Εδώ και ένα- δύο χρόνια το ενδιαφέρον έχει μετατεθεί στο skincare και θέλουμε να διαβάζουμε εντατικά για τα δραστικά συστατικά. Τόσο εντατικά όσο δεν πιστεύαμε ότι θα κάναμε ποτέ όταν ήμασταν στο λύκειο και δεν καταλαβαίναμε τίποτα από χημεία (αυτή είμαι εγώ!). Η βιταμίνη C έχει γίνει η πιο αγαπημένη όλων, πολλές συζητήσεις γίνονται για την ρετινόλη καθώς προκαλεί κάμποσους ερεθισμούς και ενδιάμεσα μαθαίνουμε και για άλλα συστατικά όπως, για παράδειγμα, το υαλουρονικό ή το bakuchiol.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όμως, υπάρχει ένα άλλο δραστικό συστατικό το οποίο ακούγεται πολύ εντατικά τελευταία και πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που του αξίζει. Ειδικά τώρα που η επιδερμίδα μας υποφέρει από παράγοντες που έναν χρόνο πριν δεν θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ! Γιατί πλέον, εκτός από το κρύο της εποχής, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μάσκα. Αυτό, λοιπόν, το συστατικό θα σώσει την επιδερμίδα σου και από τα δύο!
Πρόκειται για την νιασιναμίδη, ή B3, ή νικοτιναμίδιο (τελευταία φτάνει στα αυτιά σου συχνότερα με την πρώτη ονομασία) και μιλήσαμε για αυτό με τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη για όλα εκείνα που κάνει και αξίζει τελικά μια θέση στην beauty ζωή σου!
Τι είναι η νιασιναμίδη
Η νιασιναμίδη είναι γνωστή και ως νικοτιναμίδιο ή B3. Η B3 είναι σύμπλοκο της βιταμίνης B η οποία έχει οκτώ υπότυπους από κάτω και ένας εξ αυτών είναι η νιασιναμίδη ή νικοτιναμίδιο. Πρόκειται για μια βιταμίνη που δεν παράγει το σώμα μας και την παίρνουμε μόνο από την διατροφή. Είναι υδατοδιαλυτή κι έτσι μπαίνει κυρίως σε ορούς προσώπου και όχι σε κρέμες. Η βιταμίνη Β είναι γνωστή για την επουλωτική και καταπραϋντική της δράση και μιλάμε για όλο το σύμπλοκο.
Ένα συστατικό για κάθε τύπο δέρματος και για κάθε εποχή!
Η νιασιναμίδη (Β3) έχει ουδέτερο PH, ούτε όξινο ούτε αλκαλικό, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, επειδή ακριβώς έχει ουδέτερο PH είναι ευεργετική για όλους τους τύπους του δέρματος. Δεν είναι φωτοευαίσθητη, άρα δεν αδρανοποιείται από τον ήλιο, δεν κάνει καμία αντίδραση (π.χ. δερματίτιδα) όταν έρθει σε επαφή με τον ήλιο και βοηθά όλους τους τύπους του δέρματος τόσο τα νεανικά, όσο και τα ώριμα. Εν ολίγοις, λοιπόν, είναι ασφαλής σε όλα τα δέρματα ακόμη και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Δηλαδή, σε αντίθετη με την βιταμίνη Α, τα AHA και άλλες ουσίες που όταν βρεθούν σε υψηλή συγκέντρωση ερεθίζουν το δέρμα, η νιασιναμίδη δεν το κάνει.
Πώς οφελεί το κάθε δέρμα ανάλογα με τις ανάγκες του
Όπως θα συμπεράνεις και παρακάτω, η νιασιναμίδη ή Β3, είναι ένα συστατικό που τα κάνει όλα και ιδού πώς:
-Ξηρό/αφυδατωμένο δέρμα: Βοηθά το αφυδατωμένο ή ξηρό δέρμα γιατί βελτιώνει την λειτουργία του φραγμού του δέρματος και διεγείρει την παραγωγή των κεραμιδίων (βασικό ενυδατικό συστατικό του φραγμού). Και όπως έχουμε ξαναπεί, όταν ο φραγμός είναι πιο ανθεκτικός, το δέρμα συγκρατεί το νερό, δεν γίνεται εξάτμισή του και άρα το δέρμα είναι πιο συμπαγές και ενυδατωμένο.
– Λιπαρό δέρμα: Πέρα από το ίδιο όφελος για τον φραγμό, ο οποίος σε οποιοδήποτε τύπο δέρματος είναι το κύριο όργανο λειτουργίας του δέρματος (σκέψου ότι από εκεί ξεκινάει η δερματίτιδα, η ψωρίαση κλπ. και πως όλα αυτά είναι παθήσεις του φραγμού), η νιασιναμίδη βοηθά με τους εξής τρεις τρόπους το λιπαρό δέρμα:
1.Είναι αντιφλεγμονώδης ουσία, άρα βοηθά και στην φλεγμονώδη ακμή αλλά και στο maskne.
2. Έχει μια μικρή αντιμικροβιακή δράση που βοηθά να μειωθούν τα βακτήρια του P-Acnes, η συσσώρευση των οποίων προκαλεί την ακμή στο δέρμα.
3. Βοηθά στη μείωση του σμήγματος καθώς είναι σμηγματορυθμιστική. Άρα, το λιπαρό/ακνεϊκό δέρμα δεν παράγει τόσο σμήγμα το οποίο υπό άλλες συνθήκες (aka υπερέκκρισης) θα έκανε το δέρμα να γίνεται πιο λιπαρό, οι πόροι να φράζουν και σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα να δημιουργούνται σπυράκια.
Το δέρμα φαίνεται σαν να έχει… φίλτρο! Ιδού πώς!
Πέρα από όλα τα παραπάνω η νιασιναμίδη βοηθά την συνολική όψη της επιδερμίδας, αφού συρρικνώνει τους μεγάλους πόρους. Πώς; Μειώνει την παραγωγή σμήγματος άρα δεν διατείνεται ο πόρος, δεν “ξεχειλώνει” και έτσι συρρικνώνεται. Άρα βελτιώνεται και η συνολική υφή του δέρματος αφού δεν έχουμε διευρυμένους πόρους.
Νιασιναμίδη και διχρωμίες: πώς βοηθάει
Όπως είπαμε, η νιασιναμίδη στην οποία μέχρι τώρα δεν δίναμε ιδιαίτερη βαρύτητα, έχει πολλαπλή δράση και μια από αυτές είναι να δίνει λάμψη στο πρόσωπο και να δρα ενάντια στις δυσχρωμίες, αφού όχιι μόνο τις διορθώνει αλλά λειτουργεί και ως προφυλακτικό μέτρο, προκειμένου να μην δημιουργηθούν. Πώς; Όταν το μελανινοκύτταρο που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα διεγείρεται και υπερπαράγει μελανίνη η οποία μέρα με τη μέρα ανεβαίνει για να εκδηλωθεί ως πανάδα στο δέρμα. Εκεί, η Β3 λέει στα κύτταρα αυτά να σταματήσουν την διαδικασία. Άρα, η νιασιναμίδη βοηθάει τον χρωματισμό σαν μια προστατευτική ομπρέλα. Είναι περισσότερο προστατευτική και όχι λευκαντική.
Όμως, σε συνάρτηση με το μέλασμα και τις δισχρωμίες η νιασιναμίδη βοηθά και με έναν ακόμη τρόπο: Το μέλασμα είναι και φλεγμονή και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει το συστατικό αυτό βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής άρα και στη μείωση της ρίζας του μελάσματος.
Αν, λοιπόν, γίνεται τόσος λόγος για την βιταμίνη C και την ρετινόλη, η νιασιναμίδη είναι η ήρεμη δύναμη που πρέπει να αρχίσεις να βάζεις στις κρέμες σου. Αναζήτησέ την στα συστατικά ως νικοτιναμίδιο, Β3 ή και νιασιναμίδη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ