Site icon TLIFE

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Τι προκαλεί στο δέρμα και πώς να το προστατεύσεις

Γνωρίζεις ήδη τους εχθρούς της επιδερμίδας σου και προσπαθείς να τους αποφεύγεις ή να τους αντιμετωπίζεις με τα σωστά προϊόντα και συνήθειες. Ο ήλιος και πιο συγκεκριμένα οι ακτίνες του βρίσκονται στην πρώτη θέση εκείνων που προκαλούν ζημιά και αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια δεν βγαίνεις ποτέ από το σπίτι χωρίς αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Στρες, ζάχαρη αλλά και το blue light που εκπέμπουν κινητά και υπολογιστές είναι τα αμέσως επόμενα. 

Εκείνο όμως που δεν σκέφτεσαι συχν,ά αν και βρίσκεται ψηλά στη λίστα, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Τι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση

Ναι, πρόκειται για το καυσαέριο που κάποιες φορές μπορείς ακόμη και να το δεις όταν βρίσκεσαι σε κεντρικές οδούς της πόλης. Καθώς και ο καπνός που βγαίνει από τα εργοστάσια ή ακόμη και από τις καμινάδες τώρα τον χειμώνα. Υπάρχει όμως και η ρύπανση που δεν είναι ορατή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά στοιχεία που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και του θείου, όζον καθώς και υδρογονάνθρακες που περιέχονται στα τσιγάρα. Επίσης, εκτός από το εξωτερικό περιβάλλον, ρύπανση μπορεί να υπάρχει και μέσα στο σπίτι και προκαλείται από προϊόντα οικιακής χρήσης ή ακόμη και αρωματικά κεριά. 

Με ποιον τρόπο επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση το δέρμα

Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ζημιά. Το δέρμα άλλωστε είναι η ασπίδα προστασίας των εσωτερικών οργάνων από τις εξωτερικές επιθέσεις. Τα υπολείμματα της ρύπανσης “κάθονται” στο δέρμα όπως ο καπνός στον τοίχο ή το περβάζι. Οι ρύποι όμως δεν μένουν στην επιφάνεια, έχουν την δυνατότητα να διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα τους δέρματος με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι, να χάνεται η ελαστικότητα, να προκαλείται θαμπάδα και σημάδια γήρανσης. 

Και, για να γίνω πιο συγκεκριμένη, το όζον δεν έχει την δυνατότητα μεν να διεισδύσει στο δέρμα, αλλά προκαλεί βλάβη μειώνοντας τα αντιοξειδωτικά φυσικά στοιχεία που ευθύνονται για την καλή κατάσταση και όψη του. Αντίθετα όμως με το όζον, άλλοι τύποι ρύπων, όπως είναι για παράδειγμα τα σταγονίδια, μπορούν με ευκολία να διεισδύσουν δημιουργώντας από σημάδια ακμής μέχρι κηλίδες. 

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Αν και υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις τις ατέλειες, η καλύτερη λύση, όπως πάντα, είναι η πρόληψη. Αν έχουν ήδη προκληθεί, θα πρέπει να επισκεφτείς τον δερματολόγο, που θα σου προτείνει την κατάλληλη αγωγή αν έχεις ακμή ή λέιζερ, θεραπείες και τα σωστά προϊόντα περιποίησης στην περίπτωση που έχεις αποκτήσει κηλίδες ή θαμπή όψη. 

Πώς να προστατεύσεις το δέρμα 

Πολύ απλά. Με προϊόντα που έχουν αντιοξειδωτική δράση και κυρίως ορούς. Το δέρμα διαθέτει φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία αποδυναμώνονται και υπολειτουργούν μετά τη χρόνια έκθεσή στους ρύπους της ατμόσφαιρας. Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η χρήση της σωστής φόρμουλας, που θα πάρει την πρώτη θέση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης πρωί και βράδυ.

Ακόμη καλύτερο είναι να επιλέξεις anti polution φόρμουλες, που περιέχουν στη σύνθεσή τους φυσικά συστατικά, όπως είναι το gingko, βιταμίνες C και E καθώς και φερουλικό οξύ. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζεις πως όσο πιο δυνατός είναι ο δερματικός φραγμός τόσο δυσκολότερα εισχωρούν οι ρύποι. Και για να τον ενισχύσεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιείς προϊόντα περιποίησης που περιέχουν κεραμίδια, λιπίδια και, κυρίως, αντηλιακή κρέμα καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ηλιακή ακτινοβολία άλλωστε, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, επιδεινώνει τις επιπτώσεις.

 

 

© 2025 tlife.gr