Ask the Expert: Ο Ιούνιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για την ακμή κι εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να την αποφύγουμε!

To καλοκαίρι είναι μια περίοδος κατά την οποία  η  ακμή έχει υφέσεις και εξάρσεις. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Με αφορμή το μήνα ευαισθητοποίησης για την ακμή, ρωτήσαμε τη Μαρία Παπαδοπούλου*, κοσμητολόγο-αισθητικό και ιδρύτρια του Derma Care Center, τι είναι τελικά η ακμή, πώς αναπτύσσεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

«Η ακμή είναι η συχνότερη πάθηση του τριχοσμηγματογόνου θύλακα και χαρακτηρίζεται από σμηγματόρροια, ανοικτούς και κλειστούς φαγέσωρες (μαύρα ή λευκά στίγματα δηλαδή), φλεγμονή μέσα και γύρω από τους σμηγματογόνους αδένες. Αναπτύσσεται στα σημεία εκείνα που οι σμηγματογόνοι αδένες έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, όπως το πρόσωπο, η ράχη και το άνω μέρος του θώρακα».

Το δέρμα μας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες υγείας, καθώς αντανακλά την εσωτερική μας υγεία αλλά και συνεισφέρει στην υγεία μας. Παλαιότερα γνωρίζαμε ότι η ακμή είναι αποτέλεσμα συνδυασμού δερμοπαθολογικών αιτίων, διατροφής και μικροβιακών παραγόντων, που φυσιολογικά βρίσκονται μέσα στους θύλακες των τριχών. Όμως, όλα τα παραπάνω είναι τα συμπτώματα. Τα πραγματικά αίτια που προκαλούν τα συμπτώματα είναι αλλού και ποικίλουν για τον καθένα μας ξεχωριστά.

«Η υγεία του δέρματος είναι για εμάς στο Derma Care Center το σημαντικότερο μέλημα. Έχοντας περάσει η ίδια ακμή την περίοδο των σπουδών μου, έχω την εμπειρία των διαφορετικών θεραπειών (με αντιβιωτικά ή ισοτρετινοΐνη), έχω πολλές φορές χρησιμοποιήσει ακατάλληλες κρέμες και  έχω υποστεί τις παρενέργειές τους και έχω πλέον αποκτήσει τη γνώση για τη σωστή αντιμετώπιση της ακμής. Παρακολουθώ στενά όλες τις εξελίξεις γύρω από την ακμή και, με τη γνώση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων, εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια τα καινούρια πρωτόκολλα για την αντιμετώπισή της –κυρίως χωρίς φάρμακα–με τη χρήση πηγών φωτός (laser)». Αξίζει να αναφερθεί ότι το Derma Care Center, βραβεύτηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές με 2 gold και 1 platinum βραβεία στα Aesthetic Awards για τα πρωτόκολλα θεραπείας της ακμής που εφαρμόζει.

Φλεγμονή, ο πραγματικός ένοχος

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology) ορίζει την ακμή ως μια χρόνια, φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος διαφορετικής αιτιολογίας. Οι  χρόνιες φλεγμονές είναι επίσης η αιτία πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, το Αλτσχάιμερ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, καθώς και πολλών άλλων. Ο αριθμός των σοβαρών ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που προκαλούνται από χρόνιες φλεγμονές έχει εκτοξευθεί στα ύψη και συσχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες τα τελευταία 50 περίπου χρόνια. Οι κύριες αιτίες της φλεγμονής είναι οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, όπως το stress, η διατροφή και γενικά ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Δε θα φαινόταν, λοιπόν, λογικό να υποθέσουμε ότι η μείωση των παραγόντων που προκαλούν φλεγμονές θα μειώσει την ακμή;

«Σε επίπεδο τοπικής παρέμβασης-θεραπείας, το πρώτο βήμα είναι να μειώσουμε τη φλεγμονή στο δέρμα». Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με έναν συνδυασμό θεραπειών, όπως:

Plasma Light Ablase Method: Fractional Plasma  για άμεση αντιφλεγμονώδη δράση, που παρέχει φωτεινή   συχνότητα  ηλεκτρονίων με αντισηπτική δράση  που θα μειώσει τη  φλεγμονώδη φάση.

Αυτόλογα peelings καλοκαιριού : Αποκατάσταση και προστασία  του μικροβιώματος με τοπική εφαρμογή μίγματος σαλικυλικού οξέος.

Oxygen Capsule: το πρόσωπο κατακλύζεται από ένα υδροσύννεφο οξυγόνου, το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια και τα βακτήρια, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του. Ο μηχανισμός δράσης της τεχνολογίας αυτής αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες του υπερβαρικού οξυγόνου στην υγεία και την ομοιόσταση των  κυττάρων. Ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του δέρματος, προάγει την αποτοξινωτική λειτουργία του δέρματος και εξασφαλίζει την ισορροπία του μικροβιώματος.

LED φωτοθεραπεία με μπλε φως: Το φως των LEDs στα 400 με 460 nm έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει το αναερόβιο μικρόβιο P. Acnes και μειώνει τις φλεγμονές στο δέρμα, αποκαθιστώντας τη λιπαρότητα και τις βλάβες τις ακμής.

Quantum Therapy: Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική τους δράση στην ακμή: παρέχουν καλύτερη αιματική κυκλοφορία και οξυγόνωση, επαναφέρουν το πολύ όξινο pH του ακνεϊκού δέρματος στα φυσιολογικά επίπεδα και, επομένως, καταστρέφουν το μικρόβιο P. Acnes, επιδρούν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, εξασφαλίζοντας καλύτερη επούλωση. Επιδιορθώνουν, λοιπόν, τις βλάβες σε επίπεδο DNA και δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση της ακμής και την αποκατάστασή της. To Derma Care Center ήταν από τα πρώτα κέντρα που χρησιμοποίησαν αυτήν την τεχνολογία στην Ελλάδα.

Ακμή: μήπως ήρθε ώρα να αλλάξεις τρόπο ζωής;

Οποιεσδήποτε τοπικές παρεμβάσεις βοηθούν μόνο προσωρινά και όχι πραγματικά. Καθώς είναι πλέον αποδεκτό ότι η διαταραχή του προσωπικού μας μικροβιώματος επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα -όπως η ακμή-και αλλού, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις τον τρόπο ζωής σου. Δηλαδή:

1) Η υγεία της εντερικής χλωρίδας συνδέεται με την υγεία του δέρματος. Η κακή γαστρεντερική υγεία σχετίζεται με την ακμή, μέσω του γνωστού άξονα εντέρου-εγκεφάλου-δέρματος. Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, διαταράσσει τη χλωρίδα του εντέρου και προάγει την υπερπαραγωγή σμήγματος στο δέρμα και την αλλαγή του μικροβιώματός του.

2) Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να έχει επιβαρυντική επίδραση στην εμφάνιση της ακμής. Ειδικότερα, οι διάφορες ορμόνες που περιέχει το γάλα (και όχι τα λιπαρά των γαλακτομικών προϊόντων) πυροδοτούν την έντονη ακμή.

3) Ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα με ακατάλληλο pH και χρήση makeup σε καθημερινή βάση διαταράσσουν την υγεία του δέρματος, προκαλούν αλλαγή του μικροβιώματος και δημιουργούν φλεγμονή στο δέρμα, καθώς ενεργοποιείται το παθογόνο μικρόβιο P. Acnes.

4) Γενικότερα, ο τρόπος ζωής μας έχει άμεση επίδραση στην εκδήλωση της ακμής. Η ποσότητα και το είδος του στρες που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, οι τοξίνες στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι, το αν γυμναζόμαστε ή όχι,  οι συνήθειες ύπνου και η εύρυθμη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού (σχετίζεται με το τι ώρα κοιμόμαστε κάθε βράδυ), αλλά και η υπερβολική έκθεσή μας στον ήλιο –είπαμε, ο ήλιος είναι ευεργετικός σε δέρματα με ακμή το καλοκαίρι, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε–είναι παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό (Και τι μάθαμε σήμερα; Ότι η φλεγμονή είναι ο πραγματικός ένοχος για την ακμή).

Επομένως, και στην περίπτωση της ακμής, τα λόγια του Ιπποκράτη είναι πάντα επίκαιρα: “Πριν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησέ τον αν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει”.

*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εξειδικευμένη κοσμητολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164