Site icon TLIFE

Μικροβίωμα: τι πρέπει να ξέρεις για τη λέξη που (θα) ακούς παντού στην ομορφιά!

Θυμάμαι πριν ένα χρόνο περίπου σε μια από τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις που κάναμε με τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη να μου λέει: “Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου και το μικροβίωμα του δέρματος είναι πρώτα ξαδέρφια!”.

Έναν χρόνο μετά όταν άκουσα την λέξη μικροβίωμα σε παρουσίαση πήγα πίσω σε εκείνη την τηλεφωνική μας επικοινωνία. Από τότε μέχρι σήμερα (από την ημέρα της παρουσίασης μέχρι σήμερα) βρίσκω αυτή τη λέξη ξανά και ξανά μπροστά μου. Μαζί με τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά. Εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερες κρέμες με προβιοτικά και άρα έφτασε η στιγμή που πρέπει να μάθεις κι εσύ τα πάντα!

Πρώτα και πάνω απ’ όλα: τι είναι το μικροβιώμα;

“Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό μας. Ο σκοπός τους είναι να φροντίζουν την υγεία του σώματος και των οργάνων μας. Κάθε όργανο έχει το δικό του μικροβίωμα ενώ το μεγαλύτερο είναι αυτό που υπάρχει στο δέρμα”, λέει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Σκέψου ότι το ανθρώπινο δέρμα φιλοξενεί περίπου ένα δισεκατομμύριο μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό! Όταν αυτά τα βακτήρια ζουν εκεί και αναπαράγονται με αρμονικό ρυθμό τότε έχουμε ισορροπία στον οργανισμό μας ενώ όταν διαταράσσεται (σ.σ. η ισορροπία ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς μικροοργανισμούς) τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Συνήθως γεννιόμαστε έχοντας το σωστό μικροβίωμα στο δέρμα μας αλλά οι εξωτερικοί παράγοντες διαταράσσουν το ισοζύγιο αυτό. Για παράδειγμα, μια λάθος διατροφή μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία και με δεδομένο ότι το μικροβίωμα του εντέρου και του δέρματος είναι πρώτα ξαδέρφια καταστρέφοντας το ένα, κάνεις ζημιά και στο άλλο. Σκέψου: “Το έντερο και το δέρμα αντιδρούν στα ίδια αγχωτικά ερεθίσματα. Δηλαδή, αν έχεις άγχος θα δημιουργηθεί δυσκοιλιότητα, κολίτιδα κλπ. Ομοίως, αν έχεις άγχος κάνεις έκζεμα, ψωρίαση όλα αυτά τα αυτοάνοσα. Άρα, φροντίζοντας τη σωστή χλωρίδα στο έντερο βοηθάς και το δέρμα!”, τονίζει ο γιατρός. Και κάτι τελευταίο: αν το ισοζύγιο των παθογόνων μικροοργανισμών ήταν υγιέστατο θα ζούσαμε εκατοντάδες χρόνια!

Πρεβιοτικά: τι κάνουν και πού θα τα βρεις!

“Τα πρεβιοτικά παίζουν ρόλο στην διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας αφού διατηρούν το μικροβίωμα σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για φυτικές ίνες  που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε διάφορα πεπτικά προβλήματα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν παθήσεις από το έκζεμα μέχρι το αλσχάιμερ γιατί όλα αυτά καθορίζονται από το έντερο. Εξάλλου, οι περισσότερες ασθένειες ελέγχονται από το έντερο και από την διατάραξη του μικροβιώματος του εντέρου και δεν είναι τυχαίο ότι το έντερο περιγράφεται και ως δεύτερος εγκέφαλος”, τονίζει ο Στέλιος Αγγελίδης.

Με πιο απλά λόγια: τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες που πάνε να δημιουργήσουν προβιοτικά και υπάρχουν και σε σκευάσματα σε καταστήματα με βιολογκά προϊόντα. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ξεκινήσει με πρεβιοτικά τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και διατήρηση αυτών που έχεις, ενός φυσιολογικού οργανισμού, των ευεργετικών βακτηριδίων. Επειδή, όμως, συνήθως χαλάμε το ισοζύγιο ευεργετικών και κακών μικροοργανισμών παίρνουμε και προβιοτικά. Ένα απλό παράδειγμα: όταν παίρνεις αντιβίωση πρέπει να πάρεις και προβιοτικά γιατί χαλάς το ισοζύγιο. Τα πρεβιοτικά λειτουργούν ως είναι πρόληψη.

Προβιοτικά: γιατί τα χρειάζεσαι και πώς να τα βάλεις στη ρουτίνα σου!

“Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί, μη παθογόνοι οργανισμοί που εισέρχονται στο ανθρωπινο σώμα μέσω των τροφών, είναι βακτήρια εντερικής χλωρίδας που είναι απαραίτητα για τη ζωή και ωφέλιμα για την υγεία μας. Προβιοτικοί οργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν. Αντίθετα, όταν υπάρχουν αυτοί εμποδίζουν να αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια που όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν διάφορα όργανα του σώματος”, λέει ο δερματολόγος.

Τα προβιοτικά όταν τα παίρνουμε από το στόμα έχουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης: “Σταματούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων στο έντερο και ευνοούν την ανάπτυξη φιλικών, ενώ μειώνουν το PH του εντέρου (για την Ιπποκράτειο σχολή είναι σημαντικό να έχουμε όξινο PH)”, τονίζει ο Στέλιος Αγγελίδης. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το μικροβίωμα του εντέρου και το μικροβίωμα του δέρματος είναι πρώτα ξαδέρφια, τα προβιοτικά βοηθούν και το δέρμα.

Πώς λειτουργούν οι κρέμες με προβιοτικά

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερες κρέμες μας συστήνονται με προβιοτικά. Τι κάνουν και πώς λειτουργούν τοπικά αυτού του είδους τα προϊόντα; “Ενώ τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες άρα δεν μπορούν να μπουν σε κρέμα, τα προβιοτικά είναι ζυμομύκητες  (είναι και στο γιαούρτι) και αφομοιώνονται. Οι κρέμες με προβιοτικά αφού κάνουν καλύτερη λειτουργία του δερματικού κυττάρου μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή τόσο στην ακμή όσο και στη ροδόχρου νόσο. Επίσης, μπορούν να προωθήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να μειώσουν τις ρυτίδες έμμεσα, να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τοξινών και των ελευθέρων ριζών που μπορούν να βλάψουν το δέρμα. Το προβιοτικό ενισχύει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Η λειτουργία του φραγμού του δέρματος είναι η καθοριστικότερη όλων των θεραπειών του δέρματος, καθώς αν διαταραχθεί αυτή διαταράσσεται όλο το δέρμα. Γιατί το δέρμα είναι φυσικός φραγμός για την διαφύλαξη των εσωτερικών οργάνων και διατηρεί τα παθογόνα και τις άλλες τοξίνες”, ολοκληρώνει ο δερματολόγος.

Ενυδατική κρέμα προσώπου με προβιοτικά, σε μορφή gel, Greek Yoghurt, Korres. Στην ολοκληρωμένη σειρά θα βρεις και κρέμα ματιών και νυκτός

Αφρόλουτρο Dove που είναι πολύ απαλό με την επιδερμίδα και διασφαλίζει την ισορροπία του μικροβιώματος

Gallinée Prebiotic Foaming Facial Cleanser, €16.45

© 2025 tlife.gr