Μια έκφραση που μου αρέσει να λέω: τα δύο είναι σύμπτωση, τα τρία είναι τάση. Και τάσεις δεν υπάρχουν μόνο στον τρόπο που ντύνεσαι ή στο μακιγιάζ. Τάσεις υπάρχουν και στο skincare ή ακόμη και στα συστατικά που κυριαρχούν στα προϊόντα αυτή τη στιγμή. Και σε αυτό θα σταθούμε.
Εδώ και κάμποσο καιρό φτάνουν συνεχώς στα χέρια μου προϊόντα φροντίδας που έχουν ως βασικό συστατικό το γλυκολικό οξύ. Τι είναι, πώς λειτουργεί και ποιες επιδερμίδες μπορούν να το υιοθετήσουν; Η δερματολόγος Φωτεινή Μπαγεώργου έχει όλα τα info. Να τι πρέπει να ξέρεις προτού αποφασίσεις να το βάλεις στη ζωή σου!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι το γλυκολικό οξύ
Το γλυκολικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των AHA, των άλφα-υδροξυοξέων που κάνουν χημική απολέπιση στην επιδερμίδα και είναι για κάθε τύπο δέρματος. Η απολέπιση είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στην επιδερμίδα σου, σύμφωνα με την δερματολόγο, για πολλούς λόγους: γιατί με αυτό τον τρόπο διώχνεις τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτεται από κάτω η ανανεωμένη και λαμπερή επιδερμίδα αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο “ανοίγεις τον δρόμο” και βοηθάς τα ευεργετικά συστατικά των προϊόντων που θα χρησιμοποιείς μετά να εισχωρήσουν σε βάθος. Επιστρέφοντας, τώρα, στο γλυκολικό οξύ, προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, είναι το μικρότερο από τα άλφα-υδροξυοξέα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης, προσφέρει ήπια απολέπιση και βελτιώνει την όψη των λεπτών γραμμών, την υφή, τον τόνο και τη λάμψη του δέρματος.
Πώς λειτουργεί το γλυκολικό οξύ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα νεκρά κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους σαν… κόλλα. Αυτό που κάνει το γλυκολικό οξύ είναι η κερατόλυση, πηγαίνει, δηλαδή, σε αυτή την “κόλλα” και την διαλύει με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τα νεκρά κύτταρα και να αποκαλύπτεται το ανανεωμένο μας δέρμα. Αυτό είναι και το πιο βασικό και άμεσο αποτέλεσμα που θα δεις αν βάλεις στην ρουτίνα σου ένα προϊόν γλυκολικού οξέος: μια άμεση λάμψη.
Σε ποια προϊόντα θα βρω το γλυκολικό οξύ και τι να επιλέξω
Το γλυκολικό οξύ υπάρχει στα προϊόντα καθαρισμού προσώπου, τις λοσιόν και τις κρέμες. Δεν θα το βρεις στα serum και αυτό γιατί τα serum έχουν χαμηλό μοριακό βάρος με αποτέλεσμα να περνούν σε μεγαλύτερα βάθη της επιδερμίδας. Εμείς, αυτό που θέλουμε από το γλυκολικό είναι να στέκεται στην επιφάνεια του δέρματος, στην κεράτινη στοιβάδα, προκειμένου να κάνει απολέπιση. Όσο για το ερώτημα “σε ποια μορφή να το επιλέξω”, η Φωτεινή Μπαγεώργου μου τονίζει ότι όλες οι μορφές είναι εξίσου σημαντικές. Εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις εκείνο το προϊόν που χρησιμοποιείς εντατικότερα. Για εμένα αυτό είναι η κρέμα.
Έχω ευαίσθητη επιδερμίδα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω γλυκολικό οξύ
Η απάντηση είναι ναι, αλλά με την διαφορά ότι πρέπει να καλλιεργήσεις αυτή τη συνήθεια στην επιδερμίδα σου. Επειδή το ευαίσθητο δέρμα θα αντιδράσει, μια καλή μέθοδος είναι να ξεκινήσεις να το φοράς ανά πέντε μέρες, μετά ανά τρεις και πάει λέγοντας. Έχε στο νου σου ότι η επιδερμίδα μας είναι πάρα πολύ έξυπνη και με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορείς να της κάνεις “hardening”, δηλαδή να την εκπαιδεύσεις ώστε να αποκτήσει αντοχές σε κάποια δραστικά συστατικά.
Πώς χρησιμοποιείς το γλυκολικό οξύ
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να φοράς το γλυκολικό οξύ βράδυ, χωρίς να κάνεις υπερβολές στην ποσότητα και το πρωί να φοράς οπωσδήποτε αντηλιακή (κάτι που πρέπει να κάνεις έτσι κι αλλιώς). Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να μην χρησιμοποιείς γλυκολικό οξύ σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά όπως, για παράδειγμα, η ρετινόλη και αν θέλεις να βάλεις στη ρουτίνα σου και ένα τέτοιο συστατικό καλό είναι να κάνεις switch ανά ένα ή δύο μήνες.
Απολεπιστική μάσκα με AHA και Ένζυμα, ιδανική για λιπαρές και μικτές επιδερμίδες, Korres
Toner με γλυκολικό οξύ, Mario Badescu, Sephora, €25.50
Good Genes Glycolic Acid Treatment, Sunday Riley, Sephora, €56.50
Απολέπιση προσώπου με Γλυκολικό Οξύ, Skin Detox, Neutrogena
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ