Site icon TLIFE

Πέντε τρόποι να κάνεις την καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης eco-friendly

Κάθε χρόνος που περνά οι κλιματικές αλλαγές είναι ακόμη πιο έντονες και υπάρχει τεράστια ανησυχία για τον πλανήτη μας. Το γνωρίζεις άλλωστε και το καταλαβαίνεις τόσο από την ατμόσφαιρα όσο και από τις θερμοκρασίες που δεν ταιριάζουν με τις εποχές. Κι εσύ με τη σειρά σου, είμαι σίγουρη ότι προσπαθείς να μην επιβαρύνεις την κατάσταση ξεκινώντας από τα πιο απλά όπως η ανακύκλωση. Σύμφωνα όμως με τους beauty experts υπάρχουν πέντε πανεύκολοι τρόποι να κάνεις την καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης eco-friendly. Απλά, κράτησε σημειώσεις. 

Χρησιμοποίησε ότι έχεις

Τις περισσότερες φορές αφήνεις στην άκρη τα προϊόντα χωρίς να έχουν λήξει ή τελειώσει. Ή αποφασίζεις να τα πετάξεις και να τα αντικαταστήσεις με νέες φόρμουλες που σέβονται το περιβάλλον. Και οι δύο κινήσεις είναι λάθος. Ότι υπάρχει στο μπάνιο και το νεσεσέρ σου πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι τέλους. Κι αν πάλι δεν σου ταιριάζει η κρέμα ημέρας ή μια νέα σκιά που πήρες στις γιορτές μπορείς κάλλιστα να τα χαρίσεις στην κολλητή ή την αδερφή σου και την επόμενη φορά προσπάθησε να είσαι πιο προσεκτική και σίγουρη. 

Προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και τα απαραίτητα μόνο 

Το πρώτο σου μέλημα είναι να ελέγξεις τη συσκευασία γιατί όλα από εκεί ξεκινούν. Κάθε φορά λοιπόν που ένα προϊόν μπαίνει στο καλάθι των αγορών σου επιβάλλεται προηγουμένως να γνωρίζεις αν η συσκευασία του ανακυκλώνεται ή ακόμη καλύτερα επαναχρησιμοποιείται. Το πλαστικό δεν είναι στη λίστα σου πλέον ενώ το καλύτερο όλων είναι να δημιουργήσεις μια νέα συλλογή με refiel συσκευασίες. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων χρόνων την οποία ακολουθούν όλο και περισσότερα beauty brands. Και οι συνθέσεις των προϊόντων όμως πρέπει να περάσουν από εξετάσεις. Κι αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες για τη σύνθεση, αναγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στη συσκευασία. Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα μάθεις αν κάποιο από τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα βλάπτει το περιβάλλον. 

 Μείωσε την κατανάλωση 

Η σπατάλη είναι ένα μικρό “αμάρτημα” και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναλογιστείς πόσα κραγιόν υπάρχουν στο νεσεσέρ και ποια είναι εκείνα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει τους τελευταίους πολλούς μήνες. Το ίδιο ισχύει για τις παλέτες σκιών και τα μολύβια ματιών και χειλιών. Πολλά, είμαι σίγουρη. Αυτή είναι μια κακή συνήθεια που πρέπει να σταματήσει αμέσως τώρα. Κι αν πάλι θέλεις να έχεις αρκετά προϊόντα ώστε να δημιουργείς όλα τα looks της σεζόν μιας και είσαι make up ή skincare lover, τότε πρέπει να φροντίσεις ώστε όλα, και χωρίς καμία εξαίρεση, τα προϊόντα σου να είναι φιλικά προς το περιβάλλον ή πολλαπλής χρήσης όπως ένα blush που μπορείς να απλώσεις εκτός από τα ζυγωματικά, στα χείλη και τα μάτια επίσης. Ή ένα μολύβι κατάλληλο για το περίγραμμα σε βλέφαρα και χείλη. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα περιποίησης. Τα μαντηλάκια καθαρισμού για παράδειγμα είναι μίας μόνο χρήσης και δεν ανακυκλώνονται. Τη θέση τους μπορούν να πάρουν οι υφασμάτινοι δίσκοι που πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. 

Επαναχρησιμοποίηση και Επαναπλήρωση

Αυτός είναι ο νέος κανόνας και η πιο σωστή κίνηση και η νέα κατεύθυνση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τις εταιρίες που λανσάρουν refiel συσκευασίες και να αποκτήσεις όλα όσα χρειάζεσαι. Από την ενυδατική σου κρέμα και τον ορό μέχρι το κραγιόν, το blush και τις σκιές. Τα beauty brands έχουν ήδη αποκτήσει οικολογική συνείδηση. Αργά μεν αλλά σταθερά έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν προϊόντα επαναπλήρωσης ή επαναχρησιμοποίησης. Μην ξεχνάς ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο κάνεις οικονομία μιας και οι refiel συσκευασίες είναι φτηνότερες ενώ όσον αφορά για παράδειγμα τις παλέτες σκιών, μπορείς να δημιουργείς εκείνη που σου ταιριάζει επιλέγοντας αποκλειστικά και μόνο τις αποχρώσεις που αγαπάς.  

Κάνε το μπάνιο σου eco-friendly  

Αρκεί μία ματιά στο μπάνιο σου και θα ανακαλύψεις ότι τα μη-ανακυκλώσιμα προϊόντα που υπάρχουν είναι πολλά. Σαμπουάν, σαπούνια, ξυραφάκια, βαμβάκι και μπατονέτες ακόμη και το χαρτί υγείας, είναι μερικά μόνο. Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορείς εύκολα να τα αντικαταστήσεις με refiel συσκευασίες αφού προηγουμένως καταναλώσεις αυτά που ήδη έχεις.  Αντί για βαμβάκι χρησιμοποιείς τους υφασμάτινους δίσκους ή πετσέτα και όσον αφορά στο χαρτί υγείας οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσεις από μπαμπού. 

Photos: iStock

 

 

 

 

© 2025 tlife.gr