Οι ένοχοι
Σορβιτόλη: Η ζάχαρη που υπάρχει σε κάποια φρούτα (μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα) όπως επίσης και σε κάποια τεχνητά γλυκαντικά, τσίχλες χώρις ζάχαρη κ.α.
Άμυλο: πατάτες, καλαμπόκι, ρύζι, ψωμί και οποιοδήποτε προϊόν περιέχει αλεύρι.
Όσπρια: Έχουν μια περίεργη δομή αμύλου και πρωτεϊνών και ως εκ τούτου προκαλούν φούσκωμα. Αν τα μουσκέψεις και τα μαγειρέψεις καλά μπορείς να μειώσεις τις αρνητικές τους επιπτώσεις.
Φυτικές ίνες: Αν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών, καν' τοσταδιακά γιατί η απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή κράμπες.
Ωστόσο, ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωσταντίνος Ξένος επισημαίνειότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν πως το αλεύρι σε λογικά ποστοστά κατανάλωσηςδημιουργεί πρήξιμο. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα είναι η γλουτένη,μια πρωτεϊνη που σε κάποια άτομα με ευαισθησία ενδέχεται να επιτείνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Η γλουτένη κρύβεται στο σιτάρι,στο κριθάρι, στη σίκαλη, στη βρώμη και στα προϊόντα τους.