Site icon TLIFE

Ξέχασε το botox! Γιατί το μασάζ προσώπου είναι αυτό για το οποίο συζητάνε όλοι τώρα!

Photo: @alissajanay

Δεν χρειάζεται να είσαι beauty expert. Ακόμη και αν διατηρείς μια στοιχειώδη επαφή με την ομορφιά και αν έχεις instagram στο οποίο κάνεις πού και πού ένα γρήγορο scroll down, θα έχεις δει ότι όλοι, παντού κάνουν μασάζ στο πρόσωπό τους. Είτε με τα χέρια τους, είτε με ένα roller ή ένα gua sha το facial massage είναι αυτή την στιγμή το πιο hot πράγμα που μπορείς να κάνεις στο πρόσωπό σου. Το… ακόμη καλύτερο; Δεν θα σου κοστίσει τίποτα!

Η Coco Chanel κάποτε είχε πει πως “τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Τα δεύτερα καλύτερα είναι πολύ ακριβά”. Η θεραπεία, λοιπόν, που θα είχε 100% την έγκρισή της είναι αυτή στην οποία ορκίζονται σήμερα διάσημες όπως Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham και η λίστα είναι ατελείωτη. Γιατί, όμως, το μασάζ του προσώπου είναι κάτι που πρέπει να βάλεις στη ρουτίνα σου και γιατί κάποιοι το περιγράφουν ως το νέο botox;

Έχουμε τις beauty πηγές μας για κάθε θέμα αλλά όταν σκεφτόμαστε λέξεις όπως “πρόσωπο” και “μασάζ” ο πρώτος συνειρμός που κάνουμε είναι η Αρετή Καφαντάρη, face yoga expert. Κράτησε σημειώσεις!

Το μασάζ προσώπου διώχνει τα πρηξίματα!

Έχουμε κάνει άπειρα μαθήματα face yoga με την Αρετή Καφαντάρη και έχουμε μοιραστεί κατά καιρούς μαζί σου πολλές πληροφορίες σχετικές με το μασάζ άρα υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γνωρίζεις για το μασάζ προσώπου και πράγματα που θα διαβάσεις πρώτη φορά μέσα από εδώ.

“Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το μασάζ προσώπου αυξάνει την μικροκυκλοφορία και βοηθάει το λεμφικό μας σύστημα. Κάνοντας επομένως μασάζ προσώπου, κινητοποιούμε την λέμφο που είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γιατί αν κινητοποιήσουμε την λέμφο, τότε καθαρίζουν τα λεμφοκύτταρα (εργοστάσια καθαρισμού τοξινών) και φεύγουν τα πρηξίματα και το puffiness. Πολλές φορές με ρωτάνε πώς θα φύγουν αυτά τα πρηξίματα ή γιατί ξυπνάμε με πρησμένο πρόσωπο. Η απάντηση είναι λόγω της στατικότητας: όταν κοιμόμαστε δεν κινείται τόσο η λέμφος, οπότε λιμνιάζει σε κάποια σημεία και μας κάνει αυτά τα πρηξίματα. Αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο το σώμα μας απλώς εμείς κάνουμε focus στο πρόσωπο γιατί είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε στον καθρέφτη μας. Το μασάζ επομένως βοηθάει λόγω του ότι ενεργοποιεί το λεμφικό μας σύστημα και αυξάνει την μικροκυκλοφορία”, μου επισημαίνει η Αρετή Καφαντάρη.

Το μασάζ απομακρύνει τις δυσχρωμίες

Το μασάζ και η αποσυμφόρηση της λέμφου είναι κάτι που ίσως γνωρίζεις. Αυτό που, όμως, οι περισσότεροι δεν ξέρουμε είναι πως βοηθά και στις δυσχρωμίες. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως όταν κρατήσεις το αίμα σου σε κάποιο σημείο, το σημείο αυτό κοκκινίζει και αποκτά ένα μπλεβί χρώμα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο πρόσωπο.

“Στο πρόσωπο επειδή η λέμφος και το αίμα σε κάποια σημεία δεν έχουν καθόλου καλή κυκλοφορία (η λέμφος λιμνιάζει και αυτό συμβαίνει κυρίως κάτω από τα μάτια) και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, εκτός από πρηξίματα, να εμφανίζουμε και δυσχρωμίες και μαύρους κύκλους. Το μασάζ, λοιπόν,  μας βοηθάει να έχουμε και λεύκανση του δέρματος ακριβώς γιατί η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πολύ σωστά και το αίμα δεν σταματάει σε συγκεκριμένα σημεία”.

Αν θες να απορροφηθούν πιο σωστά τα προϊόντα, κάνε μασάζ

Ξοδεύουμε άπειρα χρήματα σε καλλυντικά γιατί είμαστε beauty addict αλλά να που κάποιες φορές αυτά τα καλλυντικά δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε ή δεν βλέπουμε στο πρόσωπό μας αυτές τις διθυραμβικές κριτικές για τις οποίες διαβάζαμε στα reviews πριν βάλουμε στο καλάθι μας το τάδε ή το δείνα προϊόν. Ο ένας λόγος είναι ότι δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά: ένα απλό παράδειγμα, αν δεν έχεις καθαρίσει σωστά το πρόσωπό σου το προϊόν δεν θα καταφέρει να εισχωρήσει και να κάνει την “δουλειά” που πρέπει. Ένας άλλο λόγος είναι γιατί τα “πέταξες” όπως- όπως στο πρόσωπό σου και συνέχισες την καθημερινότητά σου. Λοιπόν, το skincare είναι ιεροτελεστία και απαιτεί χρόνο. Με άλλα λόγια: δεν πρέπει να… πετάς τα προϊόντα στο πρόσωπό σου, αλλά πρέπει να κάνεις μασάζ για να απορροφηθούν σωστά.

“Όταν έχει αυξηθεί η μικροκυκλοφορία, το δέρμα σου είναι έτοιμο να απορροφήσει, να “ρουφήξει” ότι του έχεις βάλει επάνω. Επομένως, όταν έχουμε κάνει μασάζ η απορρόφηση και η απόδοση των προϊόντων αυξάνεται τουλάχιστον κατά 1-65%. Το νούμερο είναι τεράστιο! Το λεμφικό μασάζ το κινητοποιεί πολύ το τραμπολίνο. Γιατί; γιατί κινείται η λέμφος και συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει όταν κοιμόμαστε. Γι’ αυτό και όλοι οι yogi έχουν πολύ ωραία δέρματα γιατί κάνουν ανάστροφες για πολύ ώρα, είναι δηλαδή πολύ ώρα με το αίμα στο κεφάλι. Το μασάζ, αντίστοιχα, βοηθάει στην απόδοση και στην απορρόφηση των προϊόντων γιατί όταν ενεργοποιείται η λέμφος, όταν κινείται το δέρμα είναι έτοιμο να απορροφήσει περισσότερο τα προϊόντα και αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο στα μάτια, μια περιοχή με μικρότερους σμηγματογόνους αδένες (Ο λόγος που έχουμε εξειδικευμένες κρέμες ματιών είναι γιατί για την συγκεκριμένη περιοχή θέλουμε κρέμες με χαμηλότερο μοριακό βάρος ώστε να μπορούν να εισχωρήσουν πιο σωστά. Άρα, όχι! Οι κρέμες ματιών δεν είναι απλώς marketing!).

Όταν λέμε ότι δεν κάνει ένα προϊόν για μένα, δεν ισχύει! Για μένα τα μαγικά βήματα για να δεις αν σου κάνει ένα προϊόν είναι να έχεις κάνει έναν πολύ καλό καθαρισμό, να κάνεις μασάζ, να βάλεις την κρέμα σου και έπειτα από 3-4 εβδομάδες είτε να απορρίψεις είτε να αγαπήσεις ένα προϊόν!”, τονίζει η Αρετή Καφαντάρη.

Πώς το μασάζ μειώνει τις ρυτίδες και κάνει ανόρθωση!

“Κάτι (ακόμη) που κατά πάσα πιθανότητα δεν γνώριζες: Το δέρμα στο πρόσωπο είναι κολλημένο πάνω στους μύες μας κάτι που, όμως μου εξηγεί η Αρετή Καφαντάρη, δουλεύει διττά. “Όταν εγώ κάνω μασάζ, στο μασάζ δουλεύω από την επιδερμίδα προς τους μυς, δηλαδή από έξω προς τα μέσα, ενεργοποιώ και τους μύες μου, τους κάνω ανόρθωση. Όταν αυτό το κάνω συνεχόμενα, το κάνω καθημερινά τότε αυτό “γράφει” στο πρόσωπό μας. Το πρόσωπο ανεβαίνει, ανορθώνεται. Ακολουθεί στις κινήσεις που του κάνουμε.

Από την αντίστροφη, από μέσα προς τα έξω, το μασάζ έχει επίσης αποτέλεσμα: γιατί ενεργοποιούμε τους μύες μας. Κι επειδή στο πρόσωπο επιδερμίδα και μυς είναι κολλημένοι, οι μύες βοηθάνε να ανέβει η επιδερμίδα προς τα πάνω.

Κάπου εδώ έρχεται και το θέμα των ρυτίδων: το μασάζ βοηθάει στις ρυτίδες και αυτό δεν είναι μύθος. Γιατί βοηθάει; Γιατί μαθαίνει στο πρόσωπο να κάνει την αντίθετη κίνηση”, τονίζει η αγαπημένη μας face yoga expert. Και αν αναρωτιέσαι πώς, ιδού η εξήγηση: “Όταν κάνω συνοφρύωμα τι εντολή δίνω στο πρόσωπό μου; Να κατεβάσει τον πυραμοειδή προς τα κάτω. Όταν δεν του δώσω την αντίθετη εντολή (να ανέβει προς τα πάνω) τότε με τα χρόνια σχηματίζονται οι γραμμές 11, αυτό το συνοφρύωμα στο μέσο των φρυδιών, εκεί που κάνουμε το μπότοξ. Όταν επομένως με το μασάζ δείχνουμε στο πρόσωπο την αντίθετη κίνηση, δηλαδή κινούμαστε προς τα πάνω, τότε αυτό αρχίζει να γράφει την κίνηση αυτή. Επομένως, κάθε φορά που κάνουμε συνοφρύωμα το πρόσωπο θα θυμάται ότι υπάρχει και αντίθετη κίνηση αυτού!”.

Last but not least: το μασάζ βοηθά και στην παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης

…Και υπάρχει λογική εξήγηση (και) γι’ αυτό! “Επειδή ενεργοποιείται η μικροκυκλοφορία, επειδή φεύγουν τα πρηξίματα, τα κύτταρά μας είναι πιο ελεύθερα και έτοιμα να κάνουν μεγαλύτερη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης όσο αυτό είναι εφικτό”.

Είδες, τελικά, που το μασάζ μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από όσα είχες σκεφτεί ποτέ; Stay tuned για το μάθημα μασάζ που θα έρθει σύντομα. Γιατί είμαστε σίγουροι πως σε πείσαμε να το βάλεις στη ζωή σου!

 

© 2025 tlife.gr