Τα αντηλιακά είναι η πιο παρεξηγημένη κατηγορία καλλυντικών. Και θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί: γιατί ενώ στην ουσία μας βοηθούν να μαυρίσουμε πιο σωστά χωρίς να ρισκάρουμε τίποτα από την εμφάνισή μας και χωρίς να ξυπνήσουμε μια μέρα με 4651 πανάδες στο πρόσωπό μας, το φοράμε με το ζόρι κάποιες φορές γιατί ΠΡΕΠΕΙ και προσπαθούμε να κλέψουμε στο SPF: όσο πιο χαμηλό τόσο πιο καλό! Και ο λόγος απλός: όταν φοράμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη δεν μαυρίζουμε!
Κάπου εδώ μόλις πληκτρολόγησα έναν από τους μεγαλύτερους μύθους που κυκλοφόρησε ποτέ για τα αντηλιακά. Και επειδή η ειδικός είναι πάντα μια σημαντική βοήθεια για να βάλεις τα πράγματα σε τάξη, να τι μας είπε η αισθητικός Τάνια Σίννη (που ό,τι μας λέει την ακολουθούμε πιστά!)
Μύθος 1: Δεν βάζω αντηλιακό γιατί θέλω να μαυρίσω!
Η πραγματικότητα: Όταν δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό καιγόμαστε και δεν μαυρίζουμε. Το λεγόμενο κοκκίνισμα που εμφανίζεται στους πιο ανοικτόχρωμους σε κάθε περίπτωση προαναγγέλλει «κάψιμο» και όχι μαύρισμα. Η κοκκινίλα θα μείνει απλώς κοκκινίλα, ενώ αν δεν τη αντιμετωπίσουμε σωστά, το δέρμα στο σημείο αυτό θα ξεφλουδίσει. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει η ειδικός, όταν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό, μαυρίζουμε και έχει μεγαλύτερη διάρκεια καθώς αποφεύγουμε τις ζημιογόνες επιδράσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μύθος 2: Έχω σκουρόχρωμο δέρμα και δεν χρειάζομαι αντηλιακό!
Η πραγματικότητα: Όντως οι άνθρωποι με πιο σκούρα φωτότυπα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μελανίνης στο δέρμα τους και καλύτερη προστασία, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντιηλιακό γιατί πολλές σχετιζόμενες με τον ήλιο δερματικές μεταλλάξεις είναι πιο συχνές σε αυτούς τους τύπους δέρματος. Επομένως, δεν πρέπει να μείνουμε απροστάτευτες! Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να μας προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Σύμφωνα μάλιστα με την Τάνια Σίννη, ο καρκίνος του δέρματος στους σκουρόχρωμους ανθρώπους διαγιγνώσκεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, λόγω της λάθος αντίληψης που έχουν ότι δεν κινδυνεύουν. Μην ξεχνάς, λοιπόν, το αντιηλιακό σου!
Μύθος 3: Κάθομαι στη σκιά και δεν έχω ανάγκη από προστασία!
Η πραγματικότητα: Ούτε η σκιά, αλλά ούτε τα γυαλιά ηλίου ή τα ρούχα μπορούν να μας προστατεύσουν γιατί η ηλιακή ακτινοβολία διαθλάται και τα διαπερνά. Οι ομπρέλες επίσης δεν είναι εντελώς φωτοσκιερές, δηλαδή δεν απορροφούν εντελώς την ηλιακή ακτινοβολία. Καθώς ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και το νερό, μπορεί να μας «αρπάξει» ακόμα και όταν διαβάζουμε ήσυχες ένα βιβλίο κάτω από την ομπρέλα.
Μύθος 4: Είμαι στο νερό, οπότε το αντηλιακό είναι περιττό!
Η πραγματικότητα: Η Τάνια Σίννη είναι κατηγορηματική: Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Το νερό όχι μόνο αφήνει τη UV ακτινοβολία να το διαπεράσει αλλά την τραβάει κιόλας, λειτουργώντας, κατά κάποιον τρόπο, ως μεγεθυντικός φακός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μύθος 5: Το αντιηλιακό το βάζουμε μόνο το καλοκαίρι!
Η πραγματικότητα: Όντως η UVB (γνωστή και ως UV Burn: ευθύνεται για το κάψιμο στην επιδερμίδα μας) είναι πιο ισχυρή το καλοκαίρι, αλλά η UVA (γνωστή και ως UV Age: ευθύνεται για την φωτογήρανση) είναι παρούσα όλο το χρόνο και είναι αυτή που δημιουργεί τις ζημιές στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και προκαλεί και τη φωτογήρανση.
Μύθος 6: Ο ήλιος βοηθά την ακμή!
Η πραγματικότητα: Το μαύρισμα μετά από έκθεση στον ήλιο μπορεί προσωρινά να κάνει λιγότερο εμφανή το ερεθισμένο δέρμα και τα σπυράκια αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει. Το καλοκαίρι θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς αντηλιακή κρέμα για αποφυγή των δυσχρωμιών και μελαγχρώσεων που προκαλεί ο ήλιος στις πρόσφατες βλάβες ακμής. Αξίζει να τονιστεί ότι τα δέρματα με ακμή πρέπει να χρησιμοποιούν άλλες φόρμουλες αντηλιακού σχεδιασμένες ειδικά γι’ αυτό το πρόβλημα.
Η ειδικός μας συμβουλεύει να αποφύγουμε τις πολύ λιπαρές κρεμώδεις ή ελαιώδεις συνθέσεις και τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα. Ένα αντηλιακό τζελ ή σπρέι με διάφανη υφή είναι το κατάλληλο για το σώμα μας. Για το πρόσωπο προτιμησε ένα λεπτόρρευστο προϊόν που θα αναγράφει επιπλέον ότι είναι «oil free» και «non comedogenic», κατάλληλο για λιπαρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες.
Μύθος 7: Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσω αντηλιακό αν πάω για μπάνιο μετά τις 3 το μεσημέρι.
Η πραγματικότητα: Σίγουρα η πιθανότητα εγκαύματος είναι μεγαλύτερη όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ, από τις 10 περίπου το πρωί έως 15:00, αλλά η Τάνια Σίννη προειδοποιεί ότι το μαύρισμα σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας δεν είναι ασφαλές. Παρά το γεγονός ότι οι ακτίνες UVB, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κάψιμο και ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος, βρίσκονται σε κορύφωση εκείνες τις ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβες την υπόλοιπη ημέρα.
Τις συννεφιασμένες, δε, μέρες πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή, καθώς, όπως εξηγεί η ειδικός, τα σύννεφα εμποδίζουν τις υπέρυθρες ακτίνες, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε καύσο, αλλά μπλοκάρουν μόνο το 20 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επομένως, είναι ακόμα πιο εύκολο να καούμε.
Μύθος 7: Ορισμένες ουσίες στα αντηλιακά είναι πιο επικίνδυνες από τον ίδιο τον ήλιο.
Η πραγματικότητα: Μπορεί να έχουμε ακούσει τους ισχυρισμούς ότι ορισμένα αντηλιακά συστατικά μπορεί να είναι καρκινογόνα ή να έχουν οιστρογόνα με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό. Καμία όμως εμπεριστατωμένη έρευνα, όπως μας ενημερώνει η Τάνια Σίννη, δεν έχει συνδέσει τα αντηλιακά με τον καρκίνο. «Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή όλες τις έρευνες και τα ιατρικά συνέδρια που διεξάγονται και ομόφωνα όλοι οι επιστήμονες απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Το απόλυτο πείραμα γίνεται κάθε Σαββατοκύριακο στην παραλία, όταν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αντιηλιακό. Αν ήταν βλαβερό, θα το ξέραμε μέχρι τώρα».
Και μερικές συμβουλές για τη σωστή χρήση του αντιηλιακού…
– Εφαρμόζεται πάντα μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο σε στεγνό δέρμα.
– Τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται με ειδικά ρούχα, γυαλιά και καπέλο.
– Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, λόγω των ορμονικών αλλαγών, εμφάνισης έντονων μελαγχρώσεων.
– Δεν ξεχνάμε να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας μετά τις βουτιές και κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην παραλία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ