Αν αγαπάς αυτήν εδώ τη στήλη και την παρακολουθείς συχνά θα έχεις βαρεθεί μόλλον να με ακούς/διαβάζεις σωστότερα να ταλαιπωρούμαι με την ακμή. Και πιο συχνά παραπονιέμαι στην δερματολόγο μου μέχρι την τελευταία επίσκεψη που της ζήτησα να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με σπυράκια και πως σε αυτή την ηλικία πρέπει να γίνει ένα focus στην αντιγήρανση (και ρυτίδες και σπυράκια είναι ένα πολύ βαρύ combo για να αντέξει κανείς!). Η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική: “οι κρέμες που σου δίνω για την ακμή περιέχουν ρετινόλη. Δεν υπάρχει καλύτερο αντιγηραντικό συστατικό από αυτό!”.
Και κάπως έτσι, προέκυψε αυτό το βιωματικό (και πάλι!) άρθρο για το μαγικό συστατικό, τη ρετινόλη που πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει η κρέμα σου. Γιατί η ρετινόλη θα σου δώσει το πιο νέο πρόσωπο που είχες ποτέ! Κι αν σου είναι άγνωστη λέξη, ή έστω εσύ κι αυτή δεν γνωρίζεστε καλά, αυτό το άρθρο ξεκαθαρίζει το τοπίο και σου μαθαίνει όλα όσα πρέπει να ξέρεις! Να οι σημειώσεις που κράτησα από την δερματολόγο Μάργκυ Καπελάρη και στις μεταφέρω!
Ρετινόλη: από την ακμή στην αντιγήρανση!
“Μεγαλώνουμε κάθε μέρα και κάθε λεπτό,εκτός όμως από εμπειρίες μαζεύουμε και
ρυτίδες (χρονολογική γήρανση) και πανάδες, καμιά φορά νωρίτερα από άλλους συνομίληκους αν δεν προσέχουμε την έκθεση στον ήλιο (φωτογήρανση).
Ευτυχώς υπάρχει ένα ισχυρό όπλο η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της! Ξέρουμε όμως πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να έχουμε αποτέλεσμα χωρίς να ερεθιστούμε;
Αρχικά μιλάμε για μια μεγάλη οικογένεια με μητέρα τη ρετινόλη ή αλλιώς βιταμίνη Α και τους απογόνους: τη ρετιναλδεϋίδη, παλμιτική ρετινόλη, το ρετινοϊκό οξύ, τη τρετινοίνη, την αδαπαλένη και την ταζαροτένη. ‘Οσον αφορά την αντιγηραντική της δράση; Όλα ξεκίνησαν σαν τοπική θεραπεία στο δέρμα εφήβων με ακμή από την δεκαετία του ΄80, σύντομα, όμως, είδαν τη διαφορά στην αντιγήρανση. Έτσι σήμερα, η ρετινόλη βρίσκεται σε κάθε κρέμα!”.
Η ρετινόλη κάνει (και) απολέπιση!
Πράγματι οι ουσίες αυτές δρουν βαθιά στα κύτταρα μας μέσα κι έχουν δράση σαν τις ορμόνες, δίνοντας εντολές κατευθείαν στον πυρήνα των κυττάρων του δέρματος μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιταχύνουν την ανανέωση των κυττάρων και να διώχνουν όλες τις «νεκρές» στοιβάδες που μαζεύονται όταν μεγαλώνουμε γιατί απλά τεμπελιάζει η επιδερμίδα μας. Για αυτό και όταν τα βάζουμε αποκτούμε αυτό το ροδαλό χρώμα της υγείας. Ένα τέτοιο γερό καινούριο δέρμα κρατά μέσα του την υγρασία και είναι ελαστικό.
Πόσο καιρό πρέπει να βάζω ρετινόλη για να δω αποτέλεσμα;
Τι άλλο κάνουν οι κρέμες με ρετινόλη; Αυξάνουν τη σύνθεση του κολλαγόνου άρα μειώνονται οι ρυτίδες. Πόσο γρήγορα; Θέλουμε τουλάχιστον 6 μήνες χρήση κάθε βράδυ- σύμφωνα με τις μελέτες που κράτησαν δυο χρόνια- ενώ το μέγιστο του αποτελέσματος το φτάνουμε μετά από έναν χρόνο χρήσης! Όμως, δεν αρκεί αυτό, να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή εντατικά για ένα διάστημα μια κρέμα με ρετινόλη και μετά να την αφήσουμε στην άκρη. Για να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα που κερδίσαμε βάζουμε τη κρέμα τρεις φορές την εβδομάδα αλλιώς θα χάσουμε ο,τι με κόπο χτίσαμε! Επίσης, δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερη ρετινόλη βάζουμε τόσο μικρότερες γινόμαστε!
Ρετινόλη και παράγωγα: τι είναι ποιο δυνατό;
Πέρα από τη ρετινόλη υπάρχουν και τα φαρμακευτικά παράγωγα τρετινοίνη και αδαπαλενη που είναι πιο δυνατά, έχουν γρηγορότερο αποτέλεσμα αλλά και συχνά περισσότερο ερεθισμό. Η ρετινόλη είναι 20 φορές λιγότερο δραστική αλλά ακόμα και τα ευαίσθητα δέρματα τη δέχονται. Κάπου ανάμεσα τους από άποψη δραστικότητας και ερεθισμού είναι η ρετιναλδεϋδη. Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι και εκείνη αναπλάθει επιδερμίδα και κολλαγόνο, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς!
Ρετινόλη και παρενέργειες: κι αν κοκκινίσω;
Ωραία, από όσα διάβασες μέχρι εδώ φαίνεται η ρετινόλη να είναι το αγαπημένο σου μαγικό συστατικό. Όμως, με δεδομένο ότι είναι και ένα πολύ δραστικό συστατικό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμη κι αν η επιδερμίδα σου είναι πολύ ευαίσθητη, αν έχεις έκζεμα ή ροδόχρου νόσο; Η απάντηση είναι “ναι”! Υπάρχουν και για σένα μορφές και συγκεντρώσεις που δεν θα σε κάνουν να κοκκινίσεις και να ξεφλουδίσεις.
‘Ετσι κι αλλιώς αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει αυτό να συμβαίνει σε κανένα δέρμα,ακόμα και στα ανθεκτικά. Αν το προϊόν που βάζεις σε καίει, σε τσιμπάει, κοκκινίζεις, πρήζεσαι ή ξεφλουδίζεις το σταματάς την ίδια στιγμή και μιλάς με τον δερματολόγο σου.
Επιστρέφοντας πάλι στα ευαίσθητα δέρματα, η δερματολόγος συμβουλεύει να ξεκινήσουμε με ρετιναλδεϋη ή ρετινόλη και μάλιστα αρχικά με αραιότερες εφαρμογές, κάθε δεύτερη μερα. Με αυτό τον τρόπο η επιδερμίδα χτίζει ανοχή και αν θέλουμε μετά αυξάνουμε δραστικότητα.
Και πόση ποσότητα κάνει να χρησιμοποιήσω;
Οι πιο πυκνές συγκεντρώσεις ρετινοϊκου οξέως μπορεί να έχουν πιο γρήγορο αποτέλεσμα αλλά τελικά αυτό που μετράει είναι να έχουμε, όποτε μπορούμε, αντιγήρανση χωρίς κόπο, απλά με τον σωστό τρόπο. Δεν θέλουμε μεγάλη ποσότητα! Ένα ρεβιθάκι κάθε βράδυ σε όλο το πρόσωπο φτάνει.
Τι άλλο κάνει η ρετινόλη;
Και σε μια τελευταία ερώτηση αν η ρετινόλη βοηθά μόνο στις ρυτίδες η απάντηση είναι “όχι”! Τα παράγωγα του ρετινοϊκού οξέως είναι πολυεργαλεία που θα μειώσουν τη λιπαρότητα, τα άσπρα και μαύρα στίγματα της ακμής, κάνουν το δέρμα λείο, πιο ενυδατωμένο και μειώνουν και τις πανάδες. Με απλά λόγια, καταφέρνει πολύ δουλειά για μια κρέμα τόσο παλιά! Αν ταυτόχρονα τη συνδυάσουμε ένα αντιοξειδωτικό το πρωί και μετά με το αντηλιακό μας θα έχουμε τη χρυσή συνταγή της αντιγήρανσης.
Λοιπόν, μήπως θέλεις να αλλάξεις τη ρουτίνα σου ASAP;