Site icon TLIFE

Ορμονική ακμή! 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ακμή στα 30!

Θα σου πω μια σύντομη ιστορία: έχεις περάσει όλη σου την εφηβεία με αψεγάδιαστο πρόσωπο και νιώθεις πολύ τυχερή που δεν έβγαλες μισό σπυράκι στα 16 σου την στιγμή που όλοι οι συμμαθητές σου είχαν ακμή. Και φτάνεις στα 30 σου (ή εκεί γύρω, τέλος πάντων) και ξυπνάς μια μέρα και βλέπεις στον καθρέφτη σου όλους εκείνους τους παλιούς συμμαθητές σου. Μετάφραση: είσαι εσύ με σπυράκια ΑΛΛΑ 14 χρόνια μετά!

Λοιπόν, άκου: η ακμή σε μεγάλη ηλικία (εννοώντας ότι δεν είμαστε έφηβες πια) λέγεται ορμονική ή ορμοεξαρτώμενη ακμή και είναι κάτι που πλέον έχει πάρει διαστάσεις… επιδημίας. Πάρα για παράδειγμα εμένα που σου γράφω τώρα αυτές τις γραμμές: έχω τέτοια ακμή! Κι επειδή στο mail μου φτάνουν πολλές παρόμοιες ερωτήσεις, την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την δερματολόγο μου, Μάργκυ Καπελάρη, για καθαρισμό και laser την βομβάρδισα με ερωτήσεις. Να τι μου είπε…


1. Ορμονική ακμή: είμαστε πολλές!

Οι τυχεροί αντιμετώπισαν την ακμή σαν μια ιστορία της εφηβείας, λίγα σπυράκια πριν την περίοδο, λίγο φούντωμα πριν τις εξετάσεις. Μια ακμή που είτε εύκολα με σαπουνάκια και κρέμες είτε πιο δύσκολα με θεραπε’ια από το δερματολόγο, δεν μας ακολούθησε στο πανεπιστήμιο. ‘Ομως, υπάρχει και η ακμή των ενήλικων γυναικών που αφορά το 25 % των γυναικών πάνω απά τριάντα!
2. Η ορμονική ακμή εντοπίζεται κυρίως στο πηγούνι!
Ναι ειναι επίμονη, ενοχλητική και μας στρεσαάρει και μας αγχώνει. Δεν είναι σπάνιο! Ο δερματολόγος καταλαβαίνει την ακμή αυτή απο την ιδιαίτερη εντόπιση στην κάτω γνάθο, απλώνεται σαν γενειάδα και μαρτυράει οτι οι ορμόνες παίζουν ρόλο στο ξέσπασμα της. Ενώ στους εφήβους η ακμή είναι παντού στο πρόσωπο.
3. Τα ανδρογόνα φταίνε συνήθως
Όταν λέμε ορμόνες κύριος κατήγορος είναι τα ανδρογόνα, αυτά σε συνεργασία με το ενδοκρινολόγο θα δούμε αν είναι αυξημένα και ποια η αιτία. Μπορεί να είναι στα πλαίσια πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί μια διαταραχή στην ρύθμιση της ινσουλίνης, μπορεί ένα αδένωμα στα επινεφρίδια, μπορεί και τίποτα! Οι εξετάσεις οι αιματολογικές γίνονται συνήθως στην διάρκεια της περιόδου και μπορεί και να χρειαστεί και ενας υπέρηχος. Καμιά φορά όλα ειναι φυσιολογικά και λέμε τότε ότι φταινε οι ορμονοϋποδοχείς στο δέρμα μας, διαβάζουν λάθος το μήνυμα.

4. Τι χάπια θα χρειαστούν

Αν χρειαστεί θεραπεία μπορεί να είναι για λίγους μήνες και ποικίλει απο αντισυλληπτικέ, έως αντιανδρογόνα έως αντιδιαβητικά χάπια, ανάλογα με την αιτία.
5. Γιατί χρείαζεται και τοπική αγωγή με αλοιφές
Λύνεται το πόβλημα; ‘Οχι πάντα και όχι μόνο με ορμονοθεραπεία. Χρειάζεται συνδυαστική θεραπεία. Να αλλάξουμε το πώς αντιδρά το δέρμα. Άρα η τοπική θεραπεία με τις αλοιφές θα βοηθήσει να μην μπλοκάρουν οι πόροι και στη συνέχεια να μην δημιουργούνται κάτω από την επίδραση των ορμονών αυτά τα επώδυνα εσωτερικά γρουμπούλια.
6. Ο ρόλος των laser
Φτάνει μόνο αυτό; Όχι! Η νέα τεχνολογία μας δίνει λύσεις πέρα από την ορμονοθεραπεία. Συνδυάζουμε φωτοδυναμική θεραπεία με ALA-PDT. Δηλαδή, βάζουμε ένα φάρμακο στο δέρμα και στη συνέχεια με ειδικό ερυθρό laser το ενεργοποιούμε. Θα μπει μέσα στους σμηγματογόνους αδένες και θα τους μικρύνει. Άρα σταδιακά μειώνεται η ακμή. Μετά την θεραπεία υπάρχει συνήθως μια μικρή ξηρότητα.
7. Τι είναι οι factional ραδιοσυχνότητες και τι κάνουν στην ακμή!
Τι άλλο; Σιγά μην φεύγει έτσι εύκολα η ακμή των ενηλίκων! Ευτυχώς υπάρχουν οι fractional ραδιοσυχνότητες. Μια νέα τεχνολογία που χωρίς ερεθισμό θα δώσει την ενέργεια κάτω από το δέρμα για να μικρύνει αδένες και πόρους για τα καλά! Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι κάνουμε και αντιγήρανση μαζί. Άρα λύσεις με και χωρίς χάπια υπάρχουν. Θέλει συνδυαστικ’ες θεραπείες όμως και υπομονή!
8. Τι ρόλο παίζουν αυτά που τρως!
Η διατροφή παίζει ρόλο; Ναι, λένε οι νεότερες μελέτες! Λέμε όχι σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μας απορρυθμίζουν την ινσουλίνη. Όχι σε γαλακτοκομικά γιατί είναι γεμάτα ορμόνες, εκτός αν είναι βιολογικά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε θέματα ακμής θυμίσου: ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΣΟΥ! ΞΕΡΕΙ!

© 2024 tlife.gr