Τα δραστικά συστατικά είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο skincare και οι γνώσεις μας έχουν προχωρήσει πολύ. Όλοι ξέρουμε για την περίφημη βιταμίνη Α (και αν δεν ξέρεις μπορείς να μάθεις εδώ), αλλά δεν θα έφτιαχνες ποτέ σαλάτα με ένα μόνο συστατικό, σωστά; Άρα, πέρα από την βασίλισσα των βιταμινών, την Βιταμίνη Α, η επιδερμίδα μας χρειάζεται πολλά περισσότερα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα AHA είναι ένα από αυτά τα συστατικά που έχει ανάγκη και μιλήσαμε με τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη ο οποίος, για μια ακόμη φορά, μοιράστηκε μαζί μας τις απίστευτες γνώσεις του και δημιούργησε για εμάς αυτό τον μεγάλο οδηγό για τα AHA, τι είναι, ποια είναι και τι προσφέρουν στην επιδερμίδα μας!
Το γλυκολικό, το γαλακτικό και πολλά ακόμη για τα οποία έχεις ακούσει ανήκουν στα AHA!
Τα AHA είναι τα Άλφα- υδροξυοξέα και είναι συστατικά που κάνουν απολέπιση. Εκτός από τα AHA υπάρχουν και τα BHA, τα Βήτα- υδροξυοξέα που είναι ιδανικά για τις ακνεϊκές επιδερμίδες γιατί είναι λιπόφιλα και δρουν σε μεγαλύτερα βάθη (το σαλικυλικό οξύ ανήκει στα AHA) και τα PHA, τα Πολύ-υδροξυοξέα που είναι ιδανικά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.
Επιστρέφοντας πάλι στα AHA, δεν είναι μόνο ένα συστατικό. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το διάσημο γλυκολικό οξύ, για το γαλακτικό οξύ ή για το τρυγικό οξύ. Όλα αυτά ανήκουν στα AHΑ και η βασική τους διαφοροποίηση είναι ως προς το μοριακό του βάρος: όσο πιο χαμηλό είναι τόσο βαθύτερα στην επιδερμίδα εισχωρούν και τόσο μεγαλύτερη δράση έχουν. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που έχει διπλή ανάγνωση γιατί αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα δεν θέλεις κάτι τόσο δραστικό που μπορεί να την ερεθίσει.
Αναλυτικά παρακάτω τα πιο διάσημα AHA:
-Γλυκολικό οξύ: είναι από ζαχαροκάλαμο και έχει το χαμηλότερο μοριακό βάρος που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει σε λίγο μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τα υπόλοιπα και να διεγείρει τους ινοβλάστες (η “μηχανή” παραγωγής κολλαγόνου), ενώ παράλληλα είναι και πολύ ενυδατικό.
-Γαλακτικό οξύ: είναι από το ξινό γάλα και αν φέρεις στο νου σου αυτές τις απεικονίσεις που έδειχναν την Βασίλισσα Κλεοπάτρα να κάνει μπάνιο σε μια μπανιέρα γεμάτη γάλα θα συνειδητοποιήσεις ότι επί της ουσίας αυτό που έκανε στην επιδερμίδα της ήταν ΑΗΑ. Το συγκεκριμένο είναι λίγο μεγαλύτερο σε μοριακό βάρος σε σχέση με το γλυκολικό και επιπλέον επηρεάζει και την παραγωγή κεραμιδίων, που σημαίνει ότι είναι επίσης ενυδατικό (τα κεραμίδια είναι ενυδατικό συστατικό της επιδερμίδας μας που, όμως, χάνεται σε ένα ποσοστό όταν εκτιθέμεθα στο κρύο και σε χαμηλές θερμοκρασίες). Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ έχει λευκαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που σημαίνει πως όταν υπάρχει στη σύνθεση ενός προϊόντος, αυτό το προϊόν έχει πολύ λιγότερα συντηρητικά.
-Κιτρικό οξύ: είναι από λεμόνια και είναι αυτό το οποίο είναι πιο όξινο. Το PH του κυμαίνεται γύρω στο 2, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και πολύ ερεθιστικό για την επιδερμίδα μιας και το PH της επιδερμίδας μας για να είναι υγιές πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο (περίπου 5.5) και όχι πολύ όξινο.
Μερικά ακόμη συστατικά που ανήκουν στα AHA είναι το μηλικό οξύ από τα μήλα και το τρυγικό οξύ από τα σταφύλια (σταφύλια= τρύγος, για να σε βοηθήσουμε να το έχεις στο νου σου καλύτερα). Και κάπου εδώ βλέπουμε και το οξύμωρο του πράγματος: παρότι τα AHA λέγονται χημικά πήλινγκ οι ουσίες από όπου προέρχονται είναι φυσικές!
Τι κάνουν τα AHA
Τα AHA είναι απολεπιστικές ουσίες που δρουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και διώχνουν τα νεκρά κύτταρα. “Σκέψου πως τα νεκρά κύτταρα είναι ενωμένα μεταξύ τους με μια κόλα και τα ΑΗΑ που θα πέσουν στην επιφάνεια θα διαλύσουν την κόλλα αυτή”, μου επισημαίνει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Άρα, όταν φεύγουν τα νεκρά κύτταρα αποκαλύπτεται από κάτω το ανανεωμένο και λαμπερό μας δέρμα. Αυτό είναι, λοιπόν, και το πρώτο πράγμα που θα δεις στην επιδερμίδα σου όταν θα τα χρησιμοποιήσεις: λάμψη και μείωση των σκουρόχρωμων κηλίδων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιδερμίδας που αγαπά τα ΑΗΑ. Photo: @olehenriksen
“Ενώ θεωρητικά δρουν επιφανειακά μόνο στην επιδερμίδα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως κάποια οξέα που κατεβαίνουν λίγο κάτω από την επιδερμίδα όπως είναι το γαλακτικό κάνουν μια διέγερση ινοβλαστών και άρα έχουμε περισσότερο κολλαγόνο. Το γαλακτικό οξύ έχει και τον μεγαλύτερο ενυδατικό παράγοντα και είναι και για αυτούς που έχουν ξηρό δέρμα. Επίσης, τα AHA ενισχύουν την οξύτητα του δέρματος και όπως ξέρουμε το δέρμα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο. Η κεράτινη στοιβάδα γίνεται πιο λεπτή γιατί αν πυκνώσει από κύτταρα κάνει ασφυξία στους πόρους, άρα με τα AHA μειώνονται και στα σπυράκια ενώ, τέλος, τα AHA σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α, πάντα εναλλάξ και ποτέ μαζί στην επιδερμίδα, αποτελούν την καλύτερη μέθοδο αντιγήρανσης”, τονίζει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.
Τι πρέπει να προσέξεις όταν τα χρησιμοποιείς (και πώς τα χρησιμοποιείς)
Τα AHA, λοιπόν, φαίνεται να είναι το μαγικό εκείνο συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από τη ρουτίνα μας. Όμως, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις: δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο ΑΗΑ στην φροντίδα της επιδερμίδας σου γιατί θα είναι σαν να “ξύνεις” μόνιμα την επιφάνειά της ενώ επιδερμίδας. Επίσης, όπως τονίζει ο δερματολόγος, “Όταν ένα AHA είναι σε υψηλή συγκέντρωση και έχει χαμηλό PH με συνεχόμενη χρήση μπορεί να χαλάσει το υδρολιπιδικό φιλμ/τον φραγμό της επιδερμίδας”, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για να είναι το δέρμα μας προστατευμένο. Και κάτι τελευταίο: αν θέλεις τώρα να ξεκινήσεις να βάζεις στη ρουτίνα σου κάποιο προϊόν με ΑΗΑ φρόντισε η επιδερμίδα σου να μην έχει κανέναν ερεθισμό.
Λοσιόν, serum και κρέμα: τι να επιλέξεις!
Όπως είπαμε το ένα στοιχείο που ορίζει την δραστικότητα των AHA είναι το μοριακό του βάρος (όσο πιο χαμηλό, τόσο πιο δραστικό). Το άλλο είναι το PH του προϊόντος το οποίο αναγράφεται στις περισσότερες συσκευασίες και το τρίτο στοιχείο είναι η υφή του προϊόντος. Οι τρεις πιο διάσημοι τύποι είναι η λοσιόν που είναι πιο λεπτόρρευστη, εισχωρεί βαθύτερα και έχει άμεσο αποτέλεσμα, έπειτα ο ορός, πιο παχύρρευστος και τέλος η κρέμα που μένει στην επιφάνεια και έχει βραδεία αποδέσμευση. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα μπορείς να ξεκινήσεις με ορό ή λοσιόν, αν έχεις πιο ευαίσθητη και λιγότερο ανθεκτική, η κρέμα με AHA είναι η ιδανική και πάντα χωρίς να κάνεις υπερβολή στη χρήση της! Τα AHA φοριούνται μόνο βράδυ και ποτέ με δόσεις υπερβολής!
Stay tuned για το ρεπορτάζ αγοράς…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ