Η πανδημία έφερε στη ζωή μας μια ολοκαίνουργια πραγματικότητα και μερικούς νέους όρους. Από τότε που μπήκε στην καθημερινότητά μας η μάσκα μπήκε και το Maskne.
Αν παρακολουθείς αυτήν εδώ τη στήλη κάπου θα έχεις διαβάσει για το Bacne που προκύπτει από τις λέξεις Back και Acne και πρόκειται για την ακμή της πλάτης. Αν είσαι υποψιασμένη, θα έχεις καταλάβει ότι το Maskne προέρχεται από τις λέξεις Mask και Acne και πρόκειται για μια ολοκαίνουργια μορφή ακμής που εξαπλώνεται στα σημεία που η μάσκα ακουμπά το πρόσωπό μας, κυρίως περιστοματικά και γύρω από τη μύτη, και απασχολεί πολλούς από εμάς και όχι μόνο τους εφήβους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί βγάζουμε σπυράκια όταν φοράμε μάσκα και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Και πάλι, αν παρακολουθείς αυτήν εδώ τη στήλη, θα έχεις καταλάβει ότι για να αντιμετωπίσουμε κάτι πρέπει να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει. Ο δερματολόγος και διδάκτωρ Πανεπιστημίου, Στέλιος Αγγελίδης, μας δίνει όλες τις απαντήσεις!
Τι είναι το Maskne και γιατί δημιουργείται;
“Με τη χρήση της μάσκας δημιουργούνται σπυράκια στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα και αυτό είναι γνωστό ως maskne”, μας λέει ο δερματολόγος και συνεχίζει: “Επειδή δεν οξυγονώνεται η περιοχή αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον υγρό και δημιουργεί ένα φράξιμο στο σημείο που υπάρχουν οι πόροι. Δεύτερη και πολύ σημαντική αιτία είναι η τριβή καθώς ειδικά οι υφασμάτινες μάσκες που δεν έχουν έλασμα εφάπτονται στο πρόσωπο περισσότερο από τις χειρουργικές μάσκες. Αν δε η κυρία που φοράει μια τέτοια μάσκα είναι βαμμένη από κάτω τα πράγματα εντείνονται περισσότερο καθώς συντρέχουν πολύ λόγοι: τριβή, μακιγιάζ και έλλειψη οξυγόνου”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βεβαίως, υπάρχει και μια ακόμη αιτία η οποία είναι σε πολύ μικρότερο ποσοστό, όπως επισημαίνει ο γιατρός και προέρχεται από το γεγονός ότι η φροντίδα κάτω από τη μάσκα είναι πλημμελής επειδή ακριβώς δεν φαίνεται η περιοχή. Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως στις μικρότερες ηλικίες!
Περιστοματική ακμή: τι την προκαλεί και γιατί τώρα με τις μάσκες πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί!
Τα σπυράκια στην περιοχή γύρω από το στόμα είναι ένα φαινόμενα που μπορεί να έχεις εντοπίσει σε κάποιον γύρω σου ή πολύ πιθανόν να το έχεις κι εσύ αν υιοθετείς κάποια από τις παρακάτω συνήθειες για τις οποίες μιλάει ο δερματολόγος: “Ενώ ιατρικά σε όλα τα βιβλία η αιτία για την περιστοματική ακμή είναι ορμονική, στην Ελλάδα υπάρχουν και κάποιες μηχανικές αιτίες κακοποίησης δέρματος. Ποιες είναι αυτές; Ένα πολύ βασικό είναι τα γένια του συντρόφου που τρυπάνε το δέρμα, το τραυματίζουν και έτσι γίνεται επιρρεπές στις μολύνσεις. Επίσης, πέρα από το γεγονός ότι τα γένια έχουν από μόνα τους μικρόβια είναι σαν ένα συνεχόμενο μηχανικό peeling, σαν να παίρνεις μια βούρτσα και να τρίβεσαι συνέχεια!”.
Είμαστε σίγουροι πως αυτό είναι κάτι που δεν είχες σκεφτεί ποτέ, όπως ακριβώς ότι μια αιτία για την περιστοματική ακμή είναι το συνεχόμενο ή το επίμονο πλύσιμο των δοντιών: “Η οδοντόκρεμα κατεβαίνει και φτάνει στο πηγούνι. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν μέσα φθόριο το οποίο είναι χημικός παράγοντας και είναι σαν να κάνεις συνέχεια peeling”.
Τέλος, μια τρίτη αιτία είναι ότι ασυναίσθητα ακουμπάμε το πηγούνι μας σκεπτόμενοι.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσεις και τη μάσκα, το πρόβλημα εντείνεται.
Τι να κάνω καθημερινά;
Από την θεωρία στην πράξη: επειδή δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τη μάσκα, μπορείς να στοχεύσεις στην σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σου. Το ιδανικότερο σενάριο είναι να σταματήσεις να κάνεις μακιγιάζ. Σκέψου το: αν φοράς μάσκα στην εργασία σου, δηλαδή τις περισσότερες ώρες, δεν υπάρχει κανένας λόγος κάτω από τη μάσκα να έχεις makeup. Επίσης, αυτό το διάστημα θα πρέπει να επενδύσεις οπωσδήποτε σε μια κρέμα, όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου και αυτή είναι η σμηγματορυθμιστική!
“Στο υγρό περιβάλλον υπερεκκρίνεται σμήγμα και μέσα από τη μάσκα το περιβάλλον είναι υγρό. Άρα, αν έχεις βάλει μια τέτοια κρέμα, ακόμη και αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, είσαι καλυμμένη για τις ώρες που θα φοράς τη μάσκα”, τονίζει ο δερματολόγος.
Η πιο βασική τροποποίηση, λοιπόν, είναι στην κρέμα η οποία πρέπει από απλή ενυδατική να είναι σμηγματορυθμιστική. Όσο για την αντηλιακή, εδώ η απάντηση εξαρτάται από το πόσες ώρες και πού φοράς μάσκα: “Η αντηλιακή μπαίνει υποχρεωτικά σε όλο το πρόσωπο εκτός αν πρόκειται να είμαστε με μάσκα όλες τις ώρες, ακόμη και στο δρόμο!”
Και ένα ακόμη tip που θα σε βοηθήσει να μειώσεις την έκκριση σμήγματος είναι να έχεις στην τσάντα σου ένα μικρό micellaire (αυτά τα ειδικά νεράκια καθαρισμού) και λίγα βαμβάκια: “Υπάρχει μια στιγμή μέσα στην ημέρα που γίνεται το λεγόμενο σμηγματοροϊκό peak. Αυτό εξαρτάται από την ώρα που έχει ξυπνήσει κανείς. Αν, για παράδειγμα, έχεις ξυπνήσει περίπου στις 8.00 αυτό γίνεται περίπου στη 13.00, ενώ αν ξυπνήσεις αργότερα, γίνεται αργότερα. Είναι το σημείο που αρχίζεις να γυαλίζεις. Αν ήσουν βαμμένη αυτό που θα έκανες ήταν να ταμπονάρεις το μακιγιάζ με πούδρα. Τώρα με τη μάσκα αυτό που πρέπει να κάνεις και με το οποίο θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά είναι ένα refresh του δέρματός σου με micellaire και να ανανεώσεις την σμηγματορυθμιστική κρέμα”.
Last but not least: χρησιμοποίησε πιο όξινα προϊόντα
Όπως έχουμε γράψει παλιότερα εδώ, η επιδερμίδα μας για να είναι υγιής πρέπει να έχει ελαφρώς όξινο περιβάλλον, ωστόσο το υγρό περιβάλλον της μάσκας κάνει την επιδερμίδα πιο αλκαλική. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ειδικά αυτό το διάστημα να βάλουμε στη ρουτίνα μας πιο όξινα προϊόντα όπως, για παράδειγμα, μια λοσιόν με AHA η οποία είναι και όξινη και κάνει μικροαπολέπιση διώχνοντας τα νεκρά κύτταρα και επιτρέποντας στους πόρους να αναπνέουν όσο πιο ελεύθερα γίνεται.
Photo: Getty Images
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ