Site icon TLIFE

10 πράγματα που έμαθα για την ακμή (μια ειλικρινής εξομολόγηση)!

Με λένε Νατάσα, είμαι beauty editor και είμαι καθαρή από την ακμή εδώ και δύο μήνες. Κάπως έτσι θα μπορούσα να συστήσω τον εαυτό μου αν με προσδιόριζε μόνο η ακμή. Πράγμα που νόμιζα ότι συνέβαινε όλο εκείνο το διάστημα που υπέφερα. Ταυτίζεσαι; Καθόλου τυχαίο! Μόνο αν έχεις ή/και έχεις περάσει ακμή ξέρεις πόσο δύσκολο είναι.

Με λένε Νατάσα, είμαι beauty editor και είμαι καθαρή από την ακμή εδώ και δύο μήνες. Και βγαίνοντας από αυτόν τον beauty γολγοθά, να δέκα πράγματα που έμαθα από την ακμή για την ακμή. PS: Αυτό το post δεν είναι γραμμένο με την ιδιότητα της beauty editor. Είναι περισσότερο βιωματικό και έχει ως σκοπό να σε βοηθήσει ή, αν μη τι άλλο, να σου τονώσει το ηθικό!

1. Όλοι έχουν μια ιστορία να σου πουν και ένα tip να σου προτείνουν για την ακμή!

Όλοι έχουν μια γνώμη να πουν και ένα μαγικό tip να σου δώσουν που εκείνους, πάντως, τους βοήθησε πολύ. Ένα γιατροσόφι που έμαθαν κάποτε από μια γιαγιά κάπου στην Κουάλα Λουμπούρ, μια κρέμα που κάποια αισθητικός τους πρότεινε. Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Η επιδερμίδα είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα. Και αυτό που λειτουργεί για ΄σένα είναι πολύ πιθανό να μην πιάσει σε εμένα. Οπότε μην μου δίνεις συμβουλές. Εκτός αν είσαι δερματολόγος. Οπότε… μίλησέ μου ελεύθερα! Επίσης: είμαι beauty editor. Λες να μην έχω δοκιμάσει ότι προϊόν κυκλοφορεί εκεί έξω; Ρητορική ερώτηση.

2. Μην δοκιμάζεις τα πάντα στο πρόσωπό σου (βλ. προηγούμενο)!

Φαντάσου την επιδερμίδα σου σαν… νεογέννητο μωρό. Θα έδινες σε ένα νεογέννητο μωρό να φάει μακαρόνια ή θα το έβγαζες στην θάλασσα στους 40 βαθμούς κελσίου; Όχι, φυσικά, και σίγουρα θα είχες φροντίσει να του εξασφαλίσεις τη ρουτίνα του που θα είχε γάλα ανά τρεις ώρες, ύπνο και πάει λέγοντας. Όταν, λοιπόν, έχεις ακμή φροντίζεις να εξασφαλίζεις την ίδια ρουτίνα και στην επιδερμίδα σου και να μην την σοκάρεις καθημερινά με νέα προϊόντα που βάζεις πάνω της για να δεις αν πιάσουν!

3. Βρες έναν δερματολόγο που σου εμπνέει εμπιστοσύνη!*

Αυτό είναι το Άλφα και το Ωμέγα! Κάνε την έρευνά σου, ρώτησε ανρθώπους από τον κύκλο σου αν ξέρουν κάποιο καλό δερματολόγο ή ρώτησε κάποιο κορίτσι που σου αρέσει η επιδερμίδα της αν έχει κάποιο γιατρό. Κλείσε το ραντεβού σου και συζήτησε μαζί του. Κατεύθυνέ τον κι εσύ σε σχέση με ποια οδό θέλεις να ακολουθήσεις. Ας πούμε, εγώ απέκτησα ακμή στα 28 μου και δεν ήθελα να πάρω χάπια. Βεβαίως, πολύ μου λένε ότι αν το είχα κάνει θα είχα ξεμπερδέψει πολύ ευκολότερα. Ok! Έφτασα στα 35 μου για να το ξεπεράσω και πάλι δεν το μετάνιωσα. Βεβαίως, αυτή είναι η δική μου προσέγγιση που δεν παίρνω καλά- καλά χάπι για τον πονοκέφαλο. Επίσης, ζήτησε από τον γιατρό σου να σου εξηγήσει πώς λειτουργεί η ακμή. Έτσι, θα ξέρεις κι εσύ πώς θα το αντιμετωπίσεις καλύτερα! Αν σου αρέσει, λοιπόν, η όλη προσέγγισή του συνέχισε τα ραντεβού σου μαζί του. Αν όχι, δοκίμασε κάποιον άλλο γιατρό!

4. Η θεραπεία της ακμής κοστίζει!

Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις την μη φαρμακευτική οδό και κάνεις κάποιες θεραπείες που θα σου προτείνει ο γιατρός σου να ξέρεις ότι για ένα διάστημα θα πρέπει να αφιερώσεις και χρόνο και χρήματα. Μπορεί ακόμη να κάνεις κάποια θεραπεία στο ιατρείο ακόμη και κάθε εβδομάδα.

5. Μην κάνεις μακιγιάζ!

Αυτό ήταν ίσως το πιο οδυνηρό διάστημα. Εγώ με 4899 σπυράκια στο πρόσωπο, να πρέπει να πάω στο γραφείο χωρίς ίχνος μακιγιάζ. Το παραμικρό. Και είμαι beauty editor που κάνει… διπλό το κακό. Βλέπεις, όμως, μια ακνεϊκή επιδερμίδα είναι αρκετά ευαίσθητη και οι πόροι της πρέπει να είναι ανοιχτοί ώστε να αναπνέουν ελεύθερα. Άρα, το makeup ήταν το μεγάλο don’t. Όμως, κάπου εδώ να σου πω ότι από ένα διάστημα και μετά δεν άκουγα τον γιατρό μου και άρχισα να φοράω το αντηλιακό της Apivita με χρώμα. Συνεργάστηκε τέλεια με την επιδερμίδα μου και έχω και αυτή την υποψία ότι βοήθησε κιόλας!

6. Όταν έχεις ακμή μην χρησιμοποιείς προϊόντα για την… ακμή!

Τα πρώτα χρόνια της ακμής χρησιμοποιούσα στο πρόσωπό μου πολύ σκληρά σαπούνια και καθόλου ενυδατική. Νόμιζα ότι έτσι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Δεν ήταν. Όταν στερούμε από το πρόσωπό μας την ενυδάτωση και του καταστρέφουμε το υδρολιπιδικό φιλμ (η επάνω στοιβάδα της επιδερμίδας που δρα προστατευτικά), τότε η επιδερμίδα μας παράγει περισσότερο σμήγμα για να εξισορροπήσει την απώλεια. Και περισσότερο σμήγμα σημαίνει περισσότερη λιπαρότητα.

7. Η ακμή δεν κάνει σπυράκια!

Θέλεις να ακούσεις και κάτι πιο παράδοξο από το παραπάνω; Η ακμή δεν κάνει σπυράκια. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στην ακνεϊκή επιδερμίδα σου δημιουργεί σπυράκια. Τα σκληρά σαπούνια, το να πειράζεις το πρόσωπό σου και φυσικά να σπας τα ήδη υπάρχοντα σπυράκια, όλα αυτά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο!

8. Δεν πλένουμε το πρόσωπό μας για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα!

Τους τελευταίους μήνες που αντιμετώπισα το ζήτημα ακμή σοβαρά, αποφάσισα να είμαι συνεπής με την παραμικρή λεπτομέρεια ή και την τελευταία οδηγία που μου είχε δώσει ο δερματολόγος μου. Έβαζα ακόμη και χρονόμετρο στο κινητό όταν έπλενα το πρόσωπό μου για να μην ξεπεράσω τα 20 δευτερόλεπτα. Ακόμη και όταν λουζόμουν είχα στερηθεί αυτή την απολαυστική διαδικασία του καυτού νερού που πέφτει στο πρόσωπό σου. Και μετά έγινε συνήθεια…

9. Η θεραπεία της ακμής πάει με… ποσοστά!

Κάτι που έμαθα από το day 1 που με ανέλαβε ο γιατρός μου είναι πως η ακμή είναι θέμα ποσοστών. Πιο συγκεκριμένα, εξαρτάται 40% από την ιατρική θεραπεία σε επίπεδο ιατρείου, 10% από τη σωστή περιποίηση με προϊόντα που έχει συστήσει ο γιατρός και 50% από τον κακό θεραπευόμενο, δηλαδή makeup, κακά προϊόντα, ερεθιστικές θεραπείες, κακές συνήθειες. Και αυτό είναι το τρίπτυχο της ακμής. Σε επίπεδο ιατρείου κάνεις έναν ήπιο καθαρισμό ανάλογα με την επιδερμίδα και αυτή η θεραπεία γίνεται είτε ανά εβδομάδα (το συχνότερο) είτε ανά τρεις εβδομάδες (το λιγότερο συχνό). Ο πρώτος στόχος είναι να μην βγάζεις σπυράκια και σε δεύτερο στάδιο έρχεται η θεραπεία ουλών η οποία ορίζεται από το βάθος τους.

10. Μερικά περισσότερα- λιγότερα ή καθόλου σπυράκια δεν θα ορίσουν ποια είσαι!

Το μεγαλύτερο θέμα που έχεις να αντιμετωπίσεις σε σχέση με την ακμή δεν είναι ότι ξυπνάς και μέχρι να κοιταχτείς στον καθρέφτη προσπαθείς να μαντέψεις πόσα σπυράκια έβγαλες (και) σήμερα. Το μεγαλύτερο θέμα που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι η ψυχολογία σου. Λοιπόν, άκουσέ με! Είσαι το ίδιο κούκλα είτε με 1 είτε με 101 σπυράκια. Να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι και να δεις τα θετικά της ακμής. Ποια είναι αυτά; Μαθαίνεις πολλά πράγματα για την επιδερμίδα σου, μαθαίνεις και πώς να την φροντίζεις και ανακαλύπτεις πόσο αστείο είναι όταν η κολλητή σου σου λέει πως έβγαλε ένα σπυράκι στο μέτωπο (Εχμ! Είχα κάποτε ένα μέτωπο στα σπυράκια μου!).

Κι επειδή τι σόι ειλικρινής εξομολόγηση θα ήταν αυτή αν δεν είχε μερικές φωτογραφίες, τσέκαρε παρακάτω.

* Μιλώντας για τον γιατρό που σου εμπνέει εμπιστοσύνη, αυτό το post για την ακμή δεν θα γράφονταν ποτέ σε απλό αόριστο αν δεν ήταν ο γιατρός μου, Στέλιος Αγγελίδης!

Παρακάτω, μια λίστα- οδηγός επιβίωσης για όσες έχουν ακμή όπως μου την έδωσε ο δερματολόγος μου και όπως την εφάρμοζα εντατικά όλο αυτό το διάστημα αλλά και μέχρι και σήμερα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΚΜΗΣ

– Μετά την θεραπεία στο ιατρείο, την ίδια μέρα δεν πλένουμε το πρόσωπό μας.

– Λαμβάνουμε από τον Δερματολόγο, την τοπική αγωγή, βάσει ειδικού πρωτοκόλλου, που θα χρησιμοποιείται στο σπίτι καθημερινά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:
– Να βάφετε το πρόσωπο.
– Να πειράζετε το πρόσωπο και δη τα σπυράκια.
– Η χρήση αντηλιακού γίνεται 365 μέρες το χρόνο.

ΠΡΩΙ
1. Πλένουμε το πρόσωπό μας με καθαριστικό που έχει συστήσει ο Δερματολόγος για 20 δευτερόλεπτα, ΑΥΣΤΗΡΑ!
2. Σκουπίζουμε το πρόσωπο με πετσέτα ταμποναριστά.
3. Πρώτα βάζουμε τον ορό (εάν έχει δοθεί) σε ποσότητα μισής πιπέτας απευθείας στο πρόσωπο (ώστε να μην οξειδωθεί) σε μέτωπο, μάγουλα και μύτη και κάνουμε έντονο – ενεργειακό μασάζ σε όλο το πρόσωπο μέχρι να απορροφηθεί ο ορός.
4. Μετά κάνουμε χρήση της κρέμας στα ίδια σημεία (μέτωπο- μάγουλα- μύτη ) και την απλώνουμε με ήπιες κινήσεις σε όλο το πρόσωπο. Η ποσότητα της κρέμας που εφαρμόζουμε πρέπει να είναι ίση με το εσωτερικό ενός φυστικιού Αιγίνης.
5. Τέλος, εφαρμόζουμε πάντα το αντηλιακό, που έχει συστήσει ο Δερματολόγος, στην ίδια ποσότητα και με τον ίδιο τρόπο όπως την κρέμα.

ΒΡΑΔΥ
1. Πλένουμε το πρόσωπό μας, με το καθαριστικό σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα, ΑΥΣΤΗΡΑ!
2. Βάζουμε την κρέμα στην ίδια ποσότητα (μέτωπο- μάγουλα- μύτη) και με τον ίδιο τρόπο και την απλώνουμε σε όλο το πρόσωπο όπως το πρωί.

ΠΡΟΣΟΧΗ
– Δεν βάζουμε περισσότερη ποσότητα κρέμα από την συνιστώμενη.
– Σε περίπτωση που δούμε ότι η περιοχή ερεθίζεται σταματάμε την κρέμα και καλείτε στο ιατρείο ή στον Δερματολόγο για περαιτέρω οδηγίες.
– Η κρέμα φυλάσσεται στο ψυγείο και πρέπει να ανανεώνεται στους 2 μήνες χρήσης. (Προσέχουμε να μην αλλάξει χρώμα η κρέμα –χρειάζεται αλλαγή).

© 2024 tlife.gr