Ask The Expert: 7 συμβουλές καλοκαιρινής περιποίησης για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα στις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μία εποχή γεμάτη ταξίδια, διασκέδαση, χαλάρωση, οικογενειακές δραστηριότητες, αλλά και ζέστη και πολλές ώρες έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές μας (ύπνος, διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ, κτλ) αλλάζουν εντελώς, με αποτέλεσμα να το παρακάνουμε κάποιες φορές και να επιβαρύνουμε τον οργανισμό και το δέρμα μας.

Για να αποφύγουμε τα ξεσπάσματα αντίδρασης του δέρματος στις υπερβολές μας –ερεθισμούς και κοκκινίλες από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία– είναι αναγκαίο να προετοιμάσουμε εκ των προτέρων μια ρουτίνα φροντίδας προσαρμοσμένη στις συνθήκες που πρόκειται να εκτεθούμε. Το υγιές και λαμπερό δέρμα στις διακοπές δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: εκ των προτέρων σχεδιασμό, σωστή προετοιμασία με επαγγελματικές θεραπείες από ειδικό και κατάλληλα, προσωποποιημένα προϊόντα για χρήση στο σπίτι.

1. Αντηλιακό πάντα και παντού

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα σε κάθε καλοκαιρινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας προσώπου-σώματος είναι η αντηλιακή προστασία. Πριν βγεις στον ήλιο, εφάρμοσε ένα ειδικό  αντηλιακό, με αντιοξειδωτικά ευρέος φάσματος και δείκτη προστασίας SPF 30 ή SPF 50, για να προστατεύσεις το δέρμα σου από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB. Μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις την εφαρμογή κάθε δύο ώρες, ειδικά αν κολυμπάς ή κάνεις τα αγαπημένα σου water sports. Γιατί είναι σημαντική η επιλογή ενός ειδικού αντιηλιακού με αντιοξειδωτικά στην καθημερινή καλοκαιρινή ρουτίνα;

  • Για να αποφύγεις τα επώδυνα ηλιακά εγκαύματα
  • Για να αποφύγεις την εμφάνιση υπερμελαγχρώσεων και ηλιακών κηλίδων στο δέρμα
  • Για να αποτρέψεις τα πρώιμα σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από την επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο
  • Για να προστατεύσεις το δέρμα από την πιθανότητα δερματικών βλαβών και καρκίνου του δέρματος.

Πού θα βρω, όμως, αυτό το ειδικό αντηλιακό; Ρωτήσαμε την ειδικό:

Η Μαρία Παπαδοπούλου* από το Derma Care Center μας συστήνει το αντηλιακό προϊόν Elios Mat SPF 50, σε ειδική συσκευασία airless από τη Dermagenetic, βραβευμένο με Gold βραβείο στα Aesthetic Awards 2023. Ένα πρωτοποριακό 3 σε 1 ενυδατικό, αντιοξειδωτικό και αντηλιακό προϊόν, με ματ αποτέλεσμα, που ελέγχει τη λιπαρότητα. Σε προστεύει από όλα αυτά που θέλεις να αποφύγεις, χαρίζει ματ αποτέλεσμα για flawless επιδερμίδα και δεν περιέχει μικροπλαστικά. 

2. Καθάρισε σωστά το δέρμα σου και φρόντισε το μικροβίωμα της επιδερμίδας

Η εφίδρωση στις διακοπές είναι συνήθως πιο έντονη και μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. «Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με λίγο ιδρώτα παραπάνω», μας εξηγεί η Μαρία Παπαδοπούλου, «παρόλα αυτά, αν ο ιδρώτας παραμείνει στο δέρμα για αρκετή ώρα, με παράλληλη έκθεση στον ήλιο, τότε αυτό επιταχύνει το ηλιακό έγκαυμα. Και όχι μόνο. Το δέρμα στεγνώνει και επιβαρύνεται, διότι αλλάζει το μικροβίωμα της επιδερμίδας».

Τι μας προτείνει; «Αν μπορείτε, ξεπλύνετε με ειδικό βιομιμιτικό καθαριστικό τακτικά το δέρμα σας, για να απομακρύνετε τη συσσώρευση ιδρώτα και να το διατηρήστε απαλλαγμένο από τα παθογόνα βακτήρια που είναι πιθανό να προκαλέσουν ακμή και άλλους δερματικούς ερεθισμούς.  Εάν δεν είναι δυνατή η χρήση καθαριστικού, ένα γρήγορο δροσερό ξέβγαλμα στο ντους μπορεί να κρατήσει το σώμα απαλλαγμένο από τον ιδρώτα, ενώ ο καθαρισμός του προσώπου με ένα θετικά φορτισμένο καθαριστικό μερικές φορές την ημέρα διατηρεί τη χλωρίδα του δέρματος σε ισορροπία και υγεία».

Τα προϊόντα που μας συστήνει: Το Botanical Foam Exo της Dermagenetic είναι μια εξαιρετική επιλογή καθαριστικού κατά τη διάρκεια των διακοπών, επειδή είναι θετικά φορτισμένο, απομακρύνει τους ρύπους και την περίσσεια λιπαρότητας, δίχως να ξηραίνει την επιδερμίδα. Για την ενίσχυση της χλωρίδας της επιδερμίδας, το Daily Microexfoliant της Dermagenetic σε μορφή σκόνης συστήνεται κάθε βράδυ. Ανανεώνει τα κύτταρα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αποτρέπει την πρόωρη απώλεια υγρασίας και ενεργοποιεί την ανάπλαση της επιδερμίδας. Ταυτόχρονα, ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και επαναφέρει την υγεία στο δέρμα.

3. Μείνε ενυδατωμένη

Στις διακοπές, πολύ συχνά παραλείπουμε ή «ξεχνάμε» να πιούμε όσο νερό έχουμε ανάγκη, ενώ παράλληλα αυξάνουμε την πρόσληψη της ζάχαρης. Γι’ αυτό το λόγο τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μας είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα αφυδάτωσης. Αυτή την περίοδο, ειδικά λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της έντονης εφίδρωσης, οι απώλειες σε νερό αλλά και μέταλλα είναι ακόμη μεγαλύτερες και συνεπώς οι ανάγκες μας σε ενυδάτωση και αναπλήρωση μετάλλων αλλάζουν. Μη επαρκώς ενυδατωμένος οργανισμός (και δέρμα) σημαίνει μη σωστή λειτουργία του προστατευτικού φραγμού. Σίγουρα, για την αναπλήρωση των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας, το νερό αποτελεί τη βασική πηγή ενυδάτωσης. Αλλά για την ενυδάτωση του δέρματος τι θα πρέπει να κάνουμε;

«Για  το σώμα μας το πιο ευεργετικό είναι η κατανάλωση νερού εμπλουτισμένο με μοριακό υδρογόνο. Όταν το νερό που πίνουμε, αλλά και ψεκάζουμε το πρόσωπό μας, είναι εμπλουτισμένο με μοριακό υδρογόνο, τα οφέλη για τον οργανισμό μας είναι ακόμα πιο ευεργετικά».  Το νερό με μοριακό υδρογόνο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικό, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει τις ενζυματικές λειτουργίες και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Η δική μας επιλογή προϊόντος: Συσκευή De Aqua από τη Deta Elis για την παραγωγή μοριακού υδρογόνου σε 5-10 μόλις λεπτά, για να μπορείτε να πίνετε “υδρογονοποιημένο” νερό, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε και να ευεργετείστε από τα οφέλη του».

Στο Derma Care Center μας πρότειναν μια αντιοξειδωτική  θεραπεία προσώπου για ενυδάτωση και προετοιμασία του δέρματος πριν από τις διακοπές ή και για μετά (αν έχεις περάσει πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς σωστή χρήση αντηλιακού–κακώς, εννοείται). 

4. Ενίσχυσε την ενυδάτωση του δέρματός σου στο σπίτι

Τα κατάλληλα προϊόντα που ενισχύουν την κυτταρική ενέργεια και το μικροβίωμα είναι απαραίτητα. Οι μακρινές πτήσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, το αλάτι της θάλασσας ή το χλώριο της πισίνας, η χαμηλή υγρασία του περιβάλλοντος και ο κλιματισμός μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη αφυδάτωση στο δέρμα. Διατήρησε το δέρμα σου ενυδατωμένο με προϊόντα που διεγείρουν τα κύτταρα, διατηρούν τον όξινο μανδύα και

προστατεύουν το μικροβίωμα, παρέχοντας ασπίδα προστασίας κάθε φορά που νιώθεις το δέρμα σου ξηρό, αφυδατωμένο ή τραχύ.

Η επιλογή της ειδικού: Bios Mask από τη Dermagenetic με πρεβιοτικά και βιταμίνες. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος να δώσεις ενέργεια στο δέρμα σου και να επαναφέρεις τη δροσιά και τη λάμψη του. Είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ενισχύει τη φυσική άμυνα του δέρματος ενάντια στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι ιδανική τώρα στις διακοπές, γιατί είναι πού εύκολη στη χρήση. Εφαρμόζεις το εμποτισμένο φύλλο cellulose με πρεβιοτικά και βιταμίνες στο πρόσωπο για 15-20 λεπτά και απολαμβάνεις το αναζωογονημένο δέρμα σου!

5. Πρόσθεσε αντιοξειδωτικά στην καλοκαιρινή σου ρουτίνα

Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν τη γενική υγεία και είναι απαραίτητα για το δέρμα μας, για να διατηρηθεί υγιές και λαμπερό. Επίλεξε τρόφιμα με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά (όχι όμως με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη) και χρησιμοποίησε προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, Ε και πολυφαινόλες.

Η επιλογή προϊόντος της ειδικού: Το απόλυτο μείγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών (Resveratrol, Gamma-Oryzanol και Camellia Sinensis Leaf Extract) με προβιοτικά, για την προστασία του δέρματος, η Anagin Lifting Cream Mask από τη Dermagenetic και Lefko.

6. Μην το παρακάνεις με το μακιγιάζ

Στη ζέστη, αν φοράς πολλά ρούχα, νιώθεις δυσφορία. Το ίδιο ισχύει και με το δέρμα μας. Οι βόλτες κάτω από τον καυτό ήλιο, σε συνδυασμό με τα ακατάλληλα  βαριά προϊόντα και το βαρύ μακιγιάζ φράζουν τους πόρους και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής, μελάσματος, τοξίνωσης κ.α. Το να φοράς λιγότερο ή και καθόλου μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στον ήλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές.

Η δική μας επιλογή προϊόντος για ομοιόμορφο χρωματισμό του δέρματος και κάλυψη των ατελειών της: Μinerals.  Είναι η τέλεια επιλογή για μακιγιάζ με ελαφρύ φυσικό χρώμα. Τα minerals θα τα αγαπήσεις γιατί, πέρα από την ωραία κάλυψη που προσφέρουν, ενισχύουν την υγεία του δέρματος λόγω του ψευδαργύρου και των μετάλλων που περιέχουν. Δεν περιέχουν ταλκ και αναμιγνύονται με την καθημερινή σου κρέμα, για να της δώσεις την απόχρωση που επιθυμεί.

7. Επαγγελματικές θεραπείες για να προετοιμάσεις  την επιδερμίδα 

Το δέρμα σας χρειάζεται ενέργεια-βοήθεια το καλοκαίρι που οι περιβαλλοντικές συνθήκες το επιβαρύνουν πολύ περισσότερο απ’ ότι τον χειμώνα. Ζέστη, θάλασσα και ηλιακή ακτινοβολία δημιουργούν ρύπους και ελεύθερες ρίζες, παράγοντες που συμβάλλουν στη  πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, η υπερέκθεση  στον ήλιο αφαιρεί από το πρόσωπό μας τη φυσική του υγρασία και προστασία, με αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται. Στο Derma Care Center θα βρεις όλες τις απαραίτητες θεραπείες για να λάμψεις στις διακοπές σου: Aqua Peel Hydor, Summer Peels, Oxygen Facial και Μεσοθεραπείες είναι must-do!


*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εξειδικευμένη κοσμητολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164