Η ακμή είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες! Από την φίλη της ανηψιάς μου που είναι 16 χρονών, μέχρι εμένα που είμαι 30 και ακόμη και την μητέρα μου που είναι 50! Ok, μπορεί να μην έχω ανηψιά, μπορεί η μητέρα μου να έχει πρόσωπο φεγγάρι, αλλά ελπίζω να σου έκανα σαφές ότι η ακμή πλέον δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία (και σίγουρα όχι στο δικό μου πρόσωπο!). Και ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων εμάς που έχουμε ακμή; Ξέρω ότι η απάντηση πέρασε μόλις από το μυαλό σου. Σωστά! Τα χάπια είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας. Αυτή ακριβώς την συζήτηση κάναμε με την δερματολόγο- αισθητική ιατρό Μάργκυ Καπελάρη η οποία α) μου έδωσε έξι ολοκαίνουριες θεραπείες για την ακμή και β) μου εξήγησε τι συμβαίνει με τα γνωστά χάπια που οι περισσότεροι δερματολόγοι συστήνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Μήπως τελικά, δεν πρέπει να τα φοβόμαστε τόσο;
Όλες οι απαντήσεις παρακάτω!
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΠΙΑ
1. Τοπική αγωγή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Φωτοθεραπεία με μπλε και κόκκινο φως
Τότε γιατί να το κάνω; Αν έχεις ειδική αντένδειξη να μην πάρεις το χάπι, δεν έχεις την υπομονή να κάνεις την θεραπεία με αλοιφές και κυρίως διαθέτεις χρήματα που θέλεις να ξοδέψεις!
Η γνώμη της δερματολόγου: Και σε αυτή την περίπτωση και βάσει μελετών έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της αλοιφής έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το Isolaz. Το κάνεις μόνο όταν δεν έχεις υπομονή να βάζεις αλοιφές ή δεν το κάνεις σωστά.
Τις ραδιοσυχνότητες τις ακολουθούμε αν έχουμε μια ήπια κυστική ακμή ή ανοιχτούς πόρους. Για να δούμε αποτέλεσμα χρειάζονται έξι περίπου εβδομαδιαίες συνεδρίες με κόστος 100 ευρώ η καθεμία.
5. Fractional laser διοξειδίου
Και σε αυτή την περίπτωση το fractional laser απευθύνεται σε ήπια κυστική ακμή ή ανοιχτούς πόρους. Εδώ χρειάζονται τρεις μηνιαίες συνεδρίες, καθεμία εκ των οποίων η καθεμία κοστίζει 300 ευρώ.
Tip: τόσο στις ραδιοσυχνότητες όσο και στο fractional laser το αποτέλεσμα είναι της τάξεως του 70% μέσο όρο ανταπόκρισης.
6. Θεραπεία με οστρακοειδή
Νέες τοπικές θεραπείες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα ενάντια του βακτηριδίου της ακμής από μια ουσία που βγαίνει από τα οστρακοειδή. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, τουλάχιστον σε επίπεδο εργαστηρίου, και σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα θα μπορούμε να το εφαρμόζουμε.
Μια άλλη κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιήσουν αβλαβείς ιούς που ζουν στο δέρμα μας και να τους τροποποιήσουν γεννετικά έτσι ώστε να μπορούν να καταπολεμούν το βακτηρίδιο της ακμής. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε το μέλλον να μας δείξει. Πλέον προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο μας τον οργανισμό σαν όπλο και αυτή είναι μια τάση που εφαρμόζεται και στην περίπτωση της ακμής.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΧΑΠΙΑ: ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
Οι περισσότερες όταν ακούμε χάπια το μυαλό μας κάνει συνειρμούς με προληπτικές εξετάσεις και παρενέργειες. Τι λέει, όμως, η Μάργκυ Καπελάρη; Πόσο ασφαλή είναι αυτά τα χάπια που όλοι γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση της ακμής και ποια τα αποτελέσματά του σε σχέση με τις παραπάνω θεραπείες;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παλιά καλά φάρμακα που δουλεύουν στην ακμή και δίνουμε με θεραπεία από το στόμα. Πρόκειται για φάρμακα που περιέχουν παράγωγο της βιταμίνης Α, την ισοτρετινοϊνη;. Το φάρμακο αυτό εξακολουθεί να αποτελεί το Gold Standard καθώς είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις πιο δύσκολες μορφές ακμής με ποσοστά επιτυχίας σχεδόν 90%.
Αλήθεια, εσύ έχεις αποφασίσει ποια θεραπεία να ακολουθήσεις και γιατί; Έπασχες ποτέ από ακμή; Πώς την αντιμετώπισες; Στείλε το σχόλιό σου εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ