Site icon TLIFE

Καθαρισμός προσώπου! Είσαι σίγουρη ότι το κάνεις σωστά; Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός!

Το θέμα εδώ είναι καθαρισμός του προσώπου αλλά θα μπω με μια φαινομενικά άσχεση (και κάπως ρητορική ερώτηση): Έστω ότι είσαι σε ένα εστιατόριο και τρως. Και έστω ότι το πιάτο που σου φέρνουν δεν είναι πλυμένο! Ξεκάθαρα. Θα έβαζες το φαγητό σου πάνω στο πιάτο αυτό ή θα το επέστρεφες και μάλιστα θα έκανες φασαρία γιατί αυτό που έκαναν ήταν απαράδεκτο;

Σου έχω και μια δεύτερη ερώτηση: πόσες φορές έχεις πέσει για ύπνο χωρίς να έχεις καθαρίσει το πρόσωπό σου; Επίσης απαράδεκτο! Πόσο μάλλον αν έχεις μακιγιαριστεί κιόλας!

Ο λόγος που επιστράτευσα όλες αυτές τις τεχνικές (μαιευτική, ρητορικές ερωτήσεις, παραβολές κουλουπού) είναι για να σου αποδείξω πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός του προσώπου μας και πόσο λάθος είναι όταν ΔΕΝ το κάνεις! Από την άλλη, υπάρχουν και κάτι παρθένοι σαν εμένα που καθαρίζουν εντατικά το πρόσωπό τους, αλλά το κάνουν σωστά; Σε αυτό το άρθρο σου έχουμε πολλά μαζεμένα και πολλά tips δερματολόγων για να τα μάθεις όλα. Με άλλα λόγια: αυτό εδώ το post είναι ο απόλυτος οδηγός για τον καθαρισμό του προσώπου σου που πρέπει να μπει στα αγαπημένα! Ξεκινάμε!

Να καθαρίζω το πρόσωπό μου και χωρίς να έχω βαφτεί; Ποιο το νόημα;

Το τι θα κάνουμε στο πρόσωπό μας εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας, από την ηλικία μας και από την εποχή του χρόνου. Βασικό είναι κάθε βράδυ ανεξαρτήτου ηλικίας και εποχής να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας από τους ρίπους που έχει η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της ημέρας και από την περίσσια του σμήγματος ή του make up και των υπόλοιπων καλλυντικών που έχουμε βάλει.

Γαλάκτωμα ή gel;
“Ένα μικτό δέρμα μπορεί να καθαρίζεται με ένα απαλό αφρώδες ή σε μορφή gel καθαριστικό και νερό. Ένα, όμως, δέρμα το οποίο είναι ευαίσθητο και δυσανεκτικό μπορεί να χρειάζεται να κάνει το ντεμακιγιάζ μόνο με γαλάκτωμα και μετά να βάλει μια ειδική λοσιόν για ευαίσθητα δέρματα”, επισημαίνει η δερματολόγος- αισθητική ιατρός Μάργκυ Καπελάρη.

Το γαλάκτωμα πρέπει να ξεπλένεται;
Ανάλογα με το δέρμα!, απαντά η Μάργκυ Καπελάρη. Αν το δέρμα είναι μεικτό ή λιπαρό θα ξεπλύνουμε μετά το γαλάκτωμα με ένα αφρώδες καθαριστικό ή με ένα καθαριστικό τύπου gel που να σέβεται το PH του δέρματος. Δεν θέλουμε ποτέ τα πολύ σκληρά σαπούνια ακόμη και στα λιπαρά δέρματα. Δεν παίρνουμε αλκαλικά σαπούνια. Αυτό κάνει κακό γιατί αντιροπιστικά το δέρμα στην προσπάθειά του να επαναφέρει το PH του δέρματος και το επιφανειακό σμήγμα το οποίο το έχει ανάγκη για προστασία ενάντια στα βακτηρίδια θα βγάλει περισσότερο σμήγμα. Άρα μια λιπαρή επιδερμίδα θα γίνει ακόμη περισσότερο λιπαρή. Άρα χρησιμοποιούμε πάντα ένα απαλό καθαριστικό μετά το ντεμακιγιάζ.

Λοσιόν: το επόμενο βήμα!
Αφού καθαρίσουμε το πρόσωπό μας, το πρώτο πράγμα το οποίο μπαίνει είναι είτε ανάλογα με τις οδηγίες που μας έχει δώσει ο δερματολόγος είτε η αισθητικός μας, μια λοσιόν. Μπορεί η λοσιόν να είναι τονωτική, μπορεί να είναι θεραπευτική. Υπάρχουν για παράδειγμα λοσιόν με οξέα φρούτων και σμηγματορυθμιστικούς παράγοντες για τι λιπαρές επιδερμίδες, επισημαίνει η Μάργκυ Καπελάρη. Τα δέρματα που είναι ξηρά και ευαίσθητα μετά το ντεμακιγιάζ θα χρησιμοποιήσουν μια λοσιόν μη αλκοολούχα. Οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν ροδόνερο. Είναι μια καλή λύση για τα ευαίσθητα δέρματα!, συμβουλεύει!

Πότε ο καθαρισμός του προσώπου μπορεί να κάνει κακό;
“Όπως με καθετί στην ζωή μας, έτσι και στο θέμα καθαρισμός προσώπου ισχύει η αρχή του μέτρον άριστον! Και αυτό γιατί όταν το παρακάνεις με το πλύσιμο του προσώπου σου μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το δέρμα μπορεί να χάσει την ελαστικότητα του και να γεράσει. Δυο φορές την ημέρα είναι αρκετές, με ένα επιπλέον πλύσιμο πριν ή μετά τη γυμναστική”, επισημαίνει ο Στέλιος Αγγελίδης, δερματολόγος και Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να κάνει κακό γιατί:
– Απομακρύνει απαραίτητα λιπίδια από το δέρμα.
– Μειώνει την υγρασία του δέρματος καθιστώντας το πιο εύθραυστο και πιο επιρρεπές στις φθορές.
– Μετά τον καθαρισμό μπορεί να αφήσει αίσθηση τραβήγματος, ξηρότητας, ερυθρότητας, ερεθισμού και κνησμού.

Απόφυγε το πολύ ζεστό νερό!
“Και η θερμοκρασία του νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κι εδώ η επιλογή σου είναι μια: το νερό πρέπει να είναι χλιαρό! Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα, επειδή το δέρμα είναι πιο ξηρό και ειδικά όταν έχει και τάση λιπαρότητας. Το πολύ ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σου, γι’ αυτό προσπάθησε να το πλένεις με χλιαρό ή ακόμα και με κρύο νερό. Αν από την άλλη το νερό της βρύσης είναι σκληρό, οι επιλογές σου είναι οι εξής: Βρασμένο ή αποσταγμένο νερό ή ψεκασμοί με ιαματικο νερό, επειδή το νερό αυτό είναι «μαλακό»”, λέει ο ο Στέλιος Αγγελίδης.

Η δική μου συνήθεια (μπορεί να γίνει και δική σου αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα):
1. Πλύνε τα χέρια σου
2. Άπλωσε μια γενναιόδωρη ποσότητα γαλακτώματος σε fluid μορφή (δηλαδή, λεπτόρρευστη) σε όλο το πρόσωπο κάνοντας μασάζ.
3. Αφαίρεσε με pads ή βαμβάκι (προτιμώ τα πρώτα γιατί δεν βγάζουν χνούδι).
4. Αν δεις υπολείμματα ντεμακιγιάζ στο βαμβάκι επανάλαβε την διαδικασία μέχρι στο βαμβάκι να μην δεις ίχνος!
5. Ξέπλυνε το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό
6. Πλύνε με σαπούνι που σέβεται το PH του δέρματος. Τέτοια είναι συνήθως αυτά που φαίνονται σαν υγρό και βγαίνουν σαν mousse όταν πιέσεις την αντλία.
7. Ξέπλυνε με αρκετό νερό.
8. Πέρασε μια σμηγματορρυθμιστική λοσιόν.

Last but not least: DIY συνταγές για καθαρό δέρμα!
– Για να καθαρίσεις το πρόσωπό σου, βράσε ροδοπέταλα. Μόλις κρυώσουν, κράτησε το υγρό, αραίωσέ το με λίγο οινόπνευμα και διατήρησέ το στο ψυγείο. Όταν το χρησιμοποιείς, απόφυγε την περιοχή των ματιών.
– Δύο κουταλιές μέλι, τρεις σταγόνες λεμόνι, ανακατεύεις και απλώνεις για δέκα λεπτά στο πρόσωπό σου. Ξεβγάζεις με χλιαρό νερό. Τέλεια μάσκα καθαρισμού που μπορείς να κάνεις μια φορά την εβδομάδα ώστε να σπας το beauty routine σου και να εμβαθύνεις στον καθαρισμό του προσώπου σου!

© 2025 tlife.gr