Υπάρχουν περίοδοι στην ζωή μας που παίρνουμε (ή θέλουμε να πάρουμε) ριζικές αποφάσεις και να υιοθετήσουμε μια ολοκαίνουργια στάση. Αυτή είναι μια τέτοια περίοδος, λίγο- πολύ για τους περισσότερους. Σε σχέση με το δέρμα μας και το skincare routine μας αυτό έχει να κάνει με την υιοθέτηση νέων συνηθειών: το δέρμα μας ταλαιπωρήθηκε αρκετά από το στρες τους προηγούμενους μήνες, φάγαμε κάπως… άτσαλα και φτάνουμε σε αυτό το σημείο που αναρωτιόμαστε: μήπως το δέρμα μας θέλει να γίνουμε vegan;
Αγαπημένη μας face yoga expert και juice therapist, Αρετή Καφαντάρη, μας λέει τα υπέρ και τα κατά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι σημαίνει vegan και ποιες άλλες κατηγορίες υπάρχουν;
“Όταν σταματήσουμε να τρώμε κάποιες ομάδες τροφών το δέρμα μας είναι ευγνώμων γι’ αυτό. Δηλαδή, ένα λαμπερό δέρμα σίγουρα έχει να κάνει με την διατροφή!” μου εξηγεί η Αρετή Καφαντάρη και το έχω δει να συμβαίνει στο πρόσωπό μου. Αλλά ποιες κατηγορίες είναι αυτές και τι σημαίνει να είσαι βίγκαν; Κράτησε σημειώσεις:
-Υπάρχουν αυτοί οι χορτοφάγοι- vegan που αποκλείουν όλα τα είδη από το κρέας και τα προϊόντα που έχουν ως βάση το κρέας, όπως το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Υπάρχουν οι λακτο-χορτοφάγοι ή lacto-vegetarian, όπως λέγονται, οι οποίοι δεν τρώνε κοτόπουλο και ψάρι αλλά τρώνε γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά.
-Υπάρχουν λακτο-οβο-χορτοφάγοι οι οποίοι τρώνε τα πάντα αλλά όχι το κρέας.
Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα μας όταν αποφασίζουμε να γίνουμε vegan;
@megan.dcampbell
“Αν αποφασίσουμε να γίνουμε απλοί χορτοφάγοι αυτό αυτομάτως θα μας δώσει ένα πολύ λαμπερό δέρμα για τρεις βασικούς λόγους”, μου εξηγεί η Αρετή Καφαντάρη και οι οποίοι λόγοι είναι οι εξής:
1.“Θα εντάξουμε αναγκαστικά στη ζωή μας περισσότερα φρούτα και ωμές τροφές. Τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες Α, C και Ε, αυτές που γνωρίζουμε ως αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αμέσως μας δίνουν μια λάμψη. Επίσης, όταν τρως ωμά φρούτα και λαχανικά το δέρμα σου γεμίζει ένζυμα. Τα ένζυμα είναι το DNA των κυττάρων. Με το να καταναλώνω πολλά ένζυμα σίγουρα βοηθάω όλο μου το σώμα αλλά βοηθάω περισσότερο την ανανέωση των κυττάρων και αυτό γιατί το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι εκφυλιστικά γιατί ναι μεν ξαναγίνονται αλλά δεν έχουμε την ίδια δομή στο μικροσκόπιο με αυτή που είχαμε όταν ήμαστε 25. Επομένως, με το να τρώμε ωμές τροφές λόγω των ενζύμων βοηθάμε τα κύτταρα να έχουνε καλύτερη δομή και η ανανέωση των κυττάρων γίνεται με τα πιο υγιή κύτταρα που θα μπορούσαμε να έχουμε”.
2.“Αν βγάλεις τα γαλακτοκομικά αμέσως, αμέσως έχει λιγότερη ακμή!”, λέει η face yoga expert. Η ερώτηση, όμως, είναι τι συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά και έχουν συνδεθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με την ακμή; Η Αρετή Καφαντάρη εξηγεί: “Τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τα επίπεδα ζαχάρου στο σώμα μας κι έτσι ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που παράγει έξτρα ορμόνες ώστε να μπορέσει το σώμα μας να ρίξει τα επίπεδα. Όμως, αυτές οι έξτρα ορμόνες που παράγονται είναι αντρικές ορμόνες, τα λεγόμενα ανδρογόνα που μας δίνουν πιο λιπαρή επιδερμίδα και αυτές τις διαταραχές στο σύστημά μας που μας κάνουν την ακμή. Επίσης, οι ορμόνες αυτές μας κάνουν πολλές φορές και φλεγμονή γιατί όταν έχουμε κατακράτηση υγρών, για παράδειγμα, μιλάμε για φλεγμονή”.
… Και τι συμβαίνει με το κρέας;
Ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που κόβουν το κρέας στις μέρες μας. Είναι τάση; Είναι γιατί οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά όντα άρα όταν το κάνει ο διπλανός μας είναι πολύ πιθανό να το κάνουμε κι εμείς; Ή, μήπως, τα tasks που δημιουργεί η κατανάλωση κρέατος είναι αντικειμενικά;
“Το κρέας αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλές ορμόνες. Ένα ζώο για να μπορέσει να συλλάβει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παίρνει πολλές ορμόνες. Ορμόνες παίρνει και ένα αρσενικό ζώο για να μπορέσει να μεγαλώσει γρήγορα και να είναι πιο επικερδές. Άρα, το κρέας είναι φορτωμένο σε τοξίνες λόγω των αντιβιώσεων και των ορμονών που παίρνουν τα ζώα και αυτό στο σώμα μας δημιουργεί τεράστιες ορμονικές διαταραχές που μπορούν να σου κάνουν ακμή αλλά και μαύρους κύκλους. Οι τελευταίοι σχετίζονται με το συκώτι και τα νεφρά, τα όργανα, δηλαδή, που φιλτράρουν το αίμα μας και είναι τα ίδια τα οποία χτυπάνε απευθείας όσους κάνουν πρωτεϊνική δίαιτα. Επίσης, κάποιες φορές ξυπνάμε το πρωί και βλέπουμε τα μάτια μας να είναι πρησμένα. Αυτό συμβαίνει από την υπερτοξίνωση, από τον μηχανισμό πέψης του σώματος, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει”.
Η παγίδα του να γίνεις vegan
Όλα αυτά μέχρι στιγμής ακούγονται υπέροχα και πολύ δελεαστικά: μια μέρα ξυπνάς και έχεις τέλεια επιδερμίδα γιατί, στο κάτω- κάτω, είμαστε ότι τρώμε. Όμως, υπάρχει μια μεγάλη παγίδα σε αυτό: “Αν κάποιος αποφασίσει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, αυτό που θέλει προσοχή είναι να μην ξεκινήσουμε να τρώμε ένα σωρό υδατάνθρακες γιατί παχαίνουν και γιατί οδηγούν σε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Με απλά λόγια: είναι άλλονα φας ένα φρούτο κι άλλο να φας ένα κομμάτι ψωμί. Άρα αντικαθιστούμε το κρέας με όσπρια, σαλάτες, μανιτάρια, γλυκοπατάτες και όχι ψωμί και μακαρόνια γιατί, σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα”.
Το τεστ που θα σου δείξει αν η επιδερμίδα σου… τρέφεται σωστά!
Πέρα από το προφανές, ότι, δηλαδή, είναι κάτι που ΕΣΥ ήδη γνωρίζεις αφού ΕΣΥ ήδη καταναλώνεις, υπάρχει αυτό το τεστ που μπορείς να κάνεις: “Μπορείς να τσιμπήσεις το δέρμα σου και να δεις πότε θα επανέλθει. Αν αργήσει, αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα σου έχει συγκεντρωμένες τοξίνες. Εναλλακτικά, μπορείς να πιέσεις το δέρμα σου με το δάχτυλό σου και αν αφήσει ένα άσπρο σημάδι αυτό σημαίνει ότι έχει συγκεντρωμένα αρκετά υγρά από κάτω”, μου λέει η Αρετή Καφαντάρη.
Τα αρνητικά της διακοπής του κρέατος
Φυσικά και η κατανάλωση κρέατος έχει τα θετικά του, άρα δεν πρόκειται για μια εύκολη απόφαση που μπορείς να πάρεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Το πιο βασικό αρνητικό είναι η έλλειψη πρωτεΐνης μιας και “το κρέας είναι η πιο ολοκληρωμένη και απορροφήσιμη πηγή πρωτεΐνης αφού έχει και τα 24 αμινοξέα που χρειαζόμαστε”, λέει η Αρετή Καφαντάρη. Επίσης, αν αποφασίσεις να κόψεις το κρέας θα πρέπει να έχεις διαβάσει και να το έχεις αντικαταστήσει με άλλες πηγές που διασφαλίζουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης που είναι πρωτεϊνικοί μηχανισμοί. Τα πιο βασικά είναι τα όσπρια με κύριο τις φακές, τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, η κινόα και η σπιρουλίνα ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης, ενώ αν μιλάμε για μακροχρόνια αποχή θα πρέπει να πάρεις συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 σε υγρή μορφή. Η τελευταία, είναι μια βιταμίνη που συνθέτουμε από το χώμα και τα ζώα που τρέφονται από το χώμα έχουν υψηλή Β12, όταν τρως κρέας την έχεις, όταν σταματάς την κατανάλωσή του θα πρέπει να την “κερδίσεις” από αλλού. Τόσο απλά!
Ξεκίνα κάνοντας baby steps
Ok, το να ξυπνήσεις μια μέρα και να πεις πως θα τα κόψεις τα πάντα ενώ το προηγούμενο βράδυ έφαγες δύο σουβλάκια και μια πάστα είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Αλλά από το Άλφα μέχρι το Ωμέγα υπάρχουν ένα σωρό άλλα γράμματα και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι… μικρά βήματα τη φορά: “Αποφασίζεις, λοιπόν, με τι θέλεις να ξεκινήσεις. Αν έχεις πολύ ακμή μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις με τα γαλακτοκομικά. Αν έχεις ένα θαμπό δέρμα ξεκινάς με το κρέας”, λέει η Αρετή Καφαντάρη. Αλλά το πιο βασικό είναι να θυμάσαι πως αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία για να βάλεις στην ζωή σου φρούτα και λαχανικά αλλιώς δεν έχει νόημα να το κάνεις! Και ένα ακόμη… γράμμα: να περιορίσεις το κρέας σε μια φορά την εβδομάδα. Από εκεί λέω να ξεκινήσω. Α! Και από τα πολλά φρούτα και λαχανικά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ