Είμαι 30 και έχω ακμή! Πώς γίνεται;

Έχεις περάσει μια εφηβεία με υπέροχη, αλαβάστρινη επιδερμίδα την στιγμή που οι περισσότεροι συμμαθητές σου έβλεπαν συχνότερα τον δερματολόγο τους παρά τον καθηγητή τους. Ακμή γαρ…
Κι ενώ καμαρώνεις για το γεγονός ότι πέρασες μια ολόκληρη εφηβεία χωρίς να ξέρεις τι σημαίνει σπυράκι, ξυπνάς μια μέρα κάπου εκεί στα 25 σου (μπορεί και στα 35 σου, στα 45 σου κοκ…), κοιτάς τον καθρέφτη σου και τα βλέπεις μπροστά σου! Ναι, η ακμή δεν κάνει διακρίσεις και σε απλά ελληνικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Γιατί; Πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις; Τι μέτρα πρέπει να λάβεις σε σχέση με τον ήλιο; Η δερματολόγος Άννα Παγούνη έχει τις απαντήσεις και είναι τόσο κατανοητές που ίσως για πρώτη φορά βάλεις σε τάξη το section “σπυράκια!”.
Ακμή: σε τι διαφέρει αυτή των ενηλίκων σε σχέση με των εφήβων;
Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος η οποία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία αλλά δεν έχει ηλικία. Μπορεί να εμφανιστεί όποτε θέλει, γεγονός το οποίο έχω διαπιστώσει εξάλλου και η ίδια. Ήξερες, όμως, ότι υπάρχει κι ένα άλλο είδος ακμής; Ονομάζεται ροδόχρους ακμή και εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, σε γυναίκες και άντρες, ενώ συνδυάζεται και με άλλα χαρακτηριστικά- συμπτώματα. Ποια είναι αυτά; Ερυθρότητα στο πρόσωπο κι ευρυαγγείες ενώ εντείνεται συνήθως με κάποιες τροφές (καυτερές τροφές, κόκκινο κρασί, πιπέρι κλπ.), με την έκθεσή μας στην ζέστη ή τον ήλιο, αν κάτσουμε κοντά σε εστίες ζέστης όπως για παράδειγμα πάνω από μια κατσαρόλα ή δίπλα στο τζάκι.
Η ροδόχρους ακμή μπορεί να περάσει από μόνη της αλλά τις περισσότερες φορές θέλει φαρμακευτική αγωγή, κρέμες, αντιβίωση ή οποιαδήποτε θεραπεία μας δώσει ο δερματολόγος.
Τέλος, ένα ακόμη είδος ακμής που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι η ορμοεξαρτώμενη ακμή. Μερικά χαρακτηριστικά αυτού του είδους ακμής είναι να εμφανίζονται σπυράκια πριν την περίοδο ή να υπάρχουν πολυκυστικές οωθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία!
Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης. Και τώρα τι κάνω;
Όπως μας είπε η δερματολόγος Άννα Παγούνη, η ακμή έχει πολλές αιτίες. Ωστόσο, η σημαντικότερη είναι οι ορμονικοί παράγοντες. Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης, αυτοί εξαρτώνται άμεσα από τις αιτίες που προκαλούν την ακμή.
Αν για παράδειγμα τα αίτια είναι ορμονικά, ρυθμίζουμε τις ορμόνες μας. Αν μιλάμε για ροδόχρους ακμή, μειώνουμε τους παράγοντες εκείνους που την εντείνουν όπως την έκθεσή μας στον ήλιο, την κατανάλωση καυτερών φαγητών κλπ.
Έχω ακμή! Μπορώ να χρησιμοποιώ παράλληλα κρέμες για αντιγήρανση ή σύσφιξη;
Εδώ τα νέα είναι θετικά. “Είτε έχουμε ακμή είτε όχι μπορούμε να χρησιμοποιούμε παράλληλα κρέμες για αντιγήρανση και σύσφιξη. Αυτό που προσέχουμε, όμως, πάντα είναι η κρέμα που θα βάλουμε να είναι ενυδατική και αντιγηραντική και να διαλέξουμε την σωστή υφή της κρέμας”, μας λέει η δερματολόγος.
Δηλαδή να είναι πιο λεπτόρρευστη, να μην είναι φαγεσωρογόνος ενώ όσον αφορά τα αντηλιακά μας να επιλέξουμε σμηγματορυθμιστικά. Επίσης, καλό είναι να βάζουμε λεπτόρρευστες υφές και να μην χρησιμοποιούμε κρέμες αλλά emulsion που έχουν πιο ανάλαφρη σύνθεση.
Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή!”. Μύθος ή πραγματικότητα;
Μέχρι τώρα λέγαμε ότι ο ήλιος κάθε άλλο παρά καλό κάνει στην ακμή και ότι το μόνο το οποίο βελτιώνεται σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες με το μαύρισμα είναι να φαίνεται λιγότερο η ερυθρότητα των σπυριών, μας λέει η Άννα Παγούνη.
Τα πράγματα είναι απλά, σκέψου το: Όταν έχουμε ένα πρόσωπο που είναι πιο μαυρισμένο δεν φαίνεται η κοκκινίλα και η όψη είναι πιο βελτιωμένη. Όταν, όμως, το δέρμα ασπρίσει το πρόβλημα θα είναι εκεί και θα φανεί πάλι!
Τελευταία, όμως, έχουν γίνει μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ήλιος μπορεί να βελτιώσει την ακμή (προσοχή: να βελτιωθεί και όχι να ιαθεί!). Φαντάσου μια παρεμφερή κατάσταση με την βελτίωση που μπορεί να έχει η ακμή από το laser. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για την ροδόχρους ακμή η οποία αντίθετα εντείνεται από την έκθεσή μας στον ήλιο.
Ακμή Μαγιόρκα! Πώς είπατε;
Κάποιες φορές ο ήλιος δημιουργεί εξανθήματα στο ντεκολτέ, στην πλάτη ή και άλλα σημεία. Του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την ακμή Μαγιόρκα και πρόκειται για το θυλακικό κι ακνεϊκό εξάνθημα που μπορεί να προκληθεί από τον ήλιο.
Τα don’ts της ακμής!
1.
Δεν πειράζουμε ποτέ τα σπυράκια γιατί μένουν σημάδια! Πρόκειται για την λεγόμενημεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση (αυτό το καφέ σημάδι) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουμε ουλές. Τα πρώτα αν δεν φύγουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές λευκαντικές κρέμες ή να κάνουμε peeling.
2. Αποφεύγουμε τις παχύρρευστες και λιπαρές συνθέσεις. Το ντεμακιγιάζ και ο καθαρισμός του προσώπου πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε πρωί και βράδυ με ειδικά σαπούνια τα οποία είναι συνήθως gel σε υγρή μορφή ενώ πριν το καθαρισμό του προσώπου πρέπει να ξεβγάλουμε το μακιγιάζ ή με λοσιόν με τα ειδικά προϊόντα που μοιάζουν με νερό.
3. Δεν χρησιμοποιούμε μαντηλάκια παρά μόνο όταν είμαστε κάπου εκτός και δεν έχουμε μαζί τα προϊόντα ντεμακιγιάζ μας. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, πλένουμε το πρόσωπό μας με gel.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164