Site icon TLIFE

Όλες οι αιτίες που το δέρμα μας γερνάει! Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Αντί προλόγου: οτιδήποτε αποφασίσεις να κάνεις ή να μην κάνεις στο πρόσωπό σου είναι δικαίωμά ΣΟΥ! Γιατί στο τέλος της ημέρας μιλάμε για το δικό σου πρόσωπο και κανείς δεν πρέπει να έχει λόγο. Το μόνο που θέλουμε να έχεις στο νου σου είναι πως είσαι όμορφη έτσι κι αλλιώς και αυτές οι τρεις ή πέντε ρυτίδες δεν έχουν τίποτα να σου στερήσουν. 

Πολλά άρθρα τα οποία διαβάζεις εδώ έχουν μέσα τους την εξής πρόταση: “Η νούμερο ένα αιτία γήρανσης είναι η φωτογήρανση!”. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι σχεδόν εμμονική με την αντηλιακή, την οποία πρέπει να φοράς οοοολο το χρόνο και όχι μόνο τις ώρες που περνάς στην παραλία. 

Αλλά να που η φωτογήρανση δεν είναι παρά η μία από τις πολλές αιτίες που το δέρμα μας γερνάει και υπάρχουν ένα σωρό ακόμη αιτίες που συμβαίνει. Εκτός, λοιπόν, από την φωτογήρανση, υπάρχει η μυική γήρανση, η ορμονική γήρανση και πολλές ακόμη αιτίες για τις οποίες συζητήσαμε με τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη και θα τις δεις όλες παρακάτω. Αλήθεια, εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; 

Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ενώ η βιολογική γήρανση είναι ταυτόχρονη σε όλους τους ιστούς και αποδεκτή από όλους, η γήρανση του δέρματος είναι η μόνη που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή και δημιουργεί μεγαλύτερες επιπτώσεις, κυρίως στην ψυχολογία μας.

Οι μορφές της γήρανσης είναι:

-Η ενδογενής που χωρίζεται στην ορμονική (εμμηνόπαυση) και στην χρονογήρανση

-Η εξωγενής που χωρίζεται στην φωτογήρανση και στην οξειδωτική γήρανση (κάπνισμα, καυσαέριο, ρύποι)

-Η μυική γήρανση

Τι είναι, όμως, αυτό που βλέπει κανείς στον καθρέφτη του όταν γερνάει για να πει πως το δέρμα του είναι γερασμένο; Το δέρμα είναι ξηρό γιατί χάνει την υγρασία του, λεπταίνει, απολεπίζεται πολύ πιο εύκολα (φεύγουν πιο εύκολα να νεκρά κερατινοκύτταρα), εμφανίζονται ρυτίδες, έχουμε διαταραχές της μελάχρωσης (κάνουμε κηλίδες) και εμφανίζεται και χαλάρωση.

Επίσης, το κυρίως δέρμα όταν γερνάει χάνει τον όγκο του, ενώ μειώνονται οι ινοβλάστες και υπολειτουργούν ταυτόχρονα, όπως επίσης μειώνονται ή κατακερματίζονται οι ελαστικές ίνες. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ Η ΕΛΑΣΤΙΝΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ;

Είναι σίγουρο ότι αυτή την έκφραση την έχεις ακούσει πολύ συχνά: όσο μεγαλώνουμε το κολλαγόνο και η ελαστίνη στο δέρμα μας μειώνεται. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης έχει αυτό τον τέλειο παραλληλισμό: “Η κύρια σύσταση του δέρματός μας είναι όπως των ρούχων που έχει το μαλλί με την ελαστίνη. Οι ελαστικές ίνες είναι το 5-10% και άπαξ και καταστραφούν δεν επαναδομούνται. Η ελαστίνη είναι αυτή που τραβάς και επανέρχεται το δέρμα. Στο ύφασμα του ρούχου η ελαστίνη είναι 5-10% και το ίδιο είναι και στο δέρμα για να δίνει την ελαστικότητα και την επαναφορά στην αρχική του κατάσταση. Όταν όμως καταστραφούν οι ελαστικές ίνες δεν επανέρχονται. Αυτό που επανέρχεται είναι η αύξηση του κολλαγόνου για να γίνει το δέρμα πιο πυκνό αλλά όχι πιο ελαστικό”. 

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ TIP ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ!

Και όμως, υπάρχει τρόπος για να τσεκάρεις πόσο ελαστικό είναι το δέρμα σου και μόλις μας το αποκάλυψε ο Στέλιος Αγγελίδης: “Ένα tip για την ελαστικότητα είναι να αφήσεις το χέρι κάτω και να τραβήξεις με τα δύο δάχτυλα το δέρμα της συγκεκριμένης περιοχής. Αν το δέρμα σου επανέλθει γρήγορα αυτό θα σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί φθορά η ελαστίνη σου, αν αργήσει να επανέλθει αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κατεστραμμένες οι ελαστικές ίνες. Όσο για τον κατακερματισμό των ελαστικών ινών, πρόκειται για μια ενδογενή διαδικασία”. Με απλά λόγια, δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά μπορεί να είναι κάτι που κάνει και από μόνος του ο οργανισμός, κάτι που μπορεί να υπάρχει στο DNA σου. 

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Ακολουθούν οι αιτίες γήρανσης γιατί τελικά δεν είναι μόνο η έκθεσή μας στον ήλιο χωρίς αντηλιακό που μας γερνάει!

Προκαλείται από την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα. Ο λόγος; Γιατί αυξήθηκε ο ελεύθερος χρόνος και είμαστε περισσότερο στον ήλιο, γιατί άλλαξε η μόδα στα ρούχα και είμαστε πιο αφαιρετικοί (έξω οι ώμοι κλπ) και γιατί, τέλος, άλλαξαν και τα πρότυπα της ομορφιάς και θέλουμε να είμαστε πιο σκούροι. Τι συμβαίνει και τι βλέπουμε στην φωτογήρανση; Η UVA ακτινοβολία επιδρά στους ινοβλάστες (αυτοί παράγουν το κολλαγόνο) με αποτέλεσμα να παράγεται κακής ποιότητας κολλαγόνο, ενώ ενεργοποιούνται οι ελεύθερες ρίζες, γίνεται οξείδωση των κυττάρων και έχουμε και επίδραση στο DNA του κυττάρου. Η φωτογήρανση προκαλεί ελάστωση, δηλαδή καταστροφή των ελαστικών ινών και εκδηλώνεται με βαθιές ρυτίδες ενώ το δέρμα μοιάζει “καμένο”. 

Είναι από το οξειδωτικό στρες. Είτε έχουμε υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών είτε έχουν μειωθεί οι αμυντικοί μηχανισμοί για να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες και καταστρέφονται τα κύτταρα. Οξειδωτική γήρανση έχουμε συνήθως σε άτομα που έχουν κακό lifestyle, καταναλώνουν αλκοόλ, καπνίζουν, δεν τρέφονται σωστά. 

Είναι μια γενετικά προκαθορισμένη γήρανση του δέρματος και της επιδερμίδας, του χορίου και του λίπους (το δέρμα μας αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο που βρίσκεται ακριβώς από κάτω και είναι ρυθμιστής υγρασίας του δέρματος και το λίπος). Αυτό που κάνει η χρονογήρανση που επέρχεται φυσιολογικά όσο μεγαλώνουμε, είναι να χαλαρώνει τη στοιβάδα του δέρματος και την επιδερμίδα και να κάνει ρυτίδες.

Είναι η γήρανση που έχουμε κατά την εμμηνόπαυση. Μειώνεται η ορμονική δραστηριότητα που ενυδατώνει το δέρμα και το πρώτο “σύμπτωμα” είναι να αισθανόμαστε την επιδερμίδα μας πιο ξηρή. Επιπλέον, το δέρμα χαλαρώνει και χάνει την ελαστικότητά του. 

Έχουμε δύο ειδών: την ενεργητική μυϊκή γήρανση που οφείλεται στην διαρκή σύσπαση των μυών και την παθητική που οφείλεται στην διαρκή και παρατεταμένη πτύχωση. Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι κάνουμε πολλές συσπάσεις, είμαστε εκφραστικοί, γελάμε και δημιουργούμαι ρυτίδες. Στην δεύτερη περίπτωση είναι θέμα DNA: Ορισμένα άτομα χωρίς να μιλάνε ή να κάνουν τίποτα έχουν ρυτίδες στο μέτωπο. Πώς, όμως, δημιουργούνται οι ρυτίδες σε αυτή την περίπτωση; Συσπάται ο μυς, έχουμε συστολή των ινοβλαστών- μαζεύονται, δηλαδή, οι ινοβλάστες- και παράγεται κακής ποιότητας κολλαγόνο.

ΠΩΣ ΝΑ… ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ!

Η αναπόφευκτη ερώτηση μετά από όλα αυτά είναι η εξής: μπορώ βλέποντας κάποιον ή κάποια να καταλάβω ποια μορφή γήρανσης έχει υποστεί; Κατά έναν τρόπο ναι, λέει ο δερματολόγος: “Αν δεις ξαφνικά ρυτίδες στο μέτωπο σε μια κοπέλα 30 χρονών, δεν είναι χρονογήρανση, είναι μυική γήρανση. Αν, όμως, δεις λεπτό δέρμα, κόκκινο, σκουρόχρωμο κλπ θα καταλάβεις ότι εδώ μιλάμε για φωτογήρανση”, λέει και συνεχίζει: “Αν δεις χαλάρωση σε μικρή ηλικία χαλάρωση εκεί δεν ευθύνεται ούτε η χρονογήρανση ούτε η εξωγενής γήρανση, αλλά μπορεί να ευθύνεται η ενδογενής καταστροφή των ελαστικών ινών και υπάρχουν και κάποια νοσήματα του κολλαγόνου τα οποία δεν είναι ορατά, ή μπορεί να είναι νοσήματα αυτοάνοσα. Μπορεί, για παράδειγμα, το δικό σου κολλαγόνο να παράγεται σωστά από τους ινοβλάστες αλλά να θρυματίζεται στην πορεία. Πότε δεν διατηρείται σωστά το κολλαγόνο; Αν τα αγγεία που υπάρχουν στο χόριο δεν αιματώνονται σωστά, τότε αυτό καταστρέφεται. Αν, όμως, οι ινοβλάστες παράγουν σωστό κολλαγόνο κι εσύ τρως πολλά γλυκά τότε εσύ καραμελώνεις το κολλαγόνο το οποίο θρυμματίζεται και προκαλείς γλυκοζηλίωση”, επισημαίνει ο δερματολόγος.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ;

Κλισέ αλλά ισχύει: Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση! Και πώς μπορείς να προστατευτείς και να προλάβεις τις ρυτίδες και τη γήρανση; “Η πρόληψη και η προστασία για αυτά είναι να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακά, να κάνουμε θεραπείες ανανέωσης και αντιγήρανσης του δέρματος, ενώ τα τοπικά σκευάσματα που χρησιμεύουν είναι η ρετινόλη, τα AHA, η βιταμίνη C,E, και το υαλουρονικό που προσφέρει βαθιά ενυδάτωση. Επίσης βοηθούν τα χημικά peeling, τα AHA και τα BHA”. 

Και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αντιγηραντικά; “Ενώ η έκπτωση παραγωγής ινών κολλαγόνου αρχίζει μετά τα 25, οπότε και αρχίζουν και οι πρώτες ρυτίδες έκφρασης, η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κανείς την πρόληψη είναι τα 20. Γιατί ενώ σε αυτή την ηλικία εμφανισιακά δεν υπάρχει κανένα σημάδι γήρανσης, άρα μπορεί να θεωρούμε ότι είμαστε τέλεια, οι εξωτερικές απειλές υπάρχουν και σίγουρα υπάρχει η ηλιακή ακτινοβολία. Η κίνηση ματ εδώ είναι αντηλιακή φόρμουλα όλο τον χρόνο. Και αυτό γιατί οι ακτινοβολίες UVB και UVA μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον πυρήνα του δέρματος, ενώ αν η έκθεσή μας σε αυτές επαναλαμβάνεται, οι αλλοιώσεις αυτές που θα προκληθούν θα είναι τελικά πιο μόνιμες!”, τονίζει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, πράγμα που σημαίνει πως συμφωνεί σε αυτό που μέσα από αυτή τη στήλη σου γράφουμε συνέχεια, ότι, δηλαδή, η καλύτερη αντιγηραντική σου είναι η αντηλιακή σου!

 

 

© 2025 tlife.gr