Site icon TLIFE

Ποιες βιταμίνες κάνουν καλό στην δική σου επιδερμίδα 

Είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον μία φορά κάποια τροφή που κατανάλωσες είχε αντίκτυπο στο δέρμα σου που σημαίνει ότι εμφανίστηκε σημάδι ακμής ή ακόμη και ερεθισμός. Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε τι που “μπαίνει” στο σώμα ενδέχεται να δημιουργήσει αυτή την αντίδραση. Επειδή όμως μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσχρωμίες, για παράδειγμα ή άλλους είδους ατέλειες που οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, έρχονται οι βιταμίνες να αναλάβουν δράση. 

Γνωρίζεις ήδη ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Τώρα πρέπει να μάθεις ότι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, υγιή λίπη, πλήρεις πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως λειτουργούν ευεργετικά και σε αυτό (το όργανο) συγχρόνως με τα υπόλοιπα. Το πιθανότερο είναι να ακολουθείς τη “δική” μας μεσογειακή διατροφή γνωρίζεις όμως ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνεις ώστε να καλύψεις τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της δικής σου επιδερμίδας; 

Ακμή, αφυδάτωση, ξηρότητας αλλά και σημάδια πρόωρης γήρανσης που προκαλεί ηλιακή ακτινοβολία. Αυτά είναι τα συνήθη “προβλήματα” και οι experts  αποκαλύπτουν τις βιταμίνες που χρειάζεται το καθ’ ένα ξεχωριστά. Παράλληλα όμως τις πηγές τροφής για κάθε βιταμίνη, την  ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις καθώς και τυχόν κινδύνους που πρέπει να γνωρίζεις.

Ακμή 

Τα σημάδια ακμής έχουν διαφορετική όψη ανά περίπτωση. Συνήθως εμφανίζονται λευκά και μαύρα στίγματα όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος ή το σμήγμα φράζουν τους πόρους. Η φλεγμονώδης ακμή, από την άλλη, εκδηλώνεται συχνότερα σε επώδυνες κυστικές κηλίδες και επηρεάζεται τόσο από τις ορμονικές διαταραχές όσο και την λάθος διατροφή.

Ευτυχώς, υπάρχουν δύο βιταμίνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν και τους δύο τύπους. Πρόκειται για τις Β3 και Β5 που ευθύνονται για τον υγιή δερματικό φραγμό, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας. Τροφές πλούσιες σε Β3 είναι το κρέας, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί και σπόροι ενώ σε βιταμίνη Β-5 οι ηλιόσποροι, το αβοκάντο και ο σολομός. 

Αντιγήρανση

Καθώς περνά ο χρόνος το δέρμα αρχίζει να χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα που σχετίζονται με τις νεότερες επιδερμίδες. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στη φυσική μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο δομικών πρωτεϊνών που κάνουν το δέρμα μας ανθεκτικό και λείο.

Ποιες βιταμίνες είναι ιδανικές; Βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.  Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και το  μάνγκο ενώ σε βιταμίνη Ε το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το φυστικοβούτυρο.

Ξηρή επιδερμίδα 

Αν η σωστή ενυδάτωση του δέρματος ήταν απλή υπόθεση, μερικά ποτήρια νερό την ημέρα θα ήταν αρκετά για να την επαναφέρουν. Εννοείται ότι είναι σημαντικό και η έλλειψη νερού είναι η βασική αιτία της ξηρότητας παράλληλα όμως θα χρειαστεί ένα boost βιταμινών. Το  εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα, αποτελείται από νεκρά κύτταρα του δέρματος και λιπίδια, τα οποία λειτουργούν από κοινού για να σχηματίσουν ένα προστατευτικό φράγμα. Η ακεραιότητα αυτού του φραγμού είναι ζωτικής σημασίας αν θέλεις να διατηρήσεις το δέρμα ενυδατωμένο και υγιές. Υπάρχουν όμως πάντα ένα πλήθος παραγόντων που δημιουργούν ξηρότητα, κνησμό ή ακόμη και ξεφλούδισμα. Μεταξύ άλλων είναι η περιβαλλοντική ρύπανση, τα λάθος προϊόντας περιποίησης και οι ορμονικές αλλαγές-διαταραχέςεφλουδισμένο και κνησμό δέρμα.

Πλούσια ενυδάτωση προσφέρει οι βιταμίνες C και D. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και σε βιταμίνη D το κόκκινο κρέας, οι κρόκοι αυγών και τα λιπαρά ψάρια.

Σημάδια που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς την σωστή προστασία μπορεί προκαλεί σημάδια πρόωρης γήρανση όπως κηλίδες και ρυτίδες, μαύρα στίγματα ή  ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Ο πρώτος και βασικός τρόπος πρόληψης είναι η αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στη συνέχεια δράση αναλαμβάνουν οι βιταμίνες Ε και Β3 (νιασιναμίδη). 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το σπανάκι, τα φουντούκια και το μπρόκολο και σε βιταμίνη Β3  τα πουλερικά, το μοσχάρι, το χοιρινό, το γάλα, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Photos: iStock

 

 

© 2024 tlife.gr