Τα τελευταία χρόνια η πιο μεγάλη δύναμη σε σχέση με την ομορφιά είναι το skincare. Μαθαίνουμε για δραστικά συστατικά, πειραματιζόμαστε εντατικά, έχουμε πάνω στο boudoir μας άπειρα μπουκαλάκια και επιστρατεύουμε όρους που μέχρι μερικά χρόνια πριν ούτε που είχαμε ιδέα ότι θα γίνονταν καθημερινότητά μας. Πάρε για παράδειγμα το “skincare layering” (το να φοράς το ένα προϊόν πάνω από το άλλο, ξεκινώντας από το πιο λεπτόρρευστο και καταλήγοντας στο πιο παχύρρευστο) ή τα “δραστικά συστατικά” (πλέον ακούμε βιταμίνη C και ο πρώτος συνειρμός που κάνουμε είναι ο ορός μας και όχι ο… χυμός που θα πιούμε το πρωί! Και αυτό είναι κατάκτηση!) ή… το skin layering των δραστικών συστατικών.
Ακριβώς όπως και με το layering των ρούχων έτσι και με το layering στο skincare υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που είναι πέρα για πέρα απαγορευτικοί! Ποιοι είναι αυτοί; Η δερματολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου σου λύνει όλες σου τις απορίες παρακάτω. Scroll down!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Skin layering: τι λέει η δερματολόγος
Το “Layering” των προϊόντων αποτελεί σήμερα την παγκόσμια «τάση» στον τομέα της ομορφιάς και του “beauty routine”. Οι όροι αυτοί έχουν πλέον ενσωματωθεί στο λεξιλόγιο κάθε χώρας , κάθε influencer και κάθε follower!
Και ενώ τα προϊόντα αυτά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για το δέρμα , πολλές φορές ο συνδυασμός ή η ανάμειξη πολλαπλών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε γιατί το ένα προϊόν μπορεί να «ακυρώνει» το άλλο , είτε γιατί τα δραστικά συστατικά που περιέχουν δε συνδυάζονται μεταξύ τους, είτε τέλος γιατί απλά δε χρειάζεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να βαραίνει , να είναι λιπαρό ή ακόμα να ασθενεί , εμφανίζοντας καταστάσεις όπως ερεθιστικές αλλεργίες ή ακμή εκ καλλυντικών κα. Λίγα tips λοιπόν και από τους ειδικούς…..
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρετινόλη+ Υπεροξείδιο του Βενζολίου
Αποφεύγουμε να συνδυάζουμε ταυτόχρονα τα ρετινοειδή με το υπεροξείδιο του βενζολίου, γιατί ο ερεθισμός είναι έντονος χωρίς σημαντικό όφελος για το δέρμα . Η ξηρότητα που θα προκύψει θα δημιουργήσει την ανάγκη συχνής ενυδάτωσης, με κάποιο πλούσιο προϊόν, ώστε να ανακουφιστεί το δέρμα, με αποτέλεσμα την υπερβολική λίπανση του προσώπου και ένα φαύλο κύκλο χωρίς κανένα όφελος. Τα δυο δραστικά συστατικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 24ώρου, το ένα την ημέρα και το άλλο τη νύχτα.
Ρετινόλη+ AHA
Αποφεύγουμε την ταυτόχρονη χρήση ρετινοειδών, ειδικά υψηλών συγκεντρώσεων και κρέμας με AHA διότι ενισχύεται η απορρόφηση των δραστικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τοπική αντίδραση ερεθιστική δερματίτιδα ή έγκαυμα . Επίσης πρόκειται για δυο προϊόντα με δράση στο κυτταρικό turn–over και την ενεργοποίηση του κολλαγόνου που δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα εκτός αν ο γιατρός επιθυμεί να κάνει κάποιο συνδυασμό προς όφελος της θεραπείας, εκτιμώντας πάντα την ποιότητα και την ανοχή του δέρματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαριστικό με ΑΗΑ το οποίο δρα κατά τη διάρκεια της επαφής και στη συνέχεια απομακρύνεται από το δέρμα .
Βιταμίνη C+ Ρετινόλη ή AHA
Αποφεύγουμε τη χρήση βιταμίνης C με ρετινοειδή ή ΑΗΑ λόγω ενδεχόμενου ερεθισμού και φωτοευαισθησίας . Φυσικά σε διάφορα γαληνικά σκευάσματα ( μίγματα ) που φτιάχνουμε εμείς οι δερματολόγοι τα δυο συστατικά συνδυάζονται για τη σταθεροποίηση του μίγματος, αλλά το layering τέτοιων προϊόντων στο σπίτι μπορεί να κινητοποιήσει έναν ερεθισμό στο δέρμα που μπορεί να το ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό .
Ρετινόλη+ Ρετινόλη
Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείτε παραπάνω από ένα προϊόντα με το ίδιο δραστικό συστατικό, για τον απλούστατο λόγο ότι η τελική συγκέντρωση δεν είναι αθροιστική αλλά υπερισχύει η συγκέντρωση του πιο ισχυρού προϊόντος ,με αποτέλεσμα το δεύτερο να μην προσφέρει τίποτα παραπάνω στο δέρμα από αυξημένη λιπαρότητα λόγω των εκδόχων .
Η μόνη εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα που είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε είναι τα αντηλιακά φίλτρα . Και εδώ ισχύει το γεγονός ότι ο δείκτης SPF δεν αθροίζεται αλλά υπερισχύει ο δείκτης του πιο ισχυρού προϊόντος .
Στην περίπτωση όμως του αντηλικού πρέπει να γνωρίζουμε το εξής: για να πετύχουμε τον αναγραφόμενο δέκτη του προϊόντος που χρησιμοποιούμε πχ SPF 50 στο πρόσωπο θα πρέπει να εφαρμόσουμε ποσότητα περίπου ίση με ενάμισι κουταλάκι του γλυκού, που όπως καταλαβαίνετε ποτέ δε συμβαίνει. Άρα θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα προϊόντα που να περιέχουν SPF ώστε να αναπληρώνουμε όσο είναι δυνατό αυτή την απώλεια και να ενισχύουμε την ασπίδα μας ενάντια στον ήλιο .
Έτσι καλό είναι να χρησιμοποιούμε πχ μια ενυδατική κρέμα με SPF , ένα primer με SPF , ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και ένα make up επίσης με SPF, αν είναι δυνατόν. Είναι κάτι που συμβουλεύω όλες μου τις ασθενείς και ειδικά αυτές που έχουν δέρματα με τάση για δυσχρωμίες ή μέλασμα (πανάδες).
Τέλος έχουμε υπόψη μας ότι τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ πέρα από την κερατολυτική τους δράση , αυξάνουν την απορρόφηση των δραστικών συστατικών από το δέρμα γι’αυτο πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.
Σε κάθε περίπτωση μια συζήτηση με το δερματολόγο θα βοηθήσει ώστε να εκτιμηθεί η ποιότητα, η ανοχή και οι ανάγκη του δέρματος και να σας προτείνει ποια προϊόντα έχετε ανάγκη και πως ακριβώς θα τα εφαρμόζετε . Θα έχετε μαζέψει τόσα μπουκαλάκια παρακολουθώντας την αγαπημένης μας beaυty editor Νατάσσα που δίνει τόσο χρήσιμες συμβουλές , οπότε καιρός είναι να τα βάλετε σε μια σειρά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ