Γιατί το body gua sha είναι το πιο απολαυστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου!

Η πρώτη καραντίνα έφερε στην ζωή μας τα εργαλεία μασάζ και μεταξύ όλων αυτών αγαπήσαμε πολύ το gua sha. Από την πρώτη καραντίνα πέρασαν περίπου δύο χρόνια και αφού μάθαμε να χρησιμοποιούμε τέλεια το gua sha στο πρόσωπό μας, αποφασίσαμε πως το αποτέλεσμα είναι πολύ θεαματικό και η διαδικασία ιδιαιτέρως απολαυστική ώστε να το περιορίσουμε εκεί. 

Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, θα διαβάζεις ολοένα και συχνότερα για το gua sha σώματος αλλά ανάμεσα σε όλα αυτά που διαβάζεις να θυμάσαι ότι έμαθες για πρώτη φορά γι’ αυτό εδώ. Κι επειδή δεν είμαστε οι ίδιοι ειδικοί αλλά beauty editors που μαθαίνουμε από τους top ειδικούς, μιλήσαμε με την αγαπημένη μας Αρετή Καφαντάρη (αν και δεν χρειάζεται συστάσεις, η Αρετή είναι face yoga instructor ή, αλλιώς, ο λόγος που η yoga προσώπου είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα!) και μας έδωσε όλα τα info. Ιδού όλα όσα μας είπε!

Τι σημαίνει gua sha 

Οι ρίζες του gua sha προέρχονται από την κινεζική ιατρική και όχι από την αγιουβέρδα που είναι ινδική. Gua sha σημαίνει “κόκκινα στίγματα” τα οποία επί της ουσίας δεν είναι στίγματα αλλά περισσότερο μώλωπες ακριβώς όπως όταν ξύνεις στο πρόσωπό σου και κάνεις αυτό το γδάρσιμο. Αυτό σημαίνει η ονομασία του, λοιπόν, και πρόκειται για τους κόκκινους τραυματισμούς που δημιουργούνται στο σώμα οι οποίοι κάνουν μια τεχνητή φλεγμονή, επιφανειακή άρα ο οργανισμός δημιουργεί και παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη για να μπορέσει το δέρμα να επανέλθει.

Gua sha στο σώμα VS gua sha στο πρόσωπο

Μπορεί το gua sha να έγινε ευρέως γνωστό γιατί το χρησιμοποιούσαμε εντατικά στο πρόσωπο, αλλά για την Αρετή Καφαντάρη το body gua sha είναι αν όχι πολύ καλύτερο, σίγουρα προτιμότερο! Ο λόγος; Μπορείς να ασκήσεις μια πίεση παραπάνω γιατί ο συνδετικός ιστός στο δέρμα του σώματος είναι πιο ισχυρός σε σχέση με αυτόν του προσώπου. Άρα, δεν φοβάσαι τους τραυματισμούς! “Προσωπικά, είμαι πολύ προσεκτική με το gua sha στο πρόσωπο και δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη όταν κάνουν όλοι όπως- όπως gua sha στο πρόσωπο γιατί κινδυνεύεις να σπάσεις τον συνδετικό ιστό και να δημιουργηθούν ρυτίδες. Η ρυτίδα είναι μια ρωγμή του συνδετικούς ιστού, ένας τραυματισμός που δεν φτιάχνεται ποτέ, άρα αν κάποιος κάνει λάθη θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τέτοιο μόνιμο τραυματισμό, το οποίο στο σώμα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει”, μας εξηγεί. 

Πότε είναι απαγορευτικό το gua sha στο σώμα;

Όπως συμβαίνει και με το gua sha στο πρόσωπο ή το dry brushing στο σώμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου και το body gua sha θεωρείται απαγορευτικό. Κανένας δεν πρέπει να κάνει gua sha στο σώμα αν έχει οποιαδήποτε αλλεργία, αν έχει έκζεμα, αν έχει πληγές ή ευαίσθητο δέρμα που κάνει πολύ γρήγορα κοκκινίλες!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του gua sha στο σώμα

Αν και το ιδανικό είναι να σου κάνει κάποιος το gua sha στο σώμα για να πάρεις όλα τα πλεονεκτήματα που έχει μπορείς να το κάνεις και μόνη σου. Μιλώντας για πλεονεκτήματα, τώρα, ιδού τι προσφέρει στο σώμα: Βοηθά πολύ στο να μειωθούν οι φλεγμονές, βοηθά πάρα πολύ στον ύπνο αν το χρησιμοποιήσεις στο μέτωπο και πηγαίνεις προς τα πίσω στις ρίζες των μαλλιών σου σαν να τις χτενίζεις, βοηθά να φύγει η κυτταρίτιδα (ωστόσο εδώ το αποτέλεσμα είναι παροδικό μιας και δεν πρόκειται για όπως συμβαίνει με την διατροφή. Δηλαδή, η κυτταρίτιδα υποχωρεί για μια- δύο εβδομάδες αλλά θα επανέλθει). Πέρα από όλα αυτά, το gua sha βοηθά στα πρηξίματα, δίνει ένα boost στην κυκλοφορία (400 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό) γεγονός που βοηθά να φύγουν οι τοξίνες πολύ πιο γρήγορα ενώ μεταφέρονται οξυγόνο και ενεργά συστατικά στο αίμα πολύ πιο γρήγορα, είναι εξαιρετικό για τους μυικούς τόνους (αν υποφέρεις από πόνους στους ώμους ή στην ωμοπλάτη το gua sha είναι για μένα πολύ καλύτερο κι από μασάζ). Εν ολίγοις, πρόκειται για μια μίξη από μασάζ και γυμναστική μαζί που προκαλείται από αυτό το ελεγχόμενο τραύμα.

Πώς να ξεχωρίζουμε τις πέτρες.

Υπάρχουν πολλά είδη gua sha: η καρδούλα, αυτό που μοιάζει με βότσαλο, το μαύρο με τα δοντάκια και καμπύλες και πιο ευθείες γραμμές. Για μένα το πιο ενδεδειγμένο είναι οποιοδήποτε gua sha έχει αυτή τη λίγο κυρτή πλευρά.

Gua sha σώματος: η Αρετή Καφαντάρη μας μαθαίνει πώς να το κάνουμε σωστά

Και ήρθε η ώρα να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη! Για να το κάνεις σωστά, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις πολύ αναλυτικές οδηγίες της αγαπημένης μας Αρετής Καφαντάρη!

Ξεκινάμε ενεργοποιώντας το λεμφικό μας σύστημα που είναι πάντα πάνω στην κλείδα. Είναι τα κόκαλα του λαιμού και για να την ενεργοποιήσουμε κάνουμε πολύ μικρά χτυπηματάκια, ταμποναριστά. Από το λαιμό μας κατεβαίνουμε προς τα κάτω. Κάθε κίνηση σε κάθε θέση gua sha μπορεί να είναι από τρεις έως δέκα επαναλήψεις. Δεν χρειάζονται 25 επαναλήψεις αλλά και η μία δεν πρόκειται να βοηθήσει. Κατεβαίνουμε, λοιπόν, από το λαιμό μας προς την κλείδα, εκτός από το κέντρο του λαιμού. Έπειτα πάμε από το ραχιαίο κομμάτι, τις παλάμες μας και ανεβαίνουμε προς την κλείδα, άρα κάνουμε κι ένα ωραίο μασάζ εκεί.

Μετά είναι πάρα πολύ ωραίο να κάνουμε αυτή την κίνηση στη μέση μας. Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια κίνηση που ξεκινάει από τη μέση και φεύγει διαγώνια προς τους γλουτούς γιατί έχουμε κι εκεί λεμφαδένες, στη λεκάνη μας. Δηλαδή, ξεκινάς από το κέντρο, την σπονδυλική στήλη και ανοίγεις διαγώνια προς το πλάι.

Σε επόμενο βήμα συνεχίζουμε με τα πόδια. Ξεκινάμε το gua sha από τους αστραγάλους μέχρι τα γόνατα, στα γόνατα κάνουμε επίσης κάποιες ωραίες κινήσεις, κυκλικές γιατί έχουμε κι εκεί λεμφαδένες και μετά ανεβαίνουμε και πάλι από τα γόνατά μου προς τη λεκάνη μας.

Τέλος, το κομμάτι από τα γόνατα προς τη λεκάνη είναι και το κομμάτι στο οποίο μπορούμε να βάλουμε περισσότερη πίεση και να κάνουμε και περισσότερες επαναλήψεις αν εκεί εντοπίζουμε ότι έχουμε περισσότερη κυτταρίτιδα.

Πόσο συχνά μπορούμε να κάνουμε gua sha;

Όταν μας κάνει gua sha κάποιος ειδικός είναι αρκετό να γίνεται δύο φορές το μήνα. Όταν κάνουμε εμείς στον εαυτό μας, θα μπορούσαμε να το κάνουμε μια- δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αν πρόκειται για κάποιες κινήσεις που μας ανακουφίζουν και γίνονται τοπικά όπως στο σημείο των ώμων ή στη μέση, μπορούμε να το κάνουμε και καθημερινά πριν κοιμηθούμε για να διώξουμε την ένταση. 

Gua sha στο κεφάλι: το όπλο σου για τη χαλάρωση!

Με όλα αυτά τα γεγονότα είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να κοιμηθούμε και να απολαύσουμε έναν χαλαρωτικό και βαθύ ύπνο. Η αγαπημένη μας Αρετή Καφαντάρη έχει ένα tip γι’αυτό: μασάζ gua sha στο κεφάλι! Οι κινήσεις που ακολουθείς εδώ είναι οι εξής: ξεκίνα πάνω από τα φρύδια, ανέβα στο μέτωπο, να γλιστρήσεις μέσα στα μαλλιά και να κατέβεις στον αυχένα μέχρι πίσω, ακριβώς όπως όταν χτενίζουμε.

 

SENTARA HOLISTIC Gua Sha Peau D’ Ange Corps, In Beauty Pharma, €70.00

Holidermie Rose Quartz Body Gua Sha, smallable, €71.00

Hayo’u nephrite body comb, Louisa Via Roma, €107.00

 

 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164