Αν ψάχνεις για το νέο σου αντηλιακό, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι: Τι SPF να χρησιμοποιήσω;
Όσον αφορά στην αντηλιακή προστασία, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, όπως το χημικό αντηλιακό έναντι των mineral αντηλιακών, τις φόρμουλες που δεν περιέχουν έλαιο δηλαδή και τις tint. Παράλληλα μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και διαφορετικές μορφές όπως ΄για παράδειγμα σπρέι, πούδρα και στικ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ο δείκτης SPF μετρά πόση ηλιακή ενέργεια (UV ακτινοβολία) απαιτείται για την παραγωγή ηλιακού εγκαύματος σε προστατευμένο δέρμα (γνωστό και ως χρήση αντηλιακού) σε σχέση με την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ηλιακού εγκαύματος σε μη προστατευμένο δέρμα. Καθώς αυξάνεται η τιμή του SPF, αυξάνεται και η προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.
Ποιο αντηλιακό να χρησιμοποιήσεις
Η American Academy of Dermatology Association συνιστά SPF 30, ευρέως φάσματος ή υψηλότερο τόσο για το σώμα όσο και το πρόσωπο. Το SPF 30 είναι η βασική γραμμή, αλλά πολλοί δερματολόγοι συμφωνούν ότι ο SPF 50 είναι τελικά ο χρυσός κανόνας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι από το SPF 50 και πάνω, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Ίσως έχεις δει SPF 70 ή ακόμη και SPF 100, κυρίως στο εξωτερικό αλλά δεν είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματικές επιλογές. Ενώ το SPF είναι μεγαλύτερο, προσφέρει οριακή επιπλέον προστασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πραγματικότητα, ο δείκτης προστασίας SPF 100 μπορεί να δώσει μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας και να επηρεάσει τους ανθρώπους ώστε να μην το ανανεώνουν όσο συχνά χρειάζεται. Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση ότι υψηλότερος δείκτης προστασίας σημαίνει ότι μπορείς να παραμείνεις κάτω από το ήλιο για ώρες χωρίς να απλώσεις δεύτερη η τρίτη φορά το αντηλιακό. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη πρακτική είναι να εφαρμόζεις κάθε ή δύο ώρες στην παραλία ανάλογα πάντα με τις δραστηριότητες καθώς και τον τύπο δέρματος που έχεις.
Πόσο αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεις στο πρόσωπο
Υπάρχουν μερικές μέθοδοι για να βεβαιωθείς ότι εφαρμόζεις επαρκή ποσότητα αντηλιακού. Ένας καλός κανόνας είναι εκείνος των δύο δακτύλων. Απλώνεις το αντηλιακό στον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο. Αυτό αντιστοιχεί σε μισό κουταλάκι του γλυκού. Θα χρειαστεί να εφαρμόσεις ένα «λεπτό στρώμα» σε όλο το πρόσωπο. Η ακριβής ποσότητα αντιστοιχεί σε 2 χιλιοστόγραμμα αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος, αλλά αυτό πολύπλοκο. Ακολουθείς λοιπόν τον εύκολο κανόνα που σε βοηθά να παραμείνεις προστατευμένη.
Μineral ή χημικό
Οι δερματολόγοι συνήθως συνιστούν mineral καθώς είναι πιο ήπιο για το δέρμα. Ωστόσο, τα ενεργά συστατικά το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου (που αντανακλούν τις ακτίνες UV) μπορούν να αφήσουν μια λευκή απόχρωση στις πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος. Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν συνήθως ένα μείγμα οξυβενζόνης, αβοβενζόνης, οκτισαλικής, οκτοκρυλενίου, ομοσαλατικής και οκτινοξάτης που απορροφούν τις ακτίνες UV αντί να αντανακλούν. Εν ολίγοις, όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις και τον τύπο του δέρματός σου. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να βεβαιωθείς ότι το αντηλιακό σας είναι ευρέως φάσματος για προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα