητα των διαλυμάτων και τη μορφή τους, και αυτή η καταστροφή έχει ως αποτέλεσμα να αναδυθεί από κάτω το ανανεωμένο δέρμα, μου εξηγεί ο γιατρός και συνεχίζει: “Τα peeling χωρίζονται σε άλφα- υδροξυοξέα, βήτα- υδροξυοξέα και πολυ-υδροξυοξέα που είναι μια μορφή άλφα- υδροξυοξέων μεγαλύτερου μοριακού βάρους”. Πέρα από το μοριακό βάρος, που θα δεις παρακάτω τι ρόλο παίζει, ποια είναι η διαφορά ανάμεσά τους; “Τα AHA είναι τα πρώτα peeling που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και είναι αυτά που έγιναν γνωστά ως οξέα φρούτων. Στην κατηγορία των AHA ανήκουν το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Τα AHA κάνουν απολέπιση στην επιδερμίδα και προκαλούν ένα ελαφρύ τσούξιμο. Τα BHA, τα αμέσως επόμενα, έχουν ως σημαντικότερο εκπρόσωπο το σαλικυλικό οξύ το οποίο εισχωρεί μέσα στον σμηγματογόνο αδένα και τον καθαρίζει. Γι’ αυτό το λόγο ένα προϊόν με σαλικυλικό οξύ είναι το τέλειο προϊόν για την ακμή. Τέλος, τα PHA είναι τα peeling νέας γενιάς, ενώ σε αυτή την κατηγορία είναι το γλυκολικό οξύ, το αζελαϊκό, το μανδελικό και το αλγινικό οξύ. Συνήθως στις συσκευασίες και στα συστατικά δεν θα γράφει PHA αλλά θα γράφει τα παραπάνω. Τα peeling που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν είναι καθόλου ερεθιστικά, όπως είπαμε, και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται και καλοκαιρινά peeling καθώς μπορούν να γίνουν και τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα summer peelings είναι τα PHA”, μου τονίζει ο γιατρός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
PHA: πώς γίνεται ένα peeling να μην ερεθίζει την επιδερμίδα
Το πόσο ισχυρό θα είναι ένα peeling για την επιδερμίδα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το μοριακό του βάρος. Όσο πιο μικρό μοριακό βάρος έχει ένα προϊόν τόσο βαθύτερα εισχωρεί στην επιδερμίδα. Το PHA, λοιπόν, έχει υψηλότερο μοριακό βάρος σε σχέση με τα άλλα δύο άρα δεν εισχωρεί τόσο, άρα δεν ερεθίζει τόσο! Σκέψου, επίσης, ότι ένας λόγος που σου επισημαίνουμε συνεχώς να φοράς serum είναι γιατί αυτό εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα σε αντίθεση με την κρέμα η οποία, όμως, είναι απαραίτητη για να κλειδώνεις την υγρασία στο δέρμα σου.
Τα PHA για ποιες περιπτώσεις είναι ιδανικά;
“Αυξάνει την ανοχή της επιδερμίδας, βελτιώνει την ποιότητα και δεν κάνει καμία φλεγμονή. Είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητα δέρματα, ευρυαγγείες ή ροδόχρου νόσο. Δεν προκαλούν τσιμπιματάκια ή καύσο όπως κάνουν τα AHA”, τονίζει ο Στέλιος Αγγελίδης. Επίσης, όπως είπαμε είναι ιδανικά και για το καλοκαίρι και χρησιμοποιούνται από όλους τους τύπους δέρματος σε μια εποχή που ο ήλιος δεν μας επιτρέπει να κάνουμε και πολλά με το δέρμα μας.
Σε ποια μορφή να τα προτιμήσω;
Τα AHA, τα BHA και τα PHA κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές και τύπους προϊόντων. Θα τα βρεις σε κρέμα λοσιόν, μάσκα ακόμη και καθαριστικό. Η μορφή η οποία θα επιλέξεις έχει να κάνει με τις συνήθειες και τι ρουτίνα σου. “Οι μάσκες είναι για αυτούς που δεν προσέχουν και κάνουν μια στο τόσο. Μια γυναίκα που προσέχει και είναι εντατική με την φροντίδα της επιδερμίδας της μπορεί να βάλει είτε καθαριστικό με PHA και η κρέμα της να είναι πιο ήπιας μορφής. Ή μπορεί να κάνει το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς είναι να μην βάζει ποτέ δύο προϊόντα με το ίδιο δραστικό συστατικό γιατί η δράση θα αθροιστεί και το δέρμα θα ερεθίστεί”, τονίζει ο δερματολόγος.
Τα αγαπημένα μας PHA
Τονωτική λοσιόν PHA Toner The 1nkey List, Sephora
Κρέμα νυκτός Good in Bed από την Glamglow, €4.95
Καθαριστικό gel Clarifying Cleanser της σειράς Refine από την Neostrata, €26.10
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ